Για το δημοτικό κυνοκομείο ενημερώθηκαν μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Κομοτηνής
Η 4η Απριλίου κάθε έτους καθιερώθηκε από τη φετινή σχολική χρονιά ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας. Όπως πολύ σωστά αναφέρεται στην εγκύκλιο «οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της απομάκρυνσης από τον ανθρωποκεντρισμό και τονίζουν τη σημασία της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους. Αυτές οι θεωρίες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των έμβιων όντων αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Μία ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτειότητας και της βιωσιμότητας θα ήταν ανεπαρκής χωρίς τη συμπερίληψη της ηθικής για τα ζώα, την άμβλυνση της διχοτόμησης ανθρώπου-ζώου καθώς και της σχέσης των έμβιων όντων του πλανήτη με τον άνθρωπο».
Με σκοπό την προώθηση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της φιλοζωίας και την υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Κομοτηνής, ο Θεόφιλος Πανώτας, υπεύθυνος Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής, και ο Ισμαήλ Μολλά Αλή Μεμέτ, κτηνίατρος του Κυνοκομείου, βρέθηκαν στο χώρο του σχολείου την Τετάρτη 3 Απριλίου. Συνοδεύονταν από δύο κουταβάκια και μία πολύ φιλική σκυλίτσα, τα οποία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και τα χάδια ανήλικων και ενήλικων μαθητών.
Η σημαντική δράση του Κυνοκομείου
Ο Θεόφιλος Πανώτας ενημέρωσε του μαθητές για τον σκοπό, την οργάνωση και το έργο του Κυνοκομείου, το οποίο είναι το μοναδικό στη Ροδόπη, με συνέπεια να έχει τεράστιο φόρτο εργασίας. Τόνισε ότι το Κυνοκομείο είναι ουσιαστικά ένα νοσοκομείο για τα ζώα. Λειτουργεί 24/7/365 και ενθάρρυνε τους μαθητές να επικοινωνούν άμεσα με το Κυνοκομείο αν πέσει στην αντίληψή τους ότι ένα ζώο έχει ανάγκη περίθαλψης. Μίλησε για τις υποχρεώσεις όσων έχουν κατοικίδια, το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα κατοικίδια και την διαχείριση των αδέσποτων.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος κτηνίατρος Ισμαήλ Μολλά Αλή Μεμέτ ενημέρωσε τους μαθητές για την ιατρική φροντίδα που προσφέρεται στα αδέσποτα ζώα του Κυνοκομείου αλλά και σε αυτά που περισυλλέγονται. Η αποπαρασίτωση, η στείρωση και το τσιπάρισμα γίνονται σε όλα τα αδέσποτα που εισέρχονται στο κυνοκομείο.
Οι δύο εκπρόσωποι του Κυνοκομείου τόνισαν την σπουδαιότητα της υιοθεσίας και το ότι μπορούν οι πολίτες πολύ εύκολα να υιοθετήσουν από το Δημοτικό Κυνοκομείο. Ειδικά για τα κουτάβια, που με κάποιο τρόπο βρίσκονται στον χώρο του Κυνοκομείου, επεσήμαναν ότι είναι αδύνατο να αφεθούν ελεύθερα γιατί δεν γνωρίζουν πως να επιβιώσουν. Επίσης απάντησαν στις πολλές ερωτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.