«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» από το νέο προϋπολογισμό – Ποιοι θα δώσουν και ποιοι θα πάρουν

«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» από το νέο προϋπολογισμό – Ποιοι θα δώσουν και ποιοι θα πάρουν

«Κερδισμένους» και «χαμένους» κρύβει το προσχέδιο του του προϋπολογισμού του 2025, το οποίο και κατατέθηκε στην Βουλή. Από την μια προβλέπονται μέτρα πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ και από την άλλη επιπλέον φόροι 2,5 δισ. ευρώ, στοιχεία που σαφέστατα υποδηλώνουν πως για τις φοροελαφρύνσεις και τις ενισχύσεις κάθε τύπου, οι οποίες και θα χορηγηθούν την επόμενη χρονιά, κάποιοι θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο».

Τα έξτρα έσοδα θα προκύψουν κυρίως από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το «κύμα ακρίβειας» που πλήττει την αγορά, σαφώς παίζει τον ρόλο του σε αυτή την εξέλιξη καθώς οι «φουσκωμένες» τιμές «φουσκώνουν» και τα κρατικά έσοδα.

Ποιοι θα «πληρώσουν το μάρμαρο»

Παράλληλα, αν και καταργείται το τέλος επιτηδεύματος τα έσοδα ενισχύονται και από την υιοθέτηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών. Βεβαίως, σε αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» συμπεριλαμβάνονται και ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση, με την εισαγωγή (το 2024) και αναμόρφωση (το 2025) του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση σε αντικατάσταση του φόρου διαμονής αναμένεται να ενισχύσει κατά 405 εκατ. ευρώ τα έσοδα του προϋπολογισμού, επιβαρύνοντας ισόποσα.

Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχουν και οι «κερδισμένοι», με τους μισθωτούς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, τις οικογένειες και τους συνταξιούχους να συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών.

Συγκεκριμένα, μερικές από τις παρεμβάσεις που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι:

  • μείωση από 01.01.2025, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικότερα, η μείωση αυτή αναλύεται σε μείωση 0,5% στις εισφορές των εργαζόμενων και 0,5% στις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας.
  • κατάργηση από 01.01.2025 του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και μονιμοποίησή της από το 2025, με νέο σύστημα το οποίο βασίζεται στην πραγματική κατανάλωση.

Οι προβλέψεις για ενισχύσεις

Μεταξύ των προβλέψεων του νομοσχεδίου ξεχωρίζουν ακόμη:

  • αύξηση των συντάξεων με βάση τον ρυθμό μεταβολής του πληθωρισμού και του ΑΕΠ,
  • αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα από την 01.01.2024, με την οποία αυξήθηκαν οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων, με ιδιαίτερη έμφαση στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους με παιδιά καθώς και στους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Επιπλέον, από τον Απρίλιο 2025 θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση στους βασικούς μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα.
  • ενίσχυση του εισοδήματος των ιατρών του ΕΣΥ μέσω της αύξησης της αποζημίωσής τους για εφημερίες κατά 20% από 01.01.2024
  • αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ σε 2.400 έως 3.500 ευρώ (αναλόγως του αριθμού των τέκνων) με αναδρομική ισχύ από 01.01.2023,
  • αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους τέσσερις στους εννέα μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού από το 2024,
  • αύξηση του αφορολόγητου, από 01.01.2024, κατά 1.000 ευρώ για φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, με ετήσιο κόστος 135 εκατ. ευρώ,
  • αύξηση του οικογενειακού επιδόματος, από 01.01.2024, κατά 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά 50 ευρώ από το δεύτερο και για κάθε επιπλέον παιδί.

Πηγή: enikonomia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό