Και επίσημα στον πάτο της ΕΕ
Και επίσημα στον πάτο της ΕΕ
Καλά τα ευχολόγια του πρωθυπουργού να είναι καλύτερο το νέο έτος από το προηγούμενο, αλλά ήδη είμαστε στον πάτο της ΕΕ, όσον αφορά στην σχέση μισθού – καταναλωτικής δύναμης, αφού ξεπεράσαμε το …εμπόδιο της Βουλγαρίας. Ναι δίνονται αυξήσεις, αλλά στις άλλες χώρες δίνονται μεγαλύτερες. Τα ενοίκια μας ξεπαραδιάζουν. Όπως και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Και φυσικά, οι ειδικοί φόροι και ο ΦΠΑ, η έμμεση φορολογία, η μεγαλύτερη φορολογική ανισότητα. Αυτός και ο λόγος που εδώ στην περιοχή μας, πάμε Βουλγαρία και αγοράζουμε συγκεκριμένα προϊόντα καπνικά, βενζίνη, αλκοόλ, στα οποία ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ, είναι χαμηλότεροι από την Ελλάδα, επειδή η χώρα μας είναι ανίκανη να πατάξει την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Και επειδή δεν μπορεί να τα κάνει αυτά, τώρα που άνοιξαν τελείως τα σύνορα, σκέφτονται, οι αρμόδιοι-αναρμόδιοι, να βάζουν την δίωξη λαθρεμπορίου να μετράει πόσα τσιγάρα και πόσα τζιν και ουίσκι φέρνουμε από Βουλγαρία. Να βάλουν εισροών-εκροών σύστημα στα διυλιστήρια, ούτε που περνά από το μυαλό τους. Ούτε φυσικά να φορολογήσουν τα υπερκέρδη πολυεθνικών και κοτζαμπάσηδων. Τα νόμιμα κυνηγούν, όχι τα παράνομα.
«Ας πρόσεχαν», τότε και τώρα
Κάθε αστική τάξη, κάθε συντεχνία έχει το δικαίωμα να πενθεί τους δικούς της, αυτούς που τις βοήθησαν. Έτσι και με τον Σημίτη. Το κακό είναι πως θέλουν να τον πενθήσουμε και οι υπόλοιποι. Αντί άλλου σχολίου και δεν αξίζει τον κόπο, να η προεκλογική αφίσα του ΠαΣοΚ του Σημίτη για τις ευρωεκλογές του 1999. Τότε που σε κάθε χωριό είχε και μια εταιρεία που πήγαιναν οι Έλληνες για να παίξουν στο χρηματιστήριο. Το ίδιο έκαναν και στην δουλειά τους και από την παραλία στις διακοπές. «Ας πρόσεχαν», είπε ο Σημίτης, όταν τα έχασαν όλα. Το ίδιο θα πει σε λίγο, άλλος πολιτικός για τα χαμένα στον ηλεκτρονικό τζόγο, ο τζίρος του οποίου υπερβαίνει τα 40 δις ευρώ το έτος. Και τι είναι το κράτος, η κυβέρνηση, παιδαγωγός ή κοινωνικός λειτουργός…
Τιμωρία στους πλεμπαίους που …μολύνουν
Γύρω στα 300 ευρώ έπαιρναν οι οικογένειες χωρίς παιδιά στην περιοχή μας, ως επίδομα θέρμανσης για καύση πετρελαίου ή αερίου. Φέτος η αρμόδια υπουργάρα τους κόβει 50-60 ευρώ γιατί καίνε ορυκτά καύσιμα και …μολύνουν. Και οι εταιρείες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα μολύνουν αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό φυσικό αέριο χρησιμοποιούν για να το παράγουν, αλλά δεν τις τιμωρεί, πάλι τους καταναλωτές τιμωρεί. Εκτός όμως που κουτσούρεψε το επίδομα, έδωσε τέλος της χρονιάς μόνο το 60% και το υπόλοιπο σε δυο δόσεις ως τα τέλη …Μαΐου. Ναι μωρέ, πλούσιος είναι ο υπουργός, δημόσια δαπάνη ζει, που να σκεφτεί ότι το τρακοσάρι περίμεναν οι πλεμπαίοι για να βάλουν πετρέλαιο, δίνοντας το ολόκληρο. Αντιθέτως, αύξησε, η υπουργάρα, το επίδομα για το ρεύμα, να κερδίσουν περισσότερα οι κοτζαμπάσηδες που το παράγουν.
«The bird is freed» και ευτυχώς !
Αυτό έγραψε Elon Musk όταν αγόρασε το τουίτερ και αργότερα το μετονόμασε σε Χ, αν και οι περισσότεροι που συνεχίζουν να …τιτιβίζουν, ακόμη τουίτερ το αποκαλούν. Αυτό που μετράει όμως, είναι πως όντως το μέσον απελευθερώθηκε, σχεδόν πλήρως. Γράφει ο καθένας αυτό που θέλει. Γράφονται και αλήθειες και προπαγάνδα. Και ήταν οι αλήθειες, ή η άλλη άποψη που ενοχλούσαν για αυτό και το «πουλί»-bird ήταν δεσμευμένο με μπλοκαρίσματα και απαγορεύσεις. Σήμερα το Χ είναι το μόνο μέσο από το οποίο μπορείς να ενημερωθείς για ότι πραγματικά συμβαίνει. Ναι χρειάζεται να έχεις κριτική σκέψη, εκπαίδευση, γνώση, αλλά αυτό είναι ο άνθρωπος. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, ας μείνει σε άλλα σόσιαλ. Όσο για τον Musk, υπουργό αποτελεσματικότητας του Τραμπ, άρχισε από το Χ μια επίθεση χωρίς έλεος στη νέα τάξη πραγμάτων. Το 2025 θα ζήσουμε τρομακτικές, παγκόσμιες αλλαγές. Πάρτε ποπ κορν, ελληνιστί πατλάκια, και συντονιστείτε.
«Σταυροφορίες απελευθέρωσης πατρίδων» ;
Το 2006 βγήκε στις αίθουσες η ταινία Children of Men, Τα παιδιά των ανθρώπων, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, αλλά πατώνοντας εισπρακτικά. Το φιλμ του Alfonso Cuarón φαντάζει πιο προφητικό και επίκαιρο από ποτέ. Άνθρωποι που ψάχνουν μια νέα πατρίδα και άνθρωποι που δεν τους θέλουν στις πατρίδες τους και αυτό είναι το πραγματικό θέμα της και όχι πως οι άνθρωποι δεν γεννούν πλέον παιδιά. Η Βρετανία γεμάτη υπαίθρια κελιά και πόλεις φυλακές από κάθε είδους λαθρομετανάστες ή αν θέλετε παράνομους ή παράτυπους ή οικονομικούς μετανάστες, με την βία να κυριαρχεί παντού και από όλους. Και όλα αυτά, λιγότερα από 20 χρόνια πριν, σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, την οποία σήμερα, κάπως αλλιώς θα την χαρακτήριζαν. Στην ταινία δεν γίνεται λόγος για θρησκείες, σήμερα όμως αυτό είναι το θέμα, οι θρησκείες και η προπαγάνδα τους, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, έστω και αν όλα αυτά τα βαφτίζουμε ξενοφοβία. Και οι τουρίστες ξένοι είναι, αλλά τους θέλουμε. Τελικά, η προφητεία του Children of Men, θα αποδειχτεί ρεαλιστική; Μετά από χίλια χρόνια σταυροφοριών για την απελευθέρωση ιερών τόπων, θα έχουμε «σταυροφορίες απελευθέρωσης πατρίδων»;