Η Ροδόπη έχει πλούτο, φτωχή την κατάντησαν
Η Ροδόπη έχει πλούτο, φτωχή την κατάντησαν
Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, η Ροδόπη, όπως και η Ελλάδα γενικότερα, δεν είναι φτωχές περιοχές. Ενώ είναι πλούσιες, τις κατάντησαν φτωχές. Λίγα παραδείγματα για την Ροδόπη. Έχει τόσο πλούσια εδάφη σε ορισμένες περιοχές, που αν το κράτος έστρεφε αγρότες στην παραγωγή κηπευτικών, δεν θα τρέχαμε και όχι μόνον τοπικά, για ντομάτες στην Πολωνία, για κρεμμύδια στην Τουρκία και ποιος ξέρει που για τα υπόλοιπα ζαρζαβάτια. Αν μάλιστα στηνόταν και μεγάλης έκτασης θερμοκηπιακές καλλιέργειες, θα είχαμε και πολλές εξαγωγές. Αν το 50% των χρημάτων που έπεσαν στην ΒΙΠΕΚΟ, δινόταν με ορθολογικό σχεδιασμό, θα είχαμε βιομηχανική παραγωγή. Και μόνον από αυτά, ο ΦΠΑ που θα καταγραφόταν τοπικά, θα μας είχε κάνει περιοχή ευδαιμονούσα. Και αν ποσοστό των κερδών έπεφταν σε νέες επενδύσεις, το ανέκδοτο θα λεγόταν αλλιώς, «πολλά λεφτά στην Ροδόπη, πολύ δουλειά στην Ελβετία». Στην φωτογραφία που συνοδεύει το σχόλιο, βλέπουμε να αναβλύζει ζεστό νερό. Εκείνα τα γεωθερμικά πεδία που πριν δεκαετίες είχαν ανακοινωθεί πριν χρόνια, τα θυμάται κανείς; Που θα είχαν πολλές εφαρμογές; Που, θα τα αξιοποιούσαμε στον αγροτικό τομέα, όχι για πότισμα, όπως ρωτούσαν κάποιοι; Παραμένουν θερμά και φυσικά κάτω από την επιφάνεια της γης. Βλέπετε…
Τα ΙΕΚ θα γίνουν ΑΕΙ, νόμιμα;
Σε λάθος βάση όλη η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ που θα στηθούν στη χώρα μας. Δεν θα στηθούν από την αρχή, κάποια ΙΕΚ θα μετατραπούν σε ΑΕΙ και προφανώς δεν θα έχουμε παραρτήματα του Χάρβαρντ ή του Γέιλ, να στήνονται στην Ελλάδα. Η σωστή βάση συζήτησης θα ήταν αν είναι νόμιμο, συνταγματικό, να λειτουργήσουν στην Ελλάδα ιδιωτικές τριτοβάθμιες εκπαιδευτικές εταιρείες. Και δεν είναι. Μόνο με την αλλαγή του Συντάγματος και όχι μόνον ενός άρθρου, μπορεί να γίνει αυτό που θέλει η σημερινή κυβέρνηση. Είμαστε μπροστά σε μια καραμπινάτη καταστρατήγηση του Συντάγματος, με όλους σχεδόν, να κάνουν την πάπια. Ξιφουλκούν για την αναγκαιότητα ή μη των ιδιωτικών ΑΕΙ, για το αν θα είναι καλά ή κακά, αλλά κανείς, σχεδόν, δεν μιλά για το αν είναι νόμιμα. Και προφανώς, αν περάσει αυτό, ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες καταστρατηγήσεις του Συντάγματος. Και βέβαια, όπως με τα ΙΚΤΕΟ που έμειναν μόνα τους καθότι η μη χρηματοδότηση και η ελλιπής στελέχωση των δημόσιων ΚΤΕΟ, τα οδήγησαν σε μαρασμό και κλείσιμο. Το ίδιο θα συμβεί και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και ποιος μας λέει, πως στην πρεμούρα του ξεπουλήματος, δεν θα πουληθούν σε ιδιωτικά ΑΕΙ τα δημόσια, ή κάποια από αυτά; Όσο για το ότι θα είναι μη κερδοσκοπικά τα ιδιωτικά ΑΕΙ και οι ΜΚΟ σαν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί προβάλλονται.
Ιδιωτικό ΑΕΙ εξ ανατολών στον τόπο μας;
Σε εκπομπή του Action 24 ήταν καλεσμένος ήταν ο Βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος και όταν ερωτήθηκε από τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη που επίσης στο πάνελ, αν ο νόμος της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία η σε άλλη ισλαμική χώρα να ανοίξει παράρτημα Πανεπιστημίου σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές, όπως η περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο κυβερνητικός βουλευτής απάντησε.. καταφατικά! Εσείς τώρα τι πιστεύετε, θα στηθεί σε μας Τούρκικο ΑΕΙ; Να τονιστεί πως όπως αποκάλυψε ο Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο Kontra News, η ίδρυση του Yunus Emre Institute, του πρώτου Τουρκικού ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, θα είναι προβολή πολιτιστικής ισχύος (soft power) της Τουρκίας στην χώρα. Η εκτίμηση του Ποπολάρου είναι πως κάτι τέτοιο, δεν θα γίνει στην περιοχή μας. Όχι πως θα το συμφωνήσουμε εμείς με τους γείτονες, άλλος είναι που δεν θα αφήσει μια τέτοια εξέλιξη να επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα του στην περιοχή. Ποιος άλλος; Ε, ξέρετε εσείς…
Δεν είναι όλα πιο φθηνά στην Βουλγαρία
Σε επιστήμη το έχουμε εξελίξει, πολλοί από εμάς, το να ψωνίζουμε στην γειτονική χώρα. Το κέρδος όσον αφορά σε καύσιμα, βενζίνη, σε ποτά, καπνό και τσιγάρα, είναι προφανές και μεγάλο. Αν μάλιστα ανακαλύψεις και μαγαζί χονδρικής, ακόμη μεγαλύτερο το κέρδος. Ωστόσο, στο σουπερμάρκετ, δεν είναι …νόμος πως όλα είναι πιο φθηνά. Το «φθηνά» στην Βουλγαρία, προκύπτει από την διαφορά, με το τι ισχύει στην χώρα μας, σε ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Είναι και κάποια προϊόντα, τα οποία είναι φθηνότερα σε καθαρές τιμές. Υπάρχουν όμως και άλλα, τα οποία μπορείς να τα βρεις ακριβότερα από την Ελλάδα. Για αυτό και όσοι επιδίδονται στο ευγενές άθλημα «ψώνια από έξω», θα πρέπει να γνωρίζουν τις τιμές και να συγκρίνουν, όσον αφορά στο σουπερμάρκετ. Και προφανώς, κανένα ηθικό δίλημμα για τα ψώνια στην Βουλγαρία. Στην Ελλάδα, σε όσους μας κλέβουν, τίθεται θέμα ηθικής; Ή αν πας Παμπόροβο, δεν στερείς χρήμα από ελληνικά αντίστοιχα θέρετρα; Για να μην θυμηθούμε παλιότερες δηλώσεις για διόδια στον κάθετο άξονα. Ένα να λέμε πάντα, πως ως τοπική κοινωνία, ουδέν πράξαμε για να φέρουμε στην Κομοτηνή, κάποιους από τους ξένους που κατηφορίζουν από τα σύνορα, έτσι για να πέσουν στην τοπική αγορά, κάποια ή αντίστοιχα χρήματα που ταξιδεύουν στην γειτονική χώρα.
Κουβέρτα λαγουδάκι πήρατε;
Η τηλεόραση είναι ακριβό άθλημα, το γνωρίζει από δημοσιογραφική εμπειρία ο Ποπολάρος. Και όμως, βρίθει από διαφημίσεις φτηνοδουλειές τηλεμάρκετινγκ, αλλά σε τέτοια συχνότητα που ούτε οι πολυεθνικές θα άντεχαν το οικονομικό κόστος. Κουβέρτα λαγουδάκι, κουβέρτα προβατάκι, (προσεχώς και κουβέρτα κατσικάκι), κουμτέλ και κουμτελάκι, φίλτρα βρύσης που είναι πλέον τρία τα διαφημιζόμενα. Προϊόντα που παρουσιάζονται σαν διαφημίσεις, είναι όμως έτσι; Θα γινόταν κατανοητό, αν όλα αυτά προβαλλόταν σε εκπομπές τηλεμάρκετινγκ, οι οποίες θα αγόραζαν τηλεοπτικό χρόνο. Αλλά σαν διαφημίσεις… Θα μου πείτε, ότι στο παρελθόν, το πιο πολυδιαφημισμένο προϊόν, ήταν μια νεόκοπη ιστοσελίδα για κρατήσεις σε ξενοδοχεία, καταλύματα. Ούτε που θυμόμαστε το όνομα της, μόνον την τσαχπινιά της παρουσιάστριας. Άγνωστο αν, πως και από πού πληρωνόταν το διαφημιστικό κόστος. Πάντως, διαφημίσεις σαν αυτές, δεν υπάρχουν σε κανάλια εθνικής εμβέλειας άλλων χωρών. Μάλλον δεν ξέρουν το κόλπο…