Καβάλα: Οίνος 6.000 ετών ανακαλύφθηκε σε προϊστορικό οικισμό

Καβάλα: Οίνος 6.000 ετών ανακαλύφθηκε σε προϊστορικό οικισμό

Σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, αρχαιολόγοι στο προϊστορικό οικισμό Ντικιλί Τας έφεραν στο φως τα παλαιότερα δείγματα κρασιού που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.

Χρονολογούμενα από το 4200 π.Χ., αυτά τα ευρήματα ανατρέπουν τα δεδομένα για τον τρόπο ζωής στη νεολιθική περίοδο και ρίχνουν νέο φως στην ιστορία της οινοποίησης.

Ο αρχαιολογικός χώρος Ντικιλί Τας , που ανασκάφηκε την τελευταία δεκαετία από Έλληνες και Γάλλους αρχαιολόγους κοντά στην Καβάλα, χρονολογείται από τη νεολιθική και την εποχή του χαλκού. Εκτός από τα ερείπια της αρχαίας πόλης, οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει πολύτιμα στοιχεία για την καθημερινή ζωή των κατοίκων, όπως εργαλεία, αγγεία, στολίδια και απολιθωμένα φυτά.

Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις αποτελεί η ύπαρξη κτιρίων με ξύλινο πλαίσιο από την ύστερη νεολιθική περίοδο, που παρέχουν πληροφορίες για τις κατασκευαστικές τεχνικές και τον τρόπο ζωής. Επιπλέον, βρέθηκαν αμφορείς με ζωγραφική διακόσμηση, καθώς και σημαντική ποσότητα απανθρακωμένων φυτικών υπολειμμάτων, συμπεριλαμβανομένου ξυλάνθρακα, σπόρων και φρούτων.

Στον οικισμό βρέθηκαν πρόσφατα μεγάλες ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες πατημένων σταφυλιών, ένδειξη ότι φρέσκα φρούτα είχαν πατηθεί για την εξαγωγή χυμού. Το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρωπαϊκή προϊστορία, διότι είναι προς το παρόν η παλαιότερη ένδειξη οινοποιείας στην Ευρώπη.

Η ονομασία «Ντικιλί Τας», που ανάγεται στην οθωμανική περίοδο και σημαίνει «όρθια πέτρα» στα τουρκικά, αφορά ένα ρωμαϊκό ταφικό μνημείο στημένο κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, (της ρωμαϊκής οδού που συνέδεε την Αδριατική Ακτή με το Βυζάντιο), κοντά στην ανατολική είσοδο της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και πολύ κοντά στον προϊστορικό οικισμό.

Η ανθρακολογική μελέτη αποκαλύπτει την πλούσια ποικιλία δέντρων στο δάσος κοντά στο Ντικιλί Τας , με έμφαση στην εντατική χρήση οπωροφόρων δέντρων (μηλιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, συκιές), ήδη από τη νεολιθική. Η αρχαιοβοτανική μελέτη επιβεβαιώνει την αξιοποίηση των καρπών τους, ενώ δημητριακά και όσπρια αποτελούσαν τις κύριες καλλιέργειες.

Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι η ύπαρξη προϊστορικού κρασιού. Η ανάλυση υπολειμμάτων σε δοχεία αποθήκευσης και σπόρων σταφυλιού υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι του Ντικιλί Τας παρήγαγαν κρασί από το 4300 π.Χ., προηγούμενοι κατά πολύ της γνωστής έως τώρα εποχής παραγωγής (12ος αιώνας π.Χ.).

Πηγή: himara.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό