Θεματικό Πάρκο Λιμνίο Ξάνθης !

Θεματικό Πάρκο Λιμνίο Ξάνθης !

Μια όαση στην Ξάνθη που δένει αρμονικά την παλιά και νέα πόλη με φόντο τον ποταμό Κόσσυνθο

Αναπλάσθηκε με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής που άγγιξαν το 1.104.000 ευρώ

Η Αρχόντισσα της Θράκης η Ξάνθη είναι προικισμένη από τη Φύση με πολλά όμορφα σημεία! Πέρα από τα δύο πρόσωπα της παλιάς και πανέμορφης πόλης, σε συνδυασμό με τον σύγχρονο και μοντέρνο, τα οποία συνυπάρχουν αρμονικότατα δίχως να είναι σε ανταγωνισμό το ένα με το άλλο. Αντίθετα, το ένα υποστηρίζει το άλλο. Ο ποταμός Κόσσυνθος που δίνει συνδέει τόσο όμορφα τα δύο κομμάτια, δίνοντας την ενέργεια της ζωής, με φόντο τα παραδοσιακά και σύγχρονα κτίρια, κάνουν την πόλη παραμυθένια!

Ένα κομμάτι του παραμυθένιου αυτού μωσαϊκού ομορφιάς, αναμφισβήτητα αποτελεί και το θεματικό πάρκο Λιμνίου.

Το Θεματικό πάρκο Λιμνίου αναπλάσθηκε με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Κοινωνικής και Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 1.104.000 ευρώ.

Πολλές παρεμβάσεις έχουν μετατρέψει το άλλοτε εγκαταλελειμμένο πάρκο σε μία καταπράσινη όαση, με κατασκευές και δράσεις, προσκαλώντας τους επισκέπτες, οι οποίοι μέσα στο πάρκο μεταφέρονται σε αυθεντικά φυσικά τοπία, επιτρέποντας την απαραίτητη γείωση και αισθητική και πνευματική απόλαυση, που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι ισορροπημένος!

Το συγκεκριμένο πάρκο εγκαινιάσθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1984.

Πρόκειται για ένα έργο που σύμφωνα και με την εφημερίδα «Εμπρός» της Ξάνθης, είχε αυτή τη μορφή που το ξέρουμε τα τελευταία χρόνια. Το έργο ομόρφυνε την Ξάνθη, αλλά σταδιακά παραμελήθηκε και εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να καταστεί αποκρουστικό για τους περισσότερους Ξανθιώτες, με τον ελλιπή φωτισμό και την εικόνα φθοράς, και να μετατραπεί σε κέντρο συναλλαγών και διατριβής περιθωριακών στοιχείων.

Στον χώρο προϋπήρχε πάρκο, το οποίο την δεκαετία του 1950 ήταν προορισμός για μικρούς και μεγάλους, που απολάμβαναν εκεί τον περίπατό τους κάτω από τα σκιερά δέντρα, τις ρομαντικές βόλτες των ζευγαριών ανάμεσα στα ανθισμένα παρτέρια, τα παιχνίδια στην φύση και τα πικ-νικ. Εξ άλλου, η ευρύτερη περιοχή ήταν το κέντρο της Ξάνθης στις αρχές του 20ού αιώνα, πριν την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ξάνθη, με τον αστικό ιστό να εκτείνεται κυρίως στην Παλιά Πόλη και στην συνοικία Σαμακώβ.

Ελήφθη η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης της ανάπλασης και αναζωογόνησης του Λιμνίου με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής.

Ο προϋπολογισμός ήταν 1.104.000,00€

Η έναρξη εργασιών του έργου έγινε στις 21 Φεβρουαρίου του 2013 και ολοκληρώθηκε στις 18-12-2014.

 

Το έργο περιλάμβανε 11 δράσεις οι οποίες είναι οι εξής:
1. Την δημιουργία 3 θεματικών πάρκων.

Το ένα θέμα είναι οι 4 εποχές, με φυτά που ανθίζουν και στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Το δεύτερο αφορά βότανα και αρωματικά φυτά.

Το τρίτο αφορά την τοποθέτηση διαφόρων παιχνιδιών εξωτερικού χώρου.
2. Την κατασκευή δικτύου πεζοδρόμων 2.100 τ.μ. περίπου.
3. Την κατασκευή λωρίδας πλάτους 2.00μ από έγχρωμο σκυρόδεμα για την αποκλειστική κίνηση ποδηλάτων σε μήκος 680μ. περίπου.
4. Την κατασκευή χώρου δραστηριοτήτων για κατοικίδια ζώα με χαμηλή περίφραξη 105μ. περίπου.
5. Την δημιουργία καθιστικών για στάση και ξεκούραση. Έχουν τοποθετηθούν ρυθμιστικές και πληροφοριακές πινακίδες.
8. Την ανακαίνιση των τουαλετών αλλά και την δημιουργία μικρού δημοτικού περιπτέρου. Έχουν ανακαινισθεί η ξύλινη γέφυρα και εξωτερικά ο μύλος, ενώ έχουν απομακρυνθεί τα
δομικά στοιχεία παλιών αποθηκών.
9. Έχει κατασκευασθεί περίφραξη συνολικού ύψους 2,50μ. μήκους 420μ. περίπου, ενώ έχει κατασκευαστεί και προστατευτικό τοιχάκι από μπετόν ή μεταλλικό κιγκλίδωμα στις όχθες του χειμμάρου.
10. Τοποθετήθηκαν νέοι ιστοί φωτισμού με παράλληλη απομάκρυνση των υφιστάμενων που δεν χρειάζονται. Από αυτούς οι 6 είναι 7μ., οι 49 είναι 8μ. περίπου και οι 11 ιστοί 10μ., οι οποίοι θα έχουν φωτιστικά σώματα. Έχουν τοποθετηθεί 18 χωνευτά φωτιστικά δαπέδου. Γύρω από το τμήμα που έχει δημιουργηθεί η μικρή τεχνητή λίμνη, όπου έχουν τοποθετηθεί φωτιστικό αλλαγής χρωμάτων, σύστημα αναπαραγωγής ήχου, σειρά στεγανών φωτιστικών black light, καθώς και μηχανές καπνού-ομίχλης. Η λίμνη θα έχει όλα τα συστήματα που προβλέπονται για να μην πρασινίζει το νερό.
11. Τη δημιουργία δικτύου σωληνώσεων και φρεατίων για το πότισμα του πάρκου καθώς και του απαραίτητου ηλεκτρομηχανολογικού δικτύου για την υποστήριξη των
εγκαταστάσεων του πάρκου.

Φυσικά ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτε το παλιό πάρκο, ενώ βασίζεται σε μια πολύ σύγχρονη αντίληψη για το πάρκο με τις διάφορες ενότητές του και τα πρωτότυπα παιχνίδια και κατασκευές.

 

Ο Κανονισμός λειτουργίας όπως προέκυψε από τη σχετική κανονιστική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης

Το πάρκο παραμένει ανοικτό καθημερινά από Δευτέρα έως Κυριακή από 10:00πμ μέχρι τη δύση του ηλίου.

ΟΡΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  1. Η είσοδος στο πάρκο επιτρέπεται μόνο από τις υπάρχουσες εισόδους και μόνο τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του.
  2. Ο Δήμος Ξάνθης μπορεί με απόφασή του να θέτει περιορισμούς για χρήσεις σε τμήματα του πάρκου.
  3. Το ελεύθερο παιχνίδι επιτρέπεται μόνο στους χώρους που έχουν διαμορφωθεί, ειδικά για το σκοπό αυτό. 4. H ελεύθερη κυκλοφορία σκύλων ή άλλων κατοικίδιων ζώων που συνοδεύουν επισκέπτες επιτρέπεται μόνο στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, ειδικά για το σκοπό αυτό
  4. Το Πάρκο δεν μπορεί να παραχωρείται για κερδοσκοπική δραστηριότητα, ούτε για οποιουδήποτε είδους δράσεις φορέων και συλλόγων.
  5. Οι βοηθητικοί χώροι -WC & WC ΑΜΕΑ- θα είναι προσβάσιμοι με ευθύνη των φυλάκων του πάρκου.

7.Η αποθήκη, στο περίπτερο πληροφόρησης θα χρησιμοποιείται από τους διαχειριστές του πάρκου για την αποθήκευση υλικών υγιεινής και καθαρισμού και λοιπών εργαλείων.

8.Το περίπτερο πληροφόρησης θα χρησιμοποιείται και ως χώρος στάσης των φυλάκων.

  1. Ο χώρος θα βιντεοσκοπείται για λόγους ασφαλείας.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

  • Η κυκλοφορία και η στάθμευση κάθε είδους τροχοφόρων πλην ποδηλάτων. Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα ασθενοφόρα, τα πυροσβεστικά και υπηρεσιακά οχήματα.
  • Η φθορά, καταστροφή, ρύπανση, απομάκρυνση εξοπλισμού και υλικών.
  • Η κοπή δένδρων και θάμνων, το ξερίζωμα και η συλλογή φυτών και σπόρων, η συλλογή και μεταφορά φυτοχώματος και γενικά κάθε φθορά της βλάστησης.
  • Η αφαίρεση ή καταστροφή φωλιών, αυγών ή νεοσσών των πουλιών και γενικά η ενόχληση και καταστροφή ειδών της πανίδας.
  • Η βόσκηση ζώων.
  • Η εγκατάσταση κυψελών και μελισσοσμηνών
  • H ελεύθερη κυκλοφορία κατοικίδιων ζώων, που συνοδεύουν επισκέπτες. Εξαιρούνται οι σκύλοι-συνοδοί ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Το άναμμα φωτιάς και το πέταμα αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων.
  • Η κατασκήνωση με οποιαδήποτε μορφή.
  • Η επίδειξη ή τοποθέτηση οποιωνδήποτε πινακίδων ή σημάτων.
  • Η πώληση αντικειμένων καθώς και η κατά οποιονδήποτε τρόπο έκθεση και διανομή αυτών.
  • Η είσοδος μικροπωλητών.
  • Η χρήση μουσικής με υψηλή ένταση.
  • Η κατά οποιονδήποτε τρόπο ενόχληση των άλλων επισκεπτών.
  • Η τοποθέτηση σκουπιδιών σε χώρους άλλους από τα δοχεία απορριμμάτων και η ρύπανση του χώρου γενικά.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ εντός του πάρκου

 

Αρμόδια Υπηρεσία για χρήσιμες πληροφορίες είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 25410 68003 Για τους παραβάτες του κανονισμού αυτού εφαρμόζονται ανάλογα οι οικείες διατάξεις.

Οι υπαίτιες φθορές θα κοστολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και θα πληρώνονται στο ταμείο του Δήμου από τους καταστροφείς και σε περίπτωση ανηλίκου από τους γονείς ή κηδεμόνες αυτού. Επίσης ο Δήμος θα προσφεύγει στα αρμόδια δικαστήρια»

 

Δημόσια Συγκοινωνία προς Λιμνίο Πάρκο, Ξάνθη στην πόλη Ξάνθης

Αναρωτιέστε πώς να φτάσετε Λιμνίο Πάρκο, Ξάνθη στη πόλη Ξάνθης, Ελλάδα; Το Moovit σας βοηθάει να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να φτάσετε Λιμνίο Πάρκο, Ξάνθη με οδηγίες βήμα προς βήμα από τον κοντινότερο σταθμό δημόσιας συγκοινωνίας.

Το Moovit παρέχει δωρεάν χάρτες και ζωντανές οδηγίες για να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στην πόλη σας. Δείτε δρομολόγια, διαδρομές, και μάθετε πόσο καιρό χρειάζεται για να φτάσετε Λιμνίο Πάρκο, Ξάνθη σε πραγματικό χρόνο.

Ψάχνετε για την πλησιέστερη στάση ή σταθμό στο Λιμνίο Πάρκο, Ξάνθη; Ελέγξτε αυτή τη λίστα με τις στάσεις που βρίσκονται πιο κοντά στον προορισμό σας:
Π. Τσαλδάρη; Αφετηρία Αγορά; Τέρμα.

Μπορείτε να φτάσετε στο Λιμνίο Πάρκο, Ξάνθη από Λεωφορείο. Αυτές είναι οι γραμμές και οι διαδρομές που έχουν στάσεις κοντά –
(Λεωφορείο) ΕΥΜΟΙΡΟ – ΜΟΡΣΙΝΗΜΑΓΙΚΟΦΕΛΩΝΗ

Θέλετε να δείτε αν υπάρχει άλλη διαδρομή που σας πάει εκεί νωρίτερα; Το Moovit σας βοηθάει να βρείτε εναλλακτικές διαδρομές ή ώρες. Λάβετε εύκολα οδηγίες από και προς Λιμνίο Πάρκο, Ξάνθη από την εφαρμογή Moovit ή την ιστοσελίδα μας.

Πάνω από 930 εκατομμύρια χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών στη πόλη Ξάνθης, εμπιστεύονται το Moovit ως την καλύτερη εφαρμογή για τη δημόσια συγκοινωνία.

Δεν χρειάζεται να κατεβάσετε μια μεμονωμένη εφαρμογή λεωφορείου ή τρένου, το Moovit είναι η εφαρμογή συγκοινωνίας όλα σε ένα που σας βοηθά να βρείτε τον καλύτερο διαθέσιμο χρόνο λεωφορείου ή τρένου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό