Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

218608791 550558325983285 19845311629426429 n

980

sezel

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2021 14:03

«Αυτοψία» Τοψίδη στις καλλιέργειες του Δήμου Παγγαίου που «χτυπήθηκαν» από το χαλάζι

Ο Χρήστος Τοψίδης επισκέφθηκε αμπελώνες και συνομίλησε με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φωλιάς, Γ. Καλπακίδη, με αμπελουργούς και με εξαγωγείς.

Μετά τις επαφές έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η παρατεινόμενη αστάθεια της ατμόσφαιρας οδήγησε σε μία ισχυρή χαλαζόπτωση, οι επιπτώσεις της οποίας στην παραγωγή, θα καταστούν εμφανείς μετά από δύο-τρεις ημέρες. Δυστυχώς, οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν ότι, η αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα συνεχισθεί και τις επόμενες επτά ημέρες κι αυτό καθιστά πιθανή την επανάληψη ανάλογων φαινομένων, τα οποία έρχονται να πλήξουν μία εξαιρετικά ευπαθή και εντατική καλλιέργεια, στην οποία οι αμπελουργοί επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά ανά στρέμμα και της οποίας τα προϊόντα πιστοποιούνται και εξάγονται, σε μεγάλο μέρος, στηρίζοντας όχι μόνο την οικονομία της περιοχής και της Περιφέρειας, αλλά και όλης της χώρας. Στο σημείο αυτό, πρέπει να καταγραφούν δύο σημαντικές παρατηρήσεις.

Πρώτον, η περιοχή μένει εκτός κάλυψης από το πρόγραμμα της από αέρος ενεργητικής χαλαζικής προστασίας του ΕΛ.Γ.Α. Έτσι, οι αμπελώνες και τα σταφύλια που παράγονται, αλλά και οι κόποι και τα έξοδα των αμπελουργών της περιοχής, παραμένουν εκτεθειμένα στους κινδύνους καταστροφής από μία ενδεχόμενη χαλαζόπτωση. Δυστυχώς, διαφαίνεται ότι, η διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά και η διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας έχουν πάψει να διεκδικούν ισχυρά αυτό το εύλογο αίτημα για την περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αμπελουργούς και τα παραγόμενα σταφύλια.

Δεύτερον, εξαιτίας της ολιγωρίας της διοίκησης της Περιφέρειας, αλλά και της διοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, οι οποίες δεν απέστειλαν τα στοιχεία και την απαιτούμενη τεκμηρίωση για την οικονομική ζημία που υπέστησαν οι αμπελουργοί από την πανδημία, δεν εκδόθηκε ποτέ απόφαση αποζημίωσης από το αρμόδιο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, όπως δικαιούνταν να αποζημιωθούν κι όπως πέτυχε, παραδείγματος χάρη, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Είναι κρίμα, αλλά η αναποτελεσματικότητα και η ανικανότητα της διοίκησης έχουν συνέπειες και κόστος, το οποίο πληρώνεται από τους αμπελουργούς, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτε. Είναι κρίμα, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει ακόμα κι αυτοί που διοικούν, να καταλάβουν πως τα αιτήματα δεν εξαντλούνται στην άμεση και δίκαιη αποζημίωση από τον ΕΛ.Γ.Α. Η παράταξή μας θα εισάγει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο κι εγώ προσωπικά θα επισκεφθώ και τις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από χαλαζοπτώσεις, όπως το Παλαιοχώρι και την Λεκάνη».

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2