Ημερίδα «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: Πρόσβαση στην ενημέρωση, δικαίωμα στην ψυχαγωγία, για όλους ισότιμα

Ημερίδα «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: Πρόσβαση στην ενημέρωση, δικαίωμα στην ψυχαγωγία, για όλους ισότιμα

  • Με τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, Γεωργίου Γεραπετρίτη και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου
  • Ευρεία συμμετοχή και ανταπόκριση – Τα συμπεράσματα της ημερίδας

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η διοργάνωση της ημερίδας με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης στην έδρα της, επί της οδού Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου, στην Καλλιθέα.

Η πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, με το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα νέο πρότυπο χάραξης στρατηγικής, με αλληλεπίδραση του Εθνικού με το Διεθνές Δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στόχος του εν λόγω Σχεδίου είναι η μετουσίωση της συνταγματικής επιταγής, η οποία εγγυάται ότι τα Άτομα με Αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Η ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με κεντρικό μήνυμα «Πρόσβαση στην ενημέρωση, δικαίωμα στην ψυχαγωγία, για όλους ισότιμα» διοργανώθηκε με στόχο την ανάδειξη καίριων πτυχών της ζωής και των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, όπως είναι το δικαίωμα της πρόσβασης στα Μέσα Ενημέρωσης, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς προβολής τους από τα Μέσα, το δικαίωμα της πρόσβασης στην ψυχαγωγία και τον αθλητισμό και ταυτόχρονα τη διεύρυνση της «εικόνας» και της έκτασης προβολής τους σε αντίστοιχους τομείς, όπως είναι η μυθοπλασία και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία έκανε, στην πρώτη ενότητα, ο Υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στην ημερίδα μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Βουλευτής ΝΔ), Γιάννης Μπαλάφας (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Αναστασία Σιμητροπούλου (Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), Λιάνα Κανέλλη (Βουλευτής ΚΚΕ), Αναστασία Αικατερίνη Αλεξοπούλου (Βουλευτής Ελληνική Λύση) Φωτεινή Μπακαδήμα (Βουλευτής ΜΕΡΑ 25), Ιωάννης Βαρδακαστάνης (Πρόεδρος ΕΣΑμεΑ), Μαρίλυ Χριστοφή (Αντιπρόεδρος Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας) και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος (Ευρωβουλευτής ΝΔ).

Τη δεύτερη ενότητα με θέμα «Δικαίωμα Πρόσβασης στα Μέσα Ενημέρωσης» συντόνισε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Ισότητα, τη Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Άννα Καραμανλή και μίλησαν η Ρέα Λαμπροπούλου (Ειδική Επιστήμων – Νομικός, ΕΣΡ) με τίτλο ομιλίας «Προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία και ΕΣΡ», ο Αιμίλιος Περδικάρης (Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ) με τίτλο «Ο ρόλος των Δημοσίων ΜΜΕ στην πρόσβαση των ΑμεΑ στην ενημέρωση» και ο Κωνσταντίνος Σίμψης (Πρόεδρος ΟΜΚΕ) με τίτλο «Η καθολική προσβασιμότητα είναι δικαίωμα».

Την τρίτη ενότητα με θέμα «Προβολή ΑμεΑ στα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης» συντόνισε, επίσης, η κ. Άννα Καραμανλή και μίλησαν ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πρόεδρος Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής) με τίτλο ομιλίας «Η προβολή των Ατόμων με Αναπηρία στα Μ.Μ.Ε. σύμφωνα  με τη δική τους οπτική», η Αριάδνη (Άρια) Αγάτσα (Α΄Αντιπρόεδρος Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) με τίτλο «Η προβολή των θεμάτων των Ατόμων με Αναπηρία  στα Ελληνικά Μ.Μ.Ε.», ο Τάσος Ξιναρής (Γενικός Διευθυντής Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων) με τίτλο «Το στερεότυπο προβολής των Ατόμων με Αναπηρία στα Μ.Μ.Ε.. Τι μπορεί να αλλάξει;», η Τζένη Βαφάκου (Διευθύντρια Προγράμματος Ε.Ρ.Τ.) με τίτλο «Η αναπηρία στη Δημόσια Τηλεόραση: αναπλαισίωση και συμπεριληπτικότητα» και ο Kamil Goungor (Blogger – Ακτιβιστής) με τίτλο «Ανάπηρα άτομα στα Μ.Μ.Ε.: ταυτόχρονα ορατά και αόρατα».

Την τέταρτη ενότητα με θέμα «Ψυχαγωγία / Μυθοπλασία και ΑμεΑ» συντόνισε ο δημοσιογράφος, Λευθέρης Πλακίδας και μίλησαν ο Στέλιος Κυμιωνής (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ) με τίτλο ομιλίας «Δράσεις του ΕΚΟΜΕ για τα Άτομα με Αναπηρία» και ο Αντώνης Ρέλλας (Σκηνοθέτης – Ανάπηρος Ακτιβιστής) με τίτλο «Απεικόνιση των ανάπηρων χαρακτήρων στην Τέχνη».

Την πέμπτη και τελευταία χρονικά ενότητα με θέμα «Προβολή Παραολυμπιακών Αγώνων» συντόνισε ο δημοσιογράφος, Λευθέρης Πλακίδας και μίλησαν ο Γιώργος Μαυρωτάς (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού) με τίτλο ομιλίας «Παρα-ολυμπιακοί Αγώνες για  Υπερ-Αθλητές με Αναπηρία», ο Αλέξανδρος Χέλμουτ Ταξιλδάρης (Μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Αρχηγός Ελληνικής Αποστολής στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο 2022), ο Γιάννης Θεοδωράκοπουλος (Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου) με τίτλο «Οι Παραολυμπιονίκες στην πρώτη σελίδα» και ο  Νίκος Καρανικόλας (Φωτογράφος αθλητικών διοργανώσεων) με τίτλο «Φωτογράφιση αθλητών με αναπηρία – Παραολυμπιακοί  Αγώνες Λονδίνο 2012,  Ρίο 2016 και Τόκιο 2020».

Η ημερίδα έκλεισε με τον κύκλο των συμπερασμάτων από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Είναι αλήθεια ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια- σχεδόν δεκαπέντε- από την τελευταία φορά που η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης διοργάνωσε αντίστοιχη εκδήλωση για τα Άτομα με Αναπηρία, προβάλλοντας τη σχέση τους με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Θεωρήσαμε χρέος μας να διοργανώσουμε αυτήν την ημερίδα και να σταθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τα Άτομα με Αναπηρία εν έτει 2022, σε μια εποχή με απίστευτες δυνατότητες και προοπτικές και να αναγνωρίσουμε τη σημερινή σχέση τους με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μία σχέση αμφίδρομη και αρκετά πολύπλοκη, καθώς τα Άτομα με Αναπηρία, αποτελούν πολίτες αυτής της χώρας με δικαίωμα πρόσβασης στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και ως πολίτες αυτής της χώρας έχουν κάθε δικαίωμα να προβάλλονται στα Μέσα με αξιοπρέπεια, σεβασμό και μακριά από κάθε είδους στερεότυπα που δεν χωράνε σε δημοκρατικές κοινωνίες.

Οδηγός και συμπαραστάτης μας στη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας στάθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Ένα σχέδιο δράσης βασισμένο στην επιτελική λειτουργία του κράτους, όπου όλα τα Υπουργεία κατά λόγο αρμοδιότητας τίθενται στην υπηρεσία του Ατόμου με Αναπηρία, που αποτελεί νέο πρότυπο χάραξης στρατηγικής, με αλληλεπίδραση του Εθνικού με το Διεθνές Δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας συνοψίζονται σε τρεις έννοιες. Την επιτάχυνση, να αυξήσουμε δηλαδή το ρυθμό ενασχόλησης με τα ζητήματα που μας απασχόλησαν, ώστε να παράγουμε γρήγορα ουσιαστικά αποτελέσματα. Την επαναληψιμότητα, καθώς δεν έχει αξία να κάνουμε μόνο ένα βήμα, αν αυτό δεν συνοδευτεί από δεύτερο και τρίτο. Και τέλος τις συνέργειες και τη σύνθεση, απόψεων, προτάσεων, αλλά και διαδικασιών ώστε όλοι μαζί από κοινού, Πολιτεία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσιογράφοι, Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες Ατόμων με Αναπηρία, αναπηρικό κίνημα, να συναντώνται και να συζητούν για το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση συνολικά στα ζητήματα που απασχολούν τα Άτομα με Αναπηρία τόσο σε σχέση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όσο και γενικότερα.

Είναι σαφές πως συνιστά προτεραιότητα της σημερινής Κυβέρνησης η προάσπιση και η προαγωγή των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».

Η ημερίδα μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση (Live Streaming) και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη στον ακόλουθο σύνδεσμο (πατήστε ΕΔΩ).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό