Η εκτατική κτηνοτροφία εργαλείο πρόληψης δασικών πυρκαγιών
Το προηγούμενο διάστημα είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με κτηνοτρόφους του κεντρικού και του νότιου Έβρου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2023. Συνολικά συναντήσαμε 98 εκτατικούς κτηνοτρόφους και συνοψίζοντας τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, η κατάσταση μόνο οικονομικά δελεαστική δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Με τον κλάδο να αντιμετωπίζει ένα πλήθος προκλήσεων όπως τη μείωση των επιδοτήσεων, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, την τεράστια οικονομική ζημιά από τη φωτιά, την απαγόρευση βόσκησης για τα επόμενα χρόνια και τη γήρανση των κτηνοτρόφων, το μέλλον της εκτατικής κτηνοτροφίας στον Έβρο μοιάζει δυσοίωνο.
Κι όμως σε μία περιοχή που κατά παράδοση υπήρχε πάντα αυξημένη αγροκτηνοτροφική δραστηριότητα, η επαναφορά της θα ήταν ένα ιδανικό σενάριο χαμηλού κόστους πρόληψης δασικών φωτιών το οποίο αν εφαρμοστεί σωστά, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το δίλημμα είναι απλό:
Θα θέλαμε να πυκνώσει ξανά η βλάστηση μέσα σε μια πενταετία και να ελλοχεύει πάλι ο κίνδυνος εκτεταμένης πυρκαγιάς; Ή θα ήταν προτιμότερο να υποστηριχθεί η εκτατική κτηνοτροφία και να ασκείται κατά ζώνες διατηρώντας διάκενα και λιβάδια αυξάνοντας τη βιοποικιλότητα και δημιουργώντας περιοχές εύκολης κατάσχεσης της φωτιάς;
Συμπέρασμα: Η εκτατική κτηνοτροφία μπορεί να έχει μέλλον αν συνδεθεί άμεσα με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Σημείωση: Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης αποκατάστασης που είχε αναλάβει το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και αφορούσε τους κτηνοτρόφους που ασκούσαν εκτατική κτηνοτροφία (έβγαζαν τα ζώα έξω για βοσκή) και επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά (κάηκαν ζώα, μαντριά ή βοσκότοποι).
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ