Η ανάπτυξη της Ξάνθης μέσα από τους άθλους του Ηρακλή
Η Ξάνθη, έχει το μοναδικό προνόμιο σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα να αποτελεί σημείο αναφοράς ενός από τους άθλους του πιο αγαπητού ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, του Ηρακλή. Η ιστορία αυτή μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστή, παρά το γεγονός ότι η αρχαία πόλη των Αβδήρων οφείλει την ίδρυσή της στο μυθικό ήρωα. Ο Ηρακλής την έχτισε για να τιμήσει τον καλό φίλο του ‘Αβδηρο, τον οποίο κατασπάραξαν τα άγρια άλογα του Διομήδη, όταν τον άφησε να τα φυλάει όσο εκείνος πολεμούσε στη Θράκη.
Το Επιμελητήριο Ξάνθης πριν από πέντε χρόνια περίπου ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας μιας πολιτιστικής διαδρομής με θεματικό πλαίσιο τους άθλους του Ηρακλή. Στόχος, η συνολικότερη προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής ιστορίας και αξιοποίησης των πολλών και ποικίλλων πλεονεκτημάτων που απορρέουν από αυτήν συμβάλλοντας στη γενικότερη οικονομική, επιχειρηματική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.
Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου, ως εταίρου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα QNeST PLUS (Quality Network on Sustainable Tourism) στο πλαίσιο του Interreg ADRION (ADRIATIC – IONIAN), του έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστεί με ένα δίκτυο πόλεων στη Ελλάδα και το εξωτερικό που έχοντας ως αφετηρία τον Ηρακλή και τους άθλους του κατάφεραν να επιτύχουν την ανάπτυξη των περιοχών τους.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, στη διάρκεια της σημερινής επίσημης παρουσίασης της πολιτιστικής διαδρομής που φιλοξενήθηκε στον μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς χώρο της οικίας του Μάνου Χατζιδάκι, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και φορείς της πόλης που βοήθησαν στο έργο, υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό της Ξάνθης, τον πλούτο του Δημόκριτου, το μύθο των αλόγων του Διομήδη. Έχουμε ένα ζωντανό μύθο που μέχρι σήμερα δεν τον αξιοποιήσαμε όσο θα έπρεπε σε σχέση με άλλες περιοχές. Πρέπει όλες αυτές οι περιοχές να συνδεθούν μεταξύ τους, περιοχές όπου έδρασε ο μυθικός ήρωας γιατί τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες είναι πολλά και σημαντικά».
Αναφορά έκανε ο κ. Μωραΐτης και στην πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ξάνθης να διοργανώνει ένα ετήσιο φόρουμ στα ‘Αβδηρα, όπου πανεπιστήμια του εξωτερικού θα ψηφίζουν έναν επιστήμονα, ο οποίος διακρίθηκε στις πέντε θεωρίες του Δημόκριτου. Ο επιστήμονας αυτός θα βραβεύεται από τον εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μάλιστα, ως πρώτος βραβευθείς είχε επιλεχθεί ο καθηγητής, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
Η σημασία των πολιτιστικών διαδρομών
Στο ρόλο των πολιτιστικών διαδρομών και τη συνεισφορά τους στη βιώσιμη ανάπτυξη μιας κοινωνίας, αναφέρθηκε η ειδική συνεργάτης του Επιμελητηρίου Ανθή Παναγιώτου, η οποία είναι και η υπεύθυνη της πολιτιστικής διαδρομής «Οι άθλοι του Ηρακλή». Η κ. Παναγιώτου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι πολιτιστικές διαδρομές μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ταξίδι που οι κυριότεροι σταθμοί του είναι οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης: τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολιτιστική δημοκρατία, η πολιτιστική πολυμορφία, η ταυτότητα, ο διάλογος και οι αμοιβαίες ανταλλαγές».
Η προτεινόμενη διαδρομή του Επιμελητηρίου Ξάνθης περνά από χώρες στις οποίες ο Ηρακλής πραγματοποίησε τους άθλους του και άλλα ηρωικά γεγονότα, όπως: Ελλάδα (Πελοπόννησος- Ηλεία – Κρήτη – Θράκη), Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γεωργία, Τουρκία – Εύξεινος Πόντος, Μαρόκο, Αίγυπτος και Λιβύη.
«Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης», συνέχισε η κ. Παναγιώτου, «με αφετηρία τον ‘Αγιο Νικόλαο στο Πόρτο Λάγος ξεκινούν δυο διαδρομές. Η πρώτη, καλύπτει 27 χλμ. με πολλά σημεία ενδιαφέροντος. Τερματίζει στο αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων. Η δεύτερη, με 52 χλμ., έχει ως αφετηρία τον ‘Αγιο Νικόλαο στο Πόρτο Λάγος, περνάει παραλιμνίως της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας και συνεχίζει παραποτάμια του Κοσύνθου με τερματισμό την πόλη της Ξάνθης. Καθεμιά από τις δύο αυτές διαδρομές αναδεικνύει τις ομορφιές του τόπου και συμβάλλει στη διάδοση της κοινής συνειδητοποίησης ότι η ποιότητα του τόπου μπορεί να εκκινήσει νέες τουριστικές υπηρεσίες και δραστηριότητες και να εξελίξει όλες εκείνες τις ορθές πρακτικές που θα στοχεύσουν στην αειφόρο τουριστική δραστηριότητα της περιοχής».
Καλές πρακτικές ανάδειξης των μύθων
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπου εφαρμόστηκαν ανάλογες πολιτιστικές διαδρομές. Για παράδειγμα, η καθηγήτρια ‘Αννα Τρόνο, από το πανεπιστήμιο του Σαλέντο της Ιταλίας, παρουσίασε τις πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή του Ιονίου και της Αδριατικής. Επίσης, οι εκπρόσωποι και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Ηλείας, της Κορίνθου και της Αργολίδας, αναφέρθηκαν πως οι τοπικές κοινωνίες αξιοποίησαν τους άθλους του Ηρακλή αλλά και γενικότερα τα γεγονότα της ελληνικής μυθολογίας που εξελίχθηκαν στις περιοχές τους.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκε επίσης η προϊσταμένη της διεύθυνσης Διεθνών σχέσεων και Ε.Ε. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαριάνθη Αναστασιάδου, η οποία αναφέρθηκε στις αναγνωρισμένες «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης και πως αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών». Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της αρχαιολόγου Μαρίας Χρυσάφη, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, η οποία απάντησε πολύ εύστοχα στο ερώτημα: «Τι ζητά ο Ηρακλής στη χώρα των Αβδήρων;», τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ο άθλος του Ηρακλή με τα άλογα του Διομήδη ενσαρκώνει την ικανότητα των Ελλήνων να επιβιώνουν μέσα από δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση του υπεύθυνου του πολυχώρου τέχνης και σκέψης «Οικεία Μάνου Χατζιδάκι» κ. Μιχάλη Πουσπουρίκα, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού και πως αυτό επιτεύχθηκε με την ανακατασκευή και λειτουργία της οικείας, όπου έζησε για αρκετά χρόνια ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ