«Φτωχός συγγενής» η Ροδόπη στον τουριστικό σχεδιασμό της Περιφέρειας

«Φτωχός συγγενής» η Ροδόπη στον τουριστικό σχεδιασμό της Περιφέρειας

ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Φτωχός συγγενής» η Ροδόπη στον τουριστικό σχεδιασμό της Περιφέρειας

Άφαντοι οι κατά τα άλλα τουριστικοί Δήμοι, Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών από τον σχεδιασμό για τον τόπο τους

Σαν «φτωχός συγγενής» αντιμετωπίζεται η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, στο ετήσιο τουριστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025. Μόλις 35.000 ευρώ διατίθενται για την υλοποίηση δράσεων τουριστικής προβολής για το έτος 2025, την ίδια στιγμή που η ΠΕ Δράμας λαμβάνει 319.760 ευρώ και η ΠΕ Καβάλας 308.400 ευρώ. Βέβαια, αντίστοιχα μικρά είναι τα ποσά και για τις ΠΕ Έβρου που λαμβάνει 48.000 ευρώ και ΠΕ Ξάνθης με 94.800 ευρώ, αλλά και πάλι μεγαλύτερα από αυτό στην ΠΕ Ροδόπης. Ειδικά για την ΠΕ Ροδόπης, το ποσό των 35.000 ευρώ διατίθεται για δύο μόλις δράσεις, τις εκδηλώσεις Θρακικού Πελάγους-Παράλια ΠΕ Ροδόπης 30.000 ευρώ και Λευκή Νύχτα 2025 5.000 ευρώ.

Κατά κοινή ομολογία η Ροδόπη δε φημίζεται ως τουριστικός προορισμός, υπάρχουν όμως οι προοπτικές εκείνες για να αναβαθμίσουν το τουριστικό της προφίλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες που διαμορφώνει η ένταξη της Βουλγαρίας στη συνθήκη Ζένγκεν και η απελευθέρωση των ελέγχων στα σύνορα. Το τουριστικό ρεύμα από Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλες χώρες των Βαλκανίων, έχει ήδη αλλάξει δεδομένα στον τουριστικό χάρτη της Ροδόπης, με την παραλιακή της ζώνη να αποτελεί πλέον προορισμό. Επίσης, από την διοίκηση της ΠΕ Ροδόπης, ενώ πολυδιαφημίζεται το έργο του παραλιακού δρόμου Μαρώνειας – Δικέλλων ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης, αυτό απουσιάζει πλήρως από κάθε δράση.

Η έλλειψη βασικών υποδομών εντός του αστικού ιστού της Κομοτηνής όπου τα μεγάλα έργα της ανάπλασης και της ανάδειξης του ιστορικού κέντρου από τον Δήμο Κομοτηνής προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, οι περιορισμένης πρόσβασης αρχαιολογικοί χώροι, όπως το εμβληματικό αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, τα παντελώς αναξιοποίητα φυσικά μνημεία, όπως το Σπήλαιο της Μαρώνειας, η απουσία οποιουδήποτε τουριστικού σχεδίου από τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών για το παραλιακό του μέτωπο, ταυτόχρονα με την φτωχή χρηματοδότηση εκ μέρους Περιφέρειας, συνθέτουν ένα δυσοίωνο τουριστικό μέλλον για την περιοχή μας.

Οι υποσχέσεις πως σε δεύτερο χρόνο και εντός του 2025 θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας και Δράσεις Τουριστικών – Θεματικών Διαδρομών ανά Περιφερειακή Ενότητα, δεν αποτελούν παρά ευχολόγια που, προφανώς, για να υλοποιηθούν χρειάζεται να υπάρχουν και αντίστοιχες προτάσεις. Και οι φορείς της Ροδόπης δεν φημίζονται για την ετοιμότητά τους.

Όσον αφορά, τουλάχιστον, το κοντινό τουριστικό μέλλον στη Ροδόπη, θα πρέπει να αρκεστούμε στις αποτυχημένες, κατά το παρελθόν, εκδηλώσεις Θρακικού Πελάγους, που κάποιοι επί διοίκησης Τσαλικίδη Νίκου στην ΠΕ Ροδόπης είχαν τη φαεινή ιδέα να τις μεταφέρουν μέχρι και στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής! Τουλάχιστον η νέα διοίκηση του κου Ταπατζά στην ΠΕ Ροδόπης ας μην ακολουθήσει τις πεπατημένες του παρελθόντος και ας βάλει το δικό της στίγμα, που θα ξεπερνάει έστω τις παρωχημένες πολιτικές της προσέλκυσης τουρισμού, που κρίθηκαν εκ του αποτελέσματος και απέτυχαν.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό