Γκαρά: «Βιώσιμη ανάπτυξη στον τουριστικό κλάδο σημαίνει ίση μεταχείριση και ενδυνάμωση των γυναικών, αλλά και των νέων ανθρώπων»

Γκαρά: «Βιώσιμη ανάπτυξη στον τουριστικό κλάδο σημαίνει ίση μεταχείριση και ενδυνάμωση των γυναικών, αλλά και των νέων ανθρώπων»

Αποτελεσματική χάραξη πολιτικών και πολυεπίπεδα μέτρα για την προστασία και στήριξη των γυναικών που απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο ζήτησε από την κυβέρνηση η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, στη συζήτηση με θέμα «Γυναίκες και Τουρισμός» στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.

 

Η κα Γκαρά σημείωσε πως στον τουριστικό κλάδο πάνω από το 50% των απασχολούμενων είναι γυναίκες. Ωστόσο, η πραγματική εικόνα φανερώνει ότι οι γυναίκες σπάνια κατέχουν ανώτερες ή ανώτατες θέσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα εκτίθενται συχνότερα σε κινδύνους που προέρχονται από διακρίσεις, έχουν κατώτερες αμοιβές, κατέχουν επισφαλείς θέσεις εργασίας, εκτίθενται σε κινδύνους κυκλωμάτων εκμετάλλευσης.

 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ανάφερε χαρακτηριστικά η Βουλευτής, ότι ήδη στην αρχή της φετινής τουριστικής σεζόν έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για «εργασιακό μεσαίωνα» και για συνθήκες «γαλέρας» από τους εργαζόμενους στον τουρισμό που αφορούν σε μαύρη εργασία, εργαζόμενους που δουλεύουν 12ωρα και χωρίς ρεπό, απλήρωτα επιδόματα, απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, άθλιες συνθήκες διαμονής και σίτισης, όταν και εάν προσφέρονται.

 

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, η Βουλευτής ανάφερε, ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στο ράλι τιμών σε προϊόντα, καύσιμα και ενέργεια στη χώρα μας, δυσφημίζουν τη χώρα σε δυνητικούς επισκέπτες.

 

Κλείνοντας, η κα Γκαρά, κατέθεσε μια σειρά από προτεινόμενα μέτρα και δράσεις που στοχεύουν ιδιαίτερα στη στήριξη των εργαζόμενων γυναικών και νέων στον κλάδο του τουρισμού:

 

  • Πρόσβαση στην εργασία με χαρακτηριστικά ισότητας για άνδρες και γυναίκες.
  • Ίσες ευκαιρίες για ανέλιξη σε υψηλές θέσεις στον τουριστικό κλάδο.
  • Ευαισθητοποίηση του κοινού για την εργασιακή κατάσταση των γυναικών στον τουρισμό και αποβολή των στερεοτύπων.
  • Κίνητρα για τις εργαζόμενες που να αφορούν στην εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
  • Υποδομές και υπηρεσίες για την απασχόληση των παιδιών των εργαζόμενων στον τουρισμό.
  • Ιδιαίτερες προβλέψεις για μονογονεϊκές οικογένειες και για τα παιδιά τους.
  • Προώθηση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της επαγγελματικής ανάπτυξης των γυναικών για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.
  • Επαρκή επαγγελματική κατάρτιση για γυναίκες στον τομέα του τουρισμού.
  • Διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας των εργαζομένων στον τουρισμό.
  • Νομοθέτηση με άξονες που αφορούν στην ποιότητα και στην ποσότητα της εργασίας, στις δίκαιες συνθήκες εργασίας, στους δίκαιους μισθούς και στην ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε εκτελεστικές θέσεις.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό