Φίλιπποι: Σπάνια κεφαλή του Απόλλωνα ανακάλυψαν 15 φοιτητές του Α.Π.Θ.
Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν και η φετινή ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά από τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους Φιλίππους, καθώς οι 15 φοιτητές ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, μια σπάνια κεφαλή του Απόλλωνα.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού στην ανασκαφή έλαβαν μέρος δεκαπέντε φοιτητές του ΑΠΘ (11 προπτυχιακοί, 2 μεταπτυχιακοί και 2 υποψήφιοι διδάκτορες). Η ανασκαφή έγινε υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ναταλίας Πούλου και με άμεσους συνεργάτες, τον επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αναστάσιο Τάντση καθώς και τον ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αριστοτέλη Μέντζο.
Φέτος, η ανασκαφή συνεχίστηκε ανατολικά της νότιας κύριας οδού (decumanus) στο σημείο που συναντά τον βόρειο άξονα της πόλης (τη λεγόμενη «Εγνατία»). Αποκαλύφθηκε η συνέχεια του μαρμαροστρωμένου δρόμου, στην επιφάνεια του όπου εντοπίστηκε νόμισμα (χάλκινος φόλλις) του αυτοκράτορα Λέοντος Στ’ (886-912), στοιχείο που βοηθά να προσδιοριστεί η διάρκεια χρήσης του δρόμου.
Στο σημείο σύγκλισης των δύο οδών φαίνεται να διαμορφώνεται μία πλατεία στην οποία κυριαρχεί ένα πλούσια διακοσμημένο οικοδόμημα και σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για μία κρήνη. Τα ευρήματα της φετινής έρευνας επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή και μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα το σχήμα και τη λειτουργία της.
Η έρευνα του 2022 έφερε στο φως τμήμα του πλούσιου διακόσμου της κρήνης με εντυπωσιακότερο το άγαλμα που εικονίζει τον Ηρακλή αγένειο με νεανικό σώμα.
Η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα (2023) αποκάλυψε την κεφαλή άλλου αγάλματος: ανήκει σε μορφή νεαρού άνδρα με πλούσια κόμη που κοσμεί ένα στεφάνι από φύλλα δάφνης. Η κεφαλή φαίνεται πως ανήκει σε άγαλμα του θεού Απόλλωνα.
Όπως και το άγαλμα του Ηρακλή χρονολογείται κατά τον 2ο ή αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και πιθανώς κοσμούσε την κρήνη, η οποία έλαβε την τελική της μορφή κατά τον 8ο έως τον 9ο αιώνα.
Η ανασκαφή θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.