Γάζα: Πώς μπορεί να μετατραπεί σε θανατηφόρο λαβύρινθο για τα ισραηλινά στρατεύματα

Γάζα: Πώς μπορεί να μετατραπεί σε θανατηφόρο λαβύρινθο για τα ισραηλινά στρατεύματα

Όσο οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν βαθύτερα στη Γάζα τόσο κινδυνεύουν με μεγαλύτερες απώλειες

Η υπεροπλία του Ισραήλ στον πόλεμο που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο έχει ήδη φανεί ότι η επιχείρηση των IDF δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Μέχρι στιγμής ο επίσημος αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων (27 Οκτωβρίου) έχει φτάσει τους 121.

Το νούμερο αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ το 2014, όταν είχαν σκοτωθεί 66 Ισραηλινοί στρατιώτες στην εισβολή που κράτησε τρεις εβδομάδες.

Τώρα οι IDF έχουν εισχωρήσει πιο βαθιά στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας αλλά απέχουν ακόμα πολύ από τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση του Ισραήλ και οι σύμμαχοί της για εξάλειψη της Χαμάς.

Οι μάχες, λένε κορυφαίοι υπουργοί του Ισραήλ, θα διαρκέσουν για μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός του ότι χιλιάδες ακόμα άμαχοι Παλαιστίνιοι θα σκοτωθούν από τους βομβαρδισμούς που συνεχίζονται αδιάκοπα για πάνω από 70 ημέρες, θα αυξηθούν οι απώλειες και για τον ισραηλινό στρατό, σε ένα σχέδιο που η ρεαλιστικότητά του αμφισβητείται ευρέως.

Μπορεί οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στο έδαφος να συνοδεύονται με επιδρομή αεροσκαφών, drones, σύγχρονων αρμάτων μάχης, ωστόσο όσο οι IDF εισέρχονται πιο βαθιά έχουν να αντιμετωπίσουν τους μαχητές της Χαμάς που διαθέτουν οπλισμό, έστω και πολύ κατώτερο, έχουν γνώση του εδάφους και ένα τεράστιο δίκτυο τούνελ που θα μπορούσε να μετατρέψει τους δρόμους της Γάζας σε ένα θανατηφόρο λαβύρινθο για τα στρατεύματα του Τελ Αβίβ.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, ένας ισραηλινός διοικητής και μια πηγή της Χαμάς μίλησαν στο Reuters για την επιχείρηση που διεξάγει το Ισραήλ και για τις δυνατότητες της παλαιστινιακής οργάνωσης να προκαλέσει σημαντική φθορά.

Δεν έχει βρεθεί μία καλή λύση για τις σήραγγες

«Δεν μπορεί να συγκριθεί το εύρος αυτού του πολέμου με το 2014, όταν οι δυνάμεις μας επιχειρούσαν ως επί το πλείστον όχι βαθύτερα από ένα χιλιόμετρο μέσα στη Γάζα», δήλωσε ο Yaacov Amidror, απόστρατος ισραηλινός υποστράτηγος και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας που τώρα εργάζεται στο Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA).

Δήλωσε επίσης ότι ο στρατός «δεν έχει ακόμη βρει μια καλή λύση για τις σήραγγες», ένα δίκτυο που επεκτάθηκε σε τεράστιο βαθμό την τελευταία δεκαετία, όταν το Ισραήλ αποχώρησε από τη Γάζα.

Ο Οφίρ Φολκ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Νετανιάχου, που επιμένει ότι θα διεξάγει πόλεμο μέχρι την απόλυτη νίκη παρά τις πιέσεις που δέχεται για κατάπαυση του πυρός, σημειώνει ότι το Ισραήλ γνωρίζει ότι «θα πρέπει να πληρώσει ένα επιπλέον τίμημα για να ολοκληρώσει την αποστολή του».

Και οι δύο πλευρές έχουν κάνει λόγο για διεξαγωγή σφοδρών μαχών, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται και στη βόρεια Γάζα παρά τις ανακοινώσεις του Ισραήλ ότι ελέγχει την περιοχή. Η Χαμάς υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει πολύ περισσότερες απώλειες από αυτές που ανακοινώνει επίσημα, ενώ δεν έχει δώσει στοιχεία για τους δικούς της μαχητές που έχουν σκοτωθεί.

Το Ισραήλ από τη μεριά του υποστηρίζει ότι σκότωσε 7.000 μαχητές της Χαμάς, με την Παλαιστινιακή οργάνωση να λέει ότι στην πλειοψηφία τους αυτοί οι αριθμοί αφορούν αμάχους.

Τους αριθμούς του Ισραήλ για τους στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί έχει αμφισβητήσει και η ισραηλινή Haaretz. Πριν από λίγες ημέρες οι IDF είπαν ότι οι τραυματίες είναι πάνω από 1.500 δίνοντας για πρώτη φορά στοιχεία στη δημοσιότητα από τις 7 Οκτώβρη. Η Haaretz ωστόσο επικαλούμενη στοιχεία από τα νοσοκομεία ανέφερε ότι ο αριθμός των τραυματιών ήταν διπλάσιος.

Επίθεση σε άρματα μάχης

Πέρα όμως από τους αριθμούς που αμφισβητούνται από κάθε πλευρά, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η Χαμάς έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική φθορά στον ισραηλινό στρατό. Η ίδια η οργάνωση έχει δημοσιεύσει βίντεο στο Telegram αυτό τον μήνα που δείχνουν μαχητές – που φέρουν κάμερα στο σώμα – να κινούνται ανάμεσα σε κτίρια και να εκτοξεύουν ρουκέτες από όπλα που κρατούν στον ώμο εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων ενώ στη συνέχεια φαίνονται μεγάλες εκρήξεις.

Σε μία άλλη ανάρτηση στις 5 Δεκεμβρίου μια κάμερα βγαίνει από μια σήραγγα, σαν περισκόπιο, για να σαρώσει ένα ισραηλινό στρατόπεδο όπου ξεκουράζονται στρατιώτες. Το κείμενο που συνόδευε την ανάρτηση ανέφερε ότι το στρατόπεδο χτυπήθηκε από υπόγεια έκρηξη. Τα βίντεο αυτά δεν έχουν εξακριβωθεί ανεξάρτητα.

Μια πηγή της Χαμάς, που μίλησε στο Reuters από τη Γάζα, δήλωσε ότι οι μαχητές κινούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στα ισραηλινά στρατεύματα για να στήσουν ενέδρες «εκμεταλλευόμενοι τη γη που γνωρίζουμε όπως κανένας άλλος».

«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της δύναμής μας και της δύναμής τους, δεν ξεγελιόμαστε», πρόσθεσε.

Ένας Ισραηλινός διοικητής, ο οποίος πολέμησε το 2014, δήλωσε ότι το διευρυμένο πεδίο εφαρμογής αυτής της επιχείρησης σήμαινε ότι περισσότερα στρατεύματα επιχειρούν στο έδαφος δίνοντας έτσι στη Χαμάς τα «πλεονεκτήματα της άμυνας», οπότε αναμένονταν υψηλότερες απώλειες στρατιωτών.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει δημοσιοποιήσει τον αριθμό των στρατευμάτων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ή άλλες λεπτομέρειες. Με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει στρατιώτες να κινούνται σε περιοχές που έχουν διανοίξει μπουλντόζες μέσα σε κατοικημένες περιοχές για να αποφεύγει δρόμους που πιθανόν έχουν τοποθετηθεί νάρκες.

Όπλα κατασκευασμένα κατ΄οίκον

«Η Χαμάς έκανε κάποια τεράστια βήματα για να ενισχύσει τις δυνάμεις της από το 2014», δήλωσε ο Eyal Pinko, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat του Πανεπιστημίου Bar Ilan.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ορισμένα προηγμένα όπλα, όπως οι ρωσικής σχεδίασης αντιαρματικοί πύραυλοι Kornet, εισήχθησαν λαθραία με τη βοήθεια του Ιράν. Είπε όμως ότι η Χαμάς είχε μάθει να κατασκευάζει άλλα όπλα στη Γάζα, όπως τις χειροβομβίδες με ρουκέτες RPG-7, και οι μαχητές είχαν τώρα μεγαλύτερο απόθεμα πυρομαχικών.

Η Χαμάς αναφέρει στις αναρτήσεις της ότι ο οπλισμός της περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα «tandem» με ικανότητα να είναι διαπεραστικά και να καταστρέφουν άρματα, τα οποία ο Pinko είπε επίσης ότι υπάρχουν στο οπλοστάσιο των μαχητών.

Ωστόσο η ικανότητα των μαχητών της Χαμάς να αιφνιδιάσουν τα στρατεύματα και να τους καταφέρουν πλήγματα μειώνεται εξαιτίας των ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αναφέρει ο Ashraf Abouelhoul, διευθύνων συντάκτης της αιγυπτιακής εφημερίδας Al-Ahram, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στη Γάζα.

Όπως δήλωσε στο Reuters οι μαχητές κινούνται όσο πιο κοντά γίνεται για να εκτοξεύσουν πυραύλους και «βλήματα που τα κατασκευάζουν στη Γάζα», αλλά τα drones τους στερούν πολλές φορές τη δυνατότητα αιφνιδιασμού. «Οι μάχες στις πόλεις έχουν γίνει πιο δύσκολες και για τους μαχητές της Χαμάς» υποστηρίζει.

Άπιαστος στόχος

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει χτυπήσει εκατοντάδες στόχους της Χαμάς στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, χωρίς ωστόσο να σημειώνει κάποια σημαντική πρόοδο στους στόχους που το ίδιο έχει θέσει.

Αντιθέτως η Χαμάς κερδίζει έδαφος και στη Δυτική Όχθη που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή ενώ η υποστήριξη δεν φαίνεται να κάμπτεται στη Γάζα που πληρώνει βαρύ φόρο αίματος από την ισραηλινή επίθεση.

Η παράταση της σύγκρουσης μοιάζει μονόδρομος, εάν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική πίεση για κατάπαυση πυρός, και η περαιτέρω στρατιωτική εμπλοκή του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να πυροδοτήσει περιφερειακή επέκταση του πολέμου, κάτι που κανείς από τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες δυνάμεις δεν επιθυμεί αλλά παράλληλα δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα.

Πηγή: in.gr
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό