Κινητοποίηση από τους φοιτητές στην Πρυτανεία του ΔΠΘ με αιτήματα τη δωρεάν σίτιση-στέγαση και τη συντήρηση των φοιτητικών εστιών
Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία του ΔΠΘ με την συμμετοχή δεκάδων φοιτητών από όλες τις πόλεις της Θράκης με αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Κοινωνικής Εργασίας (Κομοτηνή), Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης “Δημήτρης Γληνός” (Αλεξανδρούπολη), Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης και Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης με την συμμετοχή και εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων Νομικής “Κώστας Βάρναλης” και Κοινωνικής Πολιτικής (Κομοτηνή).
Σε σχετική ανακοίνωση για την κινητοποίηση αναφέρονται τα εξής:
“Στην κινητοποίηση τους οι φοιτητές έδωσαν παλμό με συνθήματα όπως “ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, σίτιση- στέγαση- δωρεάν σπουδές” και “Δώστε λεφτά για τις εστίες, όχι για ΣΔΙΤ και εργολαβίες” ενώ έκαναν και συνάντηση με την κ. Μαρία Γρηγορίου, αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων του ΔΠΘ και ζήτησαν απαντήσεις για τα αιτήματά τους που αφορούν:
Την ανασφάλεια με την οποία ζούνε οι εστιακοί φοιτητές της Ξάνθης λόγω της έλλειψης φωτισμού και το φόβο της κλοπής αφού υπάρχει μόνο ένας φύλακας για μια τεράστια έκταση, απαιτώντας μέτρα με πρόσληψη φυλάκων, φωτισμό και εγκατάσταση πορτών ασφαλείας στις εστίες.
Την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για όσους δεν παίρνουν δωμάτιο εστιών σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Ειδικά στην Αλεξανδρούπολη που δεν υπάρχουν καν φοιτητικές εστίες!
Την απόπειρα επιβολής καρτών σίτισης στις λέσχες Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, που κάτω και από την έγκαιρη παρέμβαση των ΦΣ δεν προχώρησε.
Την μεταβίβαση προς το υπουργείο του αιτήματος για στεγαστικό επίδομα 400€/μήνα για όλους τους φοιτητές.
Την κάλυψη με ευθύνη του ΔΠΘ των εισιτηρίων μετακίνησης για την πρακτική άσκηση των φοιτητών της Κοινωνικής Εργασίας. Συγκεκριμένα οι φοιτητές του 3ου και 4ου έτους κάνουν πρακτική σε Ξάνθη, χωριά της Ροδόπης και στην Αλεξανδρούπολη και μέχρι στιγμής πληρώνουν τα έξοδα για το ΚΤΕΛ από την τσέπη τους!
Την εξασφάλιση δωρεάν Κωδίκων για τους φοιτητές της Νομικής, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη”.
Οι φοιτητές έκαναν ξεκάθαρο πως αρνούνται να παίξουν το παιχνίδι του ΔΠΘ και του Υπουργείου και να ακούσουν για άλλη μια φορά το πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ Διοίκησης – ΙΝΕΔΙΒΙΜ – εργολάβων, αφού όλοι μαζί υλοποιώντας την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν μετατρέψει τους φοιτητές σε πελάτες αναγκάζοντας τους λόγω και της τεράστιας υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων να βάζουν το χέρι στην τσέπη για το παραμικρό.
Είναι καταδικαστέα η απαράδεκτη στάση της κ. Γρηγορίου που εκπροσωπώντας ως αντιπρύτανης την διοίκηση του ΔΠΘ, αρνήθηκε να δώσει γραπτή απάντηση επί τόπου στους φοιτητές, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι εντός της εβδομάδας το ίδρυμα θα απαντήσει και επίσημα στα αιτήματα τους. Απαράδεκτο επίσης και το γεγονός ότι παρότι αναγνώρισε την χρόνια υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ από τις κυβερνήσεις, δεν θέλησε να κάνει το ελάχιστο, να καταδικάσει δηλαδή τις εργολαβικές εταιρίες που το ΔΠΘ φύτεψε στις σχολές μας για το γεγονός ότι πάνε να επιβάλουν κάρτες σίτισης, ή να πει στους φοιτητές τί μέτρα προτίθεται να πάρει το ΔΠΘ για το ελάχιστο, την αγορά δηλαδή λαμπτήρων και πορτών ασφαλείας για να είναι ασφαλείς οι εστιακοί. Οι ΦΣ έκαναν ξεκάθαρο πως δεν αρκούνται σε ευχολόγια αλλά θέλουν απτές δεσμεύσεις πως τα αιτήματα τους θα υλοποιηθούν.
Οι φοιτητές διαμήνυσαν πως αυτή η κινητοποίηση αποτελεί μόνο την αρχή της μάχης που θα δώσουν το επόμενο διάστημα για να σπουδάζουν στο ύψος των σύγχρονων αναγκών τους, για να μην αντιμετωπίζονται ως πελάτες.
“Καλούμε κάθε φοιτητικό σύλλογο της περιοχής, όλους τους φοιτητές, στις 6 Νοέμβρη, ημέρα πανελλαδικού – πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις στις πόλεις τους, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις στις Γενικές Συνελεύσεις τους, στέλνοντας μήνυμα στην σημερινή κυβέρνηση που συνεχίζει το αντιεκπαιδευτικό έργο των προηγούμενων, ότι η νεολαία δεν πρόκειται να δεχτεί να σπουδάζει σε ένα Πανεπιστήμιο που τσακίζει τις ανάγκες της για ζωή, σπουδές και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα!”