Κατακόμβες της Μήλου: “Ύμνοι” από διεθνή ΜΜΕ για το πανέμορφο ελληνικό νησί! (φωτος)

Κατακόμβες της Μήλου: “Ύμνοι” από διεθνή ΜΜΕ για το πανέμορφο ελληνικό νησί! (φωτος)

Ένα περίπλοκο δίκτυο υπόγειων τάφων λαξευμένων σε ηφαιστειακό βράχο» χαρακτηρίζει το Atlas Obscura τις Κατακόμβες της Μήλου.

Πέρα από τις γραφικές παραλίες και τα όμορφα ψαρόσπιτα, η Μήλος είναι ένα νησί όπου μπορεί κανείς να βρει εντυπωσιακά μέρη για εξερεύνηση.

Ένα από αυτά είναι οι Κατακόμβες, που είναι ήταν ένας χώρος ταφής και λατρείας για τους πρώτους χριστιανούς του νησιού.

Οι Κατακόμβες της Μήλου θεωρούνται το τρίτο μεγαλύτερο πρωτοχριστιανικό μνημείο αυτού του είδους, μετά τους Αγίους Τόπους και τις κατακόμβες της Ρώμης.

«Οι Κατακόμβες της Μήλου είναι ένα περίπλοκο δίκτυο υπόγειων τάφων που βρίσκονται στο νησί» υπογραμμίζει το Atlas Obscura, στο αφιέρωμά του για το νησί.

Το συγκεκριμένο δίκτυο υπόγειων τάφων έχει συνολικό μήκος 184 μέτρα, με το ύψος των διαδρόμων να κυμαίνεται από 1,60 τα 2,50 μέτρα και το πλάτος κυμαίνεται από 1 έως 5 μέτρα.

Το σύμπλεγμα συμπληρώνει ένας ορθογώνιος νεκρικός θάλαμος στην μορφή των cubicula των Κατακομβών της Ρώμης.

Από τον 1ο αιώνα

Όπως υπογραμμίζει το Atlas Obscura, οι αρχαίες κατακόμβες λαξεύτηκαν σε μαλακό ηφαιστειακό πέτρωμα και εκτιμάται ότι χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα, ενώ πιστεύεται ότι είναι προγενέστερες ακόμη και από εκείνες της Ρώμης.

«Στεγάζουν 291 σαρκοφάγους (χαραγμένες καμάρες μέσα στις οποίες έχουν διαμορφωθεί τα μνήματα) και τάφους δαπέδου, και λέγεται ότι αποτέλεσαν τον τελευταίο τόπο ανάπαυσης για πάνω από 2.000 άτομα. Οι κατακόμβες χρησιμοποιήθηκαν για την ταφή των πρώτων χριστιανών και παρέχουν μια συναρπαστική ματιά στη θρησκευτική και πολιτιστική ιστορία του νησιού» συμπληρώνεται.

Πλέον, ελάχιστα ίχνη σώζονται σήμερα από το χρωματικό διάκοσμο (κόκκινο και βαθύ μπλε) που είχαν οι Κατακόμβες, όπως και λίγα αποσπάσματα επιγραφών.

Που βρίσκονται

Αν θέλει κανείς να μπει στις Κατακόμβες θα πρέπει να επισκεφθεί το χωριό Τρυπητή, με το συντάκτη του Atlas Obscura να υπογραμμίζει ότι το όνομα του χωριού παραπέμπει σε ένα «τόπο με τρύπες».

Σύμφωνα με το αφιέρωμα, «οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα στενά περάσματα ένα μοναδικό και εντυπωσιακό αξιοθέατο που προσφέρει μια ματιά στο πλούσιο παρελθόν του νησιού».

Πηγή: in.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό