FSRU  Αλεξανδρούπολης: Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία εκφόρτωσης του πρώτου φορτίου LNG

FSRU Αλεξανδρούπολης: Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία εκφόρτωσης του πρώτου φορτίου LNG

Με την ολοκλήρωση της παράδοσης θα ξεκινήσει η λειτουργία μετατροπής του φυσικού αερίου από υγροποιημένη σε αέρια μορφή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκφόρτωσης του πρώτου φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην νέα υπερσύγχρονη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) της χώρας μας, που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. Το φορτίο των 150.000 κυβικών μέτρων της ΔΕΠΑ Εμπορίας έφθασε στις 16 του μηνός στην ακριτική περιοχή με LNG Carrier της GasLog και η εκφόρτωση σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας κοινής ωφέλειας Gastrade (την οποία μετοχικά κατέχουν ισομερώς από 20%, η Πρόεδρος και Ιδρύτρια κα Ελμίνα Κοπελούζου, η Gaslog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ), διαρκεί συνήθως από πέντε έως επτά ημέρες.

Η ολοκλήρωση της εκφόρτωσης σηματοδοτεί και την εκκίνηση της δοκιμαστικής λειτουργίας του FSRU που θα διαρκέσει από πέντε έως επτά εβδομάδες. Επί της ουσίας οι ποσότητες επεξεργασίας του φορτίου που παραδίδεται, αποτελούν και το πρώτο τεστ στον εξοπλισμό της υποδομής καθώς θα τεθούν σε λειτουργία οι αεριοποιητές που θα στέλνουν πλέον το LNG σε αέρια μορφή στο δίκτυο των αγωγών. Με το πέρας των δοκιμών θα ξεκινήσει και η εμπορική λειτουργία της μονάδας. Το φυσικό αέριο αφού θα έχει μετατραπεί από υγροποιημένη σε αέρια μορφή, θα διοχετεύεται στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) κι έπειτα μέσω του αγωγού IGB (σ.σ. τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας) θα εφοδιάζονται οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η πλωτή μονάδα έχει μήκος 288,6 μέτρα, πλάτος 44 μέτρα και ύψος 26,2 μ. με δυνατότητα αποθήκευσης LNG της τάξης των 135.000 κυβικών μέτρων. Η δε τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης υπολογίζεται στα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Θυμίζουμε ότι αρχές Μαΐου του 2022 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Βούλγαρου ομόλογού του Κίριλ Πέτκοφ και άλλων ηγετών της βαλκανικής χερσονήσου, καταδεικνύοντας τον καίριο ρόλο που θα διαδραματίσει η συγκεκριμένη υποδομή στην περίπλοκη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις απειλές της Μόσχας για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη Δύση.

Πηγή: newsbeast.gr

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό