Ιλχάν Αχμέτ : «Η πίστη στις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του πολιτικού φιλελευθερισμού δεν υπαγορεύονται με αποφάσεις επιτροπών»

Ιλχάν Αχμέτ : «Η πίστη στις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του πολιτικού φιλελευθερισμού δεν υπαγορεύονται με αποφάσεις επιτροπών»

Ιλχάν Αχμέτ στην παρουσίαση του πορίσματος της Διακομματικής για την Θράκη

«Η πίστη στις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του πολιτικού φιλελευθερισμού δεν υπαγορεύονται με αποφάσεις επιτροπών»

  • «Μιλάμε για τη Θράκη που αδίκησαν και την άφησαν στη γεωγραφική απομόνωση με μπόλικη εθνική καχυποψία για πολλές δεκαετίες»
  • «Οι πολίτες της μειονότητας στη Θράκη είμαστε οι πρώτοι που υφιστάμεθα τις συνέπειες από την περίοδο των παγετώνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι τελευταίοι που αισθανόμαστε τη θέρμη από τη βελτίωσή τους»
  • «Θα ήθελα να θυμίσω στην προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με αποφάσεις της και προεδρικά διατάγματα επενέβη άσχημα στη λειτουργία των μουφτειών σε υπέρογκο βαθμό, κάτι που πρέπει να ανακληθεί»
  • «Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αφαίρεσε το δικαίωμα της ποσόστωσης από τους μουσουλμάνους μαθητές για τις πυροσβεστικές σχολές, θέμα για το οποίο έχουμε καταθέσει ερώτηση»
  • «H εκπαίδευση της μειονότητας πρέπει να είναι ισότιμη με τη δημόσια στα μειονοτικά σχολεία ως δικαίωμα επιλογής του μειονοτικού πολίτη»
  • «Με χαρά υποδέχομαι το γεγονός ότι η διακομματική επιτροπή ενσωμάτωσε στο πόρισμα την πρότασή μου για ειδική ενίσχυση αγροτών σε ορεινές περιοχές»
  • «Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει παρόν προκειμένου με καλή πίστη να παρακολουθήσουμε την υλοποίηση των μέτρων για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη στη Θράκη».

Με ιδιαίτερες αναφορές σε αναπτυξιακά και θεσμικά ζητήματα που αφορούν την Θράκη, ο βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, μίλησε σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας στην ειδική συνεδρίαση που διοργανώθηκε για την παρουσίαση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ο κ. Αχμέτ αρχικά ευχαρίστησε τόσο την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη όσο και τους συναδέλφους του από το Κίνημα Αλλαγής, Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο, που ως τακτικά μέλη της επιτροπής τού έδωσαν την δυνατότητα να μετάσχει στις συνεδριάσεις και να αναπτύξει τις απόψεις του με τη ιδιότητα του βουλευτή που εκλέγεται στην Θράκη για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

Στην συνέχεια μιλώντας για την Θράκη απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο προς τους συναδέλφους του βουλευτές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτήν την περιοχή χρόνια τώρα δίνουμε τη μάχη της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Άνθρωποι με διαφορετικές καταγωγές, θρησκευτικές αναφορές και ξεχωριστές πολιτισμικές ταυτότητες καλούμαστε να υπερβούμε τις διαφορές μας και να ζήσουμε ειρηνικά αποτελώντας ένα πρότυπο συμβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο βουλευτής Ροδόπης απαρίθμησε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην εμπέδωση των πολιτικών ισονομίας και ισοπολιτείας στην Θράκη. Ειδική αναφορά έκανε στην πτώση της μπάρας του ορεινού όγκου από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη το 1996, στην ποσόστωση για την είσοδο των παιδιών της μειονότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια από τον Γιώργο Παπανδρέου ως υπουργό Παιδείας το 1995 καθώς και στην κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας από τον Αλέκο Παπαδόπουλο στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη το 1999.

«Η πίστη, όμως, στις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του πολιτικού φιλελευθερισμού δεν υπαγορεύονται με αποφάσεις επιτροπών, όσο κι αν αυτές οι προθέσεις είναι καλοπροαίρετες», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ιλχάν Αχμέτ ενώ στην συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα η πρότασή για την ειδική στρεμματική ενίσχυση για τους μικρούς κλήρους αγροτών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Θράκης.

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. για μέτρα που κατά την γνώμη του βλάπτουν την μειονότητα όπως τα προεδρικά διατάγματα για τις μουφτείες αλλά και η απόσυρση της ποσόστωσης μουσουλμάνων μαθητών για την είσοδό τους στο πυροσβεστικό σώμα από την σημερινή κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της Ν.Δ. επεσήμανε πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για σιδηροδρομική Εγνατία όταν η Θράκη δεν διαθέτει καθόλου τρένο τα τελευταία τρία χρόνια!

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κίνημα Αλλαγής με καλή πίστη θα παρακολουθήσει την υλοποίηση όλων των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την διακομματική, προκειμένου να έρθει αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη στη Θράκη.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

Ομιλία για την Διακομματική της Θράκης

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Γι’ αυτό το θέμα είναι δύσκολο να φτάσουν τα έξι λεπτά που έχουμε στη διάθεσή μας. Οπότε, κύριε Πρόεδρε, ομολογώ ότι θα ήθελα για λίγο την ανοχή σας, γιατί νομίζω ότι πρόκειται για μια ιστορική συνεδρίαση.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω από την αρχή από αυτό το Βήμα, αν και έχουμε διαφορετικές απόψεις ως Κίνημα Αλλαγής, την Πρόεδρο της Διακομματικής, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και τους συναδέλφους μου τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι αν και ήταν τακτικά μέλη της επιτροπής, μου έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετάσχω για είκοσι μήνες σε όλες αυτές τις επιτροπές και να έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω για ώρες και να καταθέσω τις προτάσεις της μειονότητας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους συναδέλφους, όπως τον κ. Κατρούγκαλο από τον ΣΥΡΙΖΑ, που νομίζω ότι πραγματικά βοήθησαν, ούτως ώστε να γίνει πιο γόνιμη αυτή η συνεδρίαση.

Όντως σήμερα συζητούμε ένα πόρισμα μιας ακόμα διακομματικής επιτροπής μετά από 30 χρόνια για τη Θράκη στη βάση της λογικής ότι όλοι σε αυτή την Αίθουσα θέλουμε τη Θράκη αναπτυγμένη και ευημερούσα προς όφελος των κατοίκων και της ίδιας της χώρας.

Για ποια Θράκη μιλάμε, όμως, αγαπητοί συνάδελφοι; Εγώ σήμερα από αυτό το Βήμα θα σας μιλήσω για τη δικιά μου τη Θράκη, για τη Θράκη στην οποία έζησα και στην οποία δίνω καθημερινά τους αγώνες μου και επέλεξα συνειδητά να μη φύγω ποτέ από κοντά της, ούτε εγώ ούτε και η οικογένειά μου.

Σε αυτήν την περιοχή χρόνια τώρα δίνουμε τη μάχη της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Άνθρωποι με διαφορετικές καταγωγές, θρησκευτικές αναφορές και ξεχωριστές πολιτισμικές ταυτότητες καλούμαστε να υπερβούμε τις διαφορές μας και να ζήσουμε ειρηνικά αποτελώντας ένα πρότυπο συμβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι απλοί πολίτες, οι Θρακιώτες, τα καταφέρνουμε συνήθως πολύ καλύτερα σε αυτόν τον τομέα από τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά συστήματα. Μιλάμε για τη Θράκη που αδίκησαν και την άφησαν στη γεωγραφική απομόνωση με μπόλικη εθνική καχυποψία για πολλές δεκαετίες.

Χρειάστηκε να δοθούν μεγάλοι αγώνες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να φτάσουμε στη διακήρυξη της ισονομίας και της ισοπολιτείας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην πλατεία της Κομοτηνής τον Μάιο του 1991. Χρειάστηκε να σπαταληθούν τεράστιες δυνάμεις και να χάσουμε ένα μεγάλο απόθεμα αξιοπιστίας απέναντι στον πολίτη της μειονότητας, μέχρι να φτάσει η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου διά του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Γεράσιμου Αρσένη να ρίξει τη μπάρα του ορεινού όγκου που αποτελούσε το φυλάκιο του ψυχρού πολέμου μέσα σε ελληνικό έδαφος. Χρειάστηκε η λαμπρή πολιτική πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου ως Υπουργού Παιδείας το 1995 για να φτάσουμε στη νομοθέτηση της θετικής διάκρισης της ποσόστωσης για την είσοδο των παιδιών της μειονότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Χρειάστηκε να φτάσουμε ως το 1999 ώστε ένας άλλος Υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, να καταργήσει το άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ένα κατάλοιπο του Εμφυλίου Πολέμου που χρησιμοποιήθηκε για να αφαιρεί μαζικά ιθαγένειες από μη αρεστούς πολίτες της μειονότητας, να τους ξεριζώνει στην ουσία από την ίδια τους τη γη, από τις πατρογονικές τους εστίες. Τέλος, χρειάστηκε βέβαια να εισηγηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη στην Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή την ποσόστωση του 5 τοις χιλίοις για την πρόσληψη πολιτών της μειονότητας της Θράκης στο ελληνικό δημόσιο.

Μην ξεχνάτε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι εμείς οι πολίτες της μειονότητας στη Θράκη είμαστε οι πρώτοι που υφιστάμεθα τις συνέπειες από την περίοδο των παγετώνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι τελευταίοι που αισθανόμαστε τη θέρμη από τη βελτίωσή τους. Η πίστη, όμως, στις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του πολιτικού φιλελευθερισμού δεν υπαγορεύονται με αποφάσεις επιτροπών, όσο κι αν αυτές οι προθέσεις είναι καλοπροαίρετες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα τον πρώην Υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φίλη και συμφωνώ μαζί του. Μίλησε για το θέμα του μουφτή, μίλησε για τις επιτροπές και για όλα, ενώ ζήτησε να υπάρξει διάλογος με τη μειονότητα. Συμφωνούμε και δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Όμως, θα ήθελα να θυμίσω και στην προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ίδια με αποφάσεις της και προεδρικά διατάγματα επενέβη άσχημα στη λειτουργία των μουφτειών σε υπέρογκο βαθμό,  κάτι που πρέπει να ανακληθεί.

Θέλω να θυμίσω από αυτό το Βήμα και στην Κυβέρνηση ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από ερώτησή μου είχε δώσει το δικαίωμα στους μειονοτικούς μαθητές να εισάγονται στις πυροσβεστικές σχολές, κάτι που ήταν εξαιρετικό, ήρθε αυτή η Κυβέρνηση και αφαίρεσε αυτό το δικαίωμα της ποσόστωσης από τους μουσουλμάνους μαθητές, θέμα για το οποίο έχουμε καταθέσει και ερώτηση.

Θέλω, επίσης, να αναφέρω ότι μέσα στο πόρισμα υπάρχουν και σημεία με τα οποία συμφωνώ απόλυτα, ιδίως αυτά που αφορούν τον αναπτυξιακό τομέα, όπου έγινε σοβαρή δουλειά. Μάλιστα, μέσα στο πόρισμα έχει συμπεριληφθεί η πρότασή μου για την ειδική ενίσχυση των αγροτών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Είναι μια πρόταση την οποία επεξεργάστηκα στις Βρυξέλλες και την οποία «κυνηγάω» πολιτικά. Με χαρά υποδέχομαι το γεγονός ότι η διακομματική επιτροπή ενσωμάτωσε αυτό το πόρισμα. Βέβαια, περιμένουμε να υλοποιηθεί αυτό που έχει ως βάση του πιλοτικού προγράμματος τους μικρούς αγρότες, ώστε να μπορούν να έχουν μια στρεμματική ενίσχυση, ούτως ώστε να μείνουν στην πατρίδα τους και στο Νομό μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Θράκη είναι μέρος της Ευρώπης, με τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές και οικονομίες, ακουμπά τα διευρωπαϊκά δίκτυα, που μας ενώνουν με την Κεντρική Ευρώπη, αλλά βρίσκεται και πολύ κοντά και στην Ασία. Όμως το ότι η Θράκη βρίσκεται σε αυτό το σημείο, δεν δικαιολογεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Άκουσα πάλι από έναν συνάδελφο από τη Νέα Δημοκρατία ότι πάμε για σιδηρόδρομο στην Εγνατία. Μα αφού δεν έχουμε κανονικό τρένο σήμερα στη Θράκη, κύριε συνάδελφε, δεν δουλεύει το τρένο εδώ και τρία χρόνια, για ποια σιδηροδρομική Εγνατία μιλάμε;

Για την παιδεία δύο λέξεις μόνο. Είναι το πιο σημαντικό θέμα H εκπαίδευση ιδίως της μειονότητας. Πρέπει να είναι ισότιμη η παιδεία για τους μουσουλμάνους με τη δημόσια στα μειονοτικά σχολεία ως δικαίωμα επιλογής του μειονοτικού πολίτη. Γι’ αυτόν, δηλαδή, που επιλέγει να ακολουθήσει τη μειονοτική παιδεία, να είναι η μειονοτική παιδεία σε επίπεδο ανάλογο με τα δημόσια σχολεία, ούτως ώστε να μπορέσουν και αυτά τα παιδιά να έχουν την ελευθερία να μάθουν καλύτερα ελληνικά, καθώς και να προοδεύσουν στην περιοχή τους.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής είχαμε διατυπώσει και την πρόταση ότι καλό θα ήταν για όλα αυτά να υπήρχε μια διυπουργική επιτροπή η οποία θα παρακολουθούσε όλο αυτό το θέμα. Η Επιτροπή αποδέχτηκε μια άλλη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Είπαμε να υπάρχει μια άλλη ειδική επιτροπή η οποία θα εποπτεύει όλα αυτά που συμπεριλαμβάνονται σήμερα στο πόρισμα το οποίο έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Εγώ είμαι εδώ, εμείς είμαστε εδώ, όλοι οι Βουλευτές, προκειμένου με καλή πίστη να παρακολουθήσουμε την υλοποίηση όλων αυτών από εδώ και μπρος, προκειμένου να έρθει αυτή η πολυπόθητη ανάπτυξη στη Θράκη.

Ευχαριστώ πολύ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό