Γνωρίστε το πανέμορφο χωριό του Μίσχου μόλις 13 λεπτά από την Κομοτηνή
Υπάρχουν πολύ κοντά στα αστικά κέντρα μικροί φυσικοί παράδεισοι, «κρυμμένοι» στην καρδιά ενός οικισμού, που η αναζήτησή τους απαιτεί λίγο παραπάνω υπομονή, ίσως αρκετή φαντασία, αλλά κυρίως καλή επικοινωνία με τους ντόπιους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το χωριό Μίσχος, με το πανέμορφο περιβαλλοντικό μονοπάτι του, μόλις δεκατρία λεπτά από την πόλη της Κομοτηνής.
Κατά μήκος της διαδρομής που οδηγεί στο Μίσχο, είτε από τον Ίασμο, είτε από την Κομοτηνή, ο ανήσυχος ταξιδιώτης θα βρει αρκετές ενημερωτικές πινακίδες που θα τον κατευθύνουν στο χωριό. Δυστυχώς δεν θα βρει ούτε μία, που να τον πληροφορεί πώς θα επισκεφθεί το απίστευτης φυσικής ομορφιάς περιβαλλοντικό μονοπάτι που το διασχίζει ο μικρός ποταμός Ασπροπόταμος με τον πετρόχτιστο νερόμυλο να δεσπόζει στην κοίτη του και τους τεχνητούς καταρράκτες στο τέλος της διαδρομής.
Η διαδρομή μέχρι το χωριό Μίσχο, είτε από την Κομοτηνή, είτε από την Ξάνθη, μέσω του Ίασμου, γίνεται εύκολα κατά μήκος της Εγνατίας οδού ή από ασφαλτοστρωμένους επαρχιακούς δρόμους, με το Παπίκιο όρος να ξεπροβάλει περήφανο σε κάθε στροφή του δρόμου.
Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπαιδευτικός και ερευνητής Δημήτρης Γκαγκαλίδης. «στα βυζαντινά χρόνια το Παπίκιο όρος ήταν μια “μοναστηριακή πολιτεία”. Σήμερα υπάρχουν πολλά ερείπια και υπολείμματα ναών και οικισμών (Πόα, Κερασιά), ενώ χωμάτινες διαδρομές οδηγούν τον επισκέπτη σε ξεχασμένα χωριά και τόπους».
«Μια από τις πύλες εισόδου στο Παπίκιο όρος», συνεχίζει, «είναι και το χωριό Μίσχος. Βρίσκεται στις πλαγιές της Ροδόπης και στην ευρύτερη περιοχή Κερασοχώρια. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα γραφικό μειονοτικό χωριό, με πολύ φιλόξενους κατοίκους, χαρακτηρισμένο από το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός. Βρίσκεται βορειοδυτικά της πεδιάδας της Κομοτηνής, σε απόσταση 14 χλμ. από τον Ίασμο, που αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου, στον οποίο υπάγεται πλέον διοικητικά η μικρή αυτή κοινότητα».
Από τον Μίσχο και την ευρύτερη περιοχή του ξεκινά ο χείμαρρος Ασπροπόταμος (ο αρχαίος Τραύος), που εκβάλλει στη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στα βόρεια ξεκινούν οι νότιοι πρόποδες του Παπίκιου όρους. Στα νότια του χωριού και στην κατεύθυνση της Εγνατίας οδού, αμέσως μετά τη σιδηροδρομική γραμμή, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Μαξιμιανούπολης – Μοσυνούπολης ο οποίος υπήρξε σημαντικό κέντρο της Θράκης τον 4ο αιώνα μ.Χ. και στον οποίο υπάρχουν σημαντικά ευρήματα, όπως ένα παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο, ένα ορθογώνιο οχυρωματικό τείχος και επιτύμβιες επιγραφές.
Ρωτώντας πας… στο μονοπάτι
Σημείο αναφοράς για το Μίσχο και αφετηρία για να ανακαλύψει ο επισκέπτης το περιβαλλοντικό μονοπάτι αποτελεί το μεγάλο τζαμί στην είσοδο του χωριού. Ρωτώντας του ντόπιους μπορεί κάποιος να ενημερωθεί ότι πίσω από το τζαμί υπάρχει μια μικρή πλατεία ιδανική για τη στάθμευση του αυτοκινήτου. Από εκεί ξεκινάει ένας ιδιαίτερα βατός χωματόδρομος που οδηγεί στο πανέμορφο περιβαλλοντικό μονοπάτι, χαμένο μέσα στις πυκνές φυλλωσιές των αιωνόβιων πλάτανων, την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Αλλά και τον χειμώνα, το σχεδόν απόκοσμο τοπίο συναρπάζει τον επισκέπτη, που στην αρχή της διαδρομής μπορεί να κάτσει στις μεγάλες πέτρες, να απολαύσει τη θέα ή να βγάλει φωτογραφίες το ποτάμι, θαυμάζοντας τον παλιό νερόμυλο. Καθώς θα περπατάει όλο και πιο μέσα στο μονοπάτι, το βλέμμα του θα κεντρίσουν οι δυο τεχνητοί καταρράκτες που δημιουργούν μικρές βάθρες, προσφέροντας άπειρη δροσιά το καλοκαίρι.
Αξίζει όμως κάποιος να περπατήσει και πάνω από το περιβαλλοντικό μονοπάτι, στην είσοδο του χωριού, και μέσα από τα εντυπωσιακά κυπαρίσσια να φτάσει σχεδόν στις πηγές του Ασπροπόταμου. Σε όλη αυτή την αναζήτηση, ο ταξιδιώτης θα βρει μαγικά ξέφωτα και παραμυθένιες γωνιές φυσιολατρικής ομορφιάς χαρίζοντας του ηρεμία, ισορροπία και μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι, στο χωριό λειτουργούν και δυο ταβέρνες, που έχουν γίνει διάσημες για τα γευστικότατα παραδοσιακά πιάτα και τα ψητά κρέατα που σερβίρουν.
Αν επισκεφθεί κάποιος το Μίσχο από τον δρόμο της Ξάνθης και μέσω του Ιάσμου αξίζει μια στάση και στη γέφυρα του ποταμού Κομψάτου. Καθώς περπατά στην κοίτη μπορεί να θαυμάσει τα ψηλά βουνά, να νιώσει το μεγαλείο της φύσης και τη δύναμη του υγρού στοιχείου.
Από το Μίσχο, η διαδρομή συνεχίζεται ανατολικότερα, για να προσεγγίσει κάποιος την Κομοτηνή από την περιοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (ΔΠΘ) και το χωριό Ήφαιστος. Μια στάση στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θεωρείται επιβεβλημένη για έναν καφέ στην όμορφη πλατεία ή για ανατολίτικους μεζέδες στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής, ενώ απαραίτητη είναι και μια βόλτα στα φημισμένα ζαχαροπλαστεία της για το καθιερωμένο σουτζούκ λουκούμ και τα εκλεκτά σιροπιαστά.