Η Τεχνητή Νοημοσύνη “μπαίνει” και στο Κτηματολόγιο για να διευκολύνει στην διεκπεραίωση των πράξεων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη “μπαίνει” και στο Κτηματολόγιο για να διευκολύνει στην διεκπεραίωση των πράξεων

Ένα ακόμη βήμα στα ενδότερα της δημόσιας διοίκησης κάνει η τεχνολογία με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας στην διεκπεραίωση των πράξεων. Ήδη πρόσφατα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο και την διεύρυνση της χρήσης της σε άλλα υπουργεία και δομές. Τώρα, βρισκόμαστε εν όψει μιας ακόμη εφαρμογής που αναμένεται ότι θα λύσει τα χέρια πολιτών, συμβολαιογράφων και δικηγόρων. Πρόκειται για την ένταξη της ταυτότητας των ακινήτων στο wallet του gov.gr, κάτι που θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να έχουν την πλήρη εικόνα του ακινήτου στο ψηφιακό πορτοφόλι μέσω της εφαρμογής που διατίθεται σε κινητά και tablets και στους επαγγελματίες που έχουν

Η νέα εφαρμογή που σύντομα θα μπει στο ψηφιακό πορτοφόλι του Δημοσίου έρχεται να «κουμπώσει» με την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου που στοχεύει να δώσει και μια ξεκάθαρη και ενιαία εικόνα για την αγορά ακινήτων στη χώρα.

Με τον τρόπο αυτό, όλο τα εμπλεκόμενα μέρη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι θα μπορούν να εντοπίζουν ή να ενημερώνονται από τους ιδιοκτήτες εύκολα και γρήγορα για το ακίνητο που τους ενδιαφέρει σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Όπως προβλέπεται, οι πολίτες θα δίνουν έγκριση στους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, ώστε εκείνοι να αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ολοκληρώνεται μια διαδικασία που σχετίζεται με το ακίνητο τους, όπως μεταβιβάσεις ή γονικές παροχές.

Η ταυτότητα ακινήτων, θα συγκεντρώνει τα στοιχεία των ακινήτων που υπάρχουν στις υπηρεσίες όπως εμβαδόν, περίμετρο, χρήση γης καθώς και άλλα στοιχεία, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να πραγματοποιείται διασταύρωση και επιβεβαίωση στοιχείων και στόχος της νέας υπηρεσίας είναι να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα και να υπάρξει ενιαία εικόνα για το ακίνητο.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της διεύρυνσης της λειτουργίας του maps.gov.gr θα μπορούν να δουν πως αποτυπώνεται η περιουσία τους αναλυτικά ανεξαρτήτως της φάσης κτηματογράφησης, και μέσω του ψηφιακού χάρτη θα ενημερώνονται για τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν σε κάθε περιοχή. Μάλιστα, η νέα πλατφόρμα έχει εμπλουτιστεί με τα δεδομένα των γεωτεμαχίων του Κτηματολογίου επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στον χρήστη να μπορεί να βλέπει στον χάρτη στοιχεία όπως είναι τα όρια κάθε οικοπέδου ή ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

Τομές στην δημόσια διοίκηση με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης

Η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, η χρήση του ψηφιακού πορτοφολιού του Δημοσίου αποτελούν κάποια πρώτα βήματα ουσιαστικού εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Το επόμενο βήμα είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και σε άλλες διοικητικές δομές οι οποίες διαχειρίζονται μεγάλο όγκο δεδομένων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης σχεδιάζεται να αναπτυχθούν συστήματα τα οποία θα διευκολύνουν την δουλειά των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλους όγκους φακέλων. Η AI αναμένεται να επιστρατευτεί και για την διαχείριση των πλημμυρικών δεδομένων σε συνδυασμό με το υλικό που συλλέγεται από τους δορυφόρους ενώ στα σκαριά βρίσκεται και μοντέλο για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

Πηγή: insider.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό