Η Πρώτη Πανευρωπαϊκή Έρευνα για την μελέτη της ανθρώπινης επίδρασης στις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές έρχεται στη Θράκη (22/7 – 1/8)

Η Πρώτη Πανευρωπαϊκή Έρευνα για την μελέτη της ανθρώπινης επίδρασης στις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές έρχεται στη Θράκη (22/7 – 1/8)

Το TREC είναι η πρώτη πανευρωπαϊκής κλίμακας έρευνα που μελετά τα παράκτια οικοσυστήματα και την απόκρισή τους στις ανθρώπινες πιέσεις. Οι θάλασσες και οι ακτές μας φιλοξενούν μια εξαιρετικά πλούσια ποικιλία ζωής και διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των ευρύτερων οικοσυστημάτων. Ωστόσο, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες οδηγούν στην επιταχυνόμενη απώλεια της γενετικής ποικιλότητας των ειδών και στην καταστροφή των οικοσυστημάτων. Με την συστηματική δειγματοληψία κατά μήκος των ακτών όλης της Ευρωπαϊκής ηπείρου, η αποστολή TREC θα προσφέρει στη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα οικοσυστήματα ανταποκρίνονται στις φυσικές και ανθρωπογενείς προκλήσεις.


Η αποστολή TREC συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL), σε συνεργασία με το Tara Ocean Foundation, την ομάδα Tara OceanS και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Βιολογίας (EMBRC). Στο έργο συμμετέχουν και συμβάλλουν περισσότερες από 150 ερευνητικές ομάδες από 70 ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια προερχόμενα από 21 Ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Περιφέρεια ΑΜΘ οι δράσεις της αποστολής TREC υποστηρίζονται από το Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η αποστολή συνδυάζει ερευνητικές δράσεις στην ξηρά και στη θάλασσα με ένταση και κλίμακα που δεν έχει μελετηθεί ως σήμερα. Στην ΠΑΜΘ, η αποστολή του TREC θα χρησιμοποιήσει κινητά εργαστήρια για να συλλέξει δείγματα νερού, εδάφους, ιζήματος και αέρα στις ακτές Ιμέρου, Βιστωνίδας, Μοναστηρακίου και Ν. Καρβάλης. Η ερευνητική ομάδα θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ, στην Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων Ξάνθης (κτήρια Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής & Τεχνολογίας).

Οι μετρήσεις θα γίνουν στον Ίμερο (24 Ιουλίου), στη Λίμνη Βιστωνίδας (26 Ιουλίου) στην Νέα Καρβάλη (30 Ιουλίου)
για δειγματοληψία εδάφους, φυτών, ιζήματος και παράκτιων νερών απο τις 05:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό