Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

sezel

gazon

Bravo dialogue and awards 2021 728x90

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021 07:13

Όχι στο νέο νομοσχέδιο διάλυσης των λαϊκών αγορών

Γράφτηκε από τον

H νέα επίθεση στο εργατικό λαϊκό εισόδημα και στους μικρούς παραγωγούς - πωλητές δεν θα περάσει !

Η κυβέρνηση ΝΔ εν μέσω πανδημίας συνεχίζει ακάθεκτη την αντεργατική-αντιλαϊκή της πολιτική, αυτή τη φορά προωθώντας ένα νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να οδηγήσει στην συρρίκνωση και τη διάλυση των λαϊκών αγορών. Η πρόταση νόμου ακόμα και μετά τις τροποποιήσεις επί του αρχικού νομοσχεδίου, όχι μόνο δε “βάζει τάξη” στις λαϊκές αγορές, όπως παραπλανητικά διαδίδει η κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά ανατρέπει το χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών όπως τον ξέρει ο λαός μέχρι σήμερα, προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης.

Μέσα από το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση επιδιώκει το πλήρες πέρασμα των λαϊκών αγορών στα χέρια μεγαλο αγροτών, χονδρεμπόρων και μεγάλων εταιρειών και την ιδιωτικοποίησή τους, μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα ΣΔΙΤ, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την προκήρυξη θέσεων πωλητή, τονορισμό της τιμής για κάθε θέση. Οι θέσεις αυτές εν τέλει θα δημοπρατούνται μακροπρόθεσμα, με τον φορέα να εισπράττει το ανάλογο τέλος για κάθε μία από αυτές. Δικαίωμα στην θέση επιδιώκεται να δοθεί για πρώτη φορά και σε εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μία λαϊκή αγορά και μάλιστα σε ποσοστό 5% επίτων θέσεων. Ενώ δηλαδή δικαίωμα συμμετοχής στις λαϊκές αγορές αυτή την στιγμήέχουν οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμοτης συμμετοχής και σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία εμπορίας τροφίμων καιρούχων.

Η επίτευξη αυτού του στόχου από την μία θαοδηγήσει σε καταστροφή όλους τους μικρούς παραγωγούς-επαγγελματίες και από τηνάλλη σε κάθετη αύξηση του κόστους των προϊόντων για τους χιλιάδες λαϊκάνοικοκυριά. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι που βασίζονται στις λαϊκέςαγορές για τα ψώνια τους, θα δουν τις τιμές για βασικά είδη διατροφής και άλλαπροσιτά προϊόντα να αυξάνονται κατακόρυφα, εξαιτίας του εντεινόμενουανταγωνισμού και του αυξημένου κόστους απόκτησης δικαιώματος πώλησης στιςλαϊκές αγορές. 

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα ήδηυπάρχοντα προβλήματα των λαϊκών αγορών και των πωλητών που δραστηριοποιούνταισε αυτές, που προκύπτουν και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η στήριξη τωνμικρών παραγωγών και πωλητών εν μέσω πανδημίας από την κυβέρνηση είναιμηδαμινή. Οι πωλητές των λαϊκών αγορών αντί να βοηθηθούν απειλούνται μεπρόστιμα και πλέον με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης οδηγούνται ναχάσουν οριστικά τη δουλειά τους.

Απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που χτυπά συνολικάτο εργατικό λαϊκό εισόδημα και την δυνατότητα προσιτής πρόσβασης σε βασικάαγαθά, η μόνη ρεαλιστική επιλογή για τους παραγωγούς-πωλητές και τα λαϊκάνοικοκυριά είναι η συνολική ρήξη με την κυβέρνηση και η οργάνωση του αγώνα απότα σωματεία και τις γενικές συνελεύσεις τους. Για να μην περάσει αυτό τονομοσχέδιο αλλά και συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ-Κεφαλαίου πουτσακίζει τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων σε υγεία-παιδεία-εργασίακαι ελευθερίες. Συμπαραστάτες σε αυτήν τη μάχη θα είναι ο λαός που εδώ καιπολλές δεκαετίες στηρίζει τις λαϊκές αγορές και καταλαβαίνει πως η υλοποίησητων κυβερνητικών σχεδιασμών θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα.

Απαιτούμε:

Α) Να αποσυρθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο διάλυσηςκαι ιδιωτικοποίησης των λαϊκών αγορών. Να μην παραδοθούν οι λαϊκές αγορές σεεταιρίες.

Β) Να δοθούν νέες άδειες και να εξευρεθούνχώροι για τη λειτουργία όσων παραγωγών επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στιςλαϊκές αγορές.

Γ) Ουσιαστική ενίσχυση όλων των μικρώνπαραγωγών και πωλητών που έχει πληγεί και οδηγούνται στον αφανισμό εξαιτίας τηςπανδημίας.

Δ) Επέκταση ημερών λειτουργίας, δημιουργίανέων λαϊκών αγορών όπου υπάρχει η δυνατότητα.

 

Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση– Ανταρσία στην ΑΜΘ

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2