Διαδικτυακό Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του Interreg, για την κοινή πολιτιστική παράδοση ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με Χάσκοβο Βουλγαρίας
Δύο Σεμινάρια των 40 ατόμων το καθένα – Αξιοποίηση και «Επένδυση» τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία Ελλάδας-Βουλγαρίας
Γιάννης Κυριαζής: «Λόγω κορονοϊού περιοριζόμαστε στα διαδικτυακά και επιφυλασσόμαστε για δράση όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες»
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής του Interreg Greece- Bulgaria CHIC διοργανώνει ένα διασυνοριακό διαδικτυακό φεστιβάλ με δωρεάν συμμετοχή και τίτλο: Συνδέοντας την κοινή πολιτιστική παράδοση – Connecting common cultural living tradition, από την Τετάρτη 2 έως και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020.
Στο πλαίσιο του Interreg Greece- Bulgaria CHIC και της υλοποίησης του επιμέρους έργου, Διασυνδέοντας πολιτισμό & Τουρισμό (Connecting culture to tourism) στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου: «Crossing the paths of History and Culture» (CHIC)» του Συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Interreg V-A Cooperation Programme: GREECE-BULGARIA 2014-2020» με ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΞΙΑ : 49.435,48 € ΧΩΡΙΣ Φ.Π.Α. 24% ( συνολική αξία με Φ.Π.Α. 63.277,41 €) και με ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί Διασυνοριακό Διαδικτυακό Φεστιβάλ (web festival) γεμάτο πολιτισμό, γεύσεις, ήθη και έθιμα από την περιοχή της Κομοτηνής και του Χάσκοβο της Βουλγαρίας.
Το διασυνοριακό web festival του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής περιλαμβάνει :
• 2 πολιτισμικά σεμινάρια με συμμετοχές και από τις δύο περιοχές στόχους, με σκοπό να προσφέρουν γνώσεις γύρω από τα κοινά πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία ανάμεσα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ροδόπης και της Επαρχίας Χάσκοβο.
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σε μια προσπάθεια δημιουργίας πολιτισμικών σχέσεων, την προώθηση μιας ενιαίας πολιτισμικής πορείας, με απώτερο στόχο την τουριστική προβολή των συγκεκριμένων περιοχών.
Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 και επαναλήφθηκε για διαφορετικούς συμμετέχοντες την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα είναι 40 άτομα για το καθένα, σύνολο 80 άτομα.
Οι θεματικές των σεμιναρίων θα περιλαμβάνουν:
• Προβολή βίντεο από ήθη, γεύσεις, έθιμα και χορούς των περιοχών της Κομοτηνής και του Χάσκοβο της Βουλγαρίας.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα.
• Προβολή δύο μαγνητοσκοπημένων θεατρικών παραστάσεων – αναλογίων με έργα του γνωστού Ιατρού-Συγγραφέα, Χρήστου Χαρτοματσίδη: «Οι θρύλοι της Νυμφαίας» από ομάδα καλλιτεχνών του Χάσκοβο και «Ορφέας και Μαινάδες» από ομάδα καλλιτεχνών της Κομοτηνής. Φυσικά και ο Ορφέας με την μαγική του Λύρα σίγουρα δεν είναι κάτι άγνωστο για τους γείτονές μας Βούλγαρους!
Τα δύο έργα είναι βασισμένα σε μύθους των δύο περιοχών και η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα.
Οι θέσεις για τα σεμινάρια ήταν περιορισμένες και η δήλωση συμμετοχής έγινε μέσω της συγκεκριμένης φόρμας: https://forms.gle/6SNUifF1RUSrcBvp8, για να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στο 1ο διασυνοριακό και web festival του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Γιάννης Κυριαζής, τόνισε πως αλλιώς το είχαν φανταστεί και προγραμματίσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, με κοινές εκδηλώσεις για τα ήθη, έθιμα, γευσιγνωσία με αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές των δύο περιοχών , θεατρικές παραστάσεις, δράσεις που θα αναδείκνυαν τις κοινές πολιτιστικές διαδρομές των δύο Χωρών, οι οποίες είναι υπαρκτές.
«Μέσα από τις αυτές θα γίνει η αναζήτηση των κοινών πολιτιστικών στοιχείων και διαδρομών, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού εκατέρωθεν και την σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων και τοποθέτησή τους σε μια πιο ουσιαστική βάση, από απλά τυπική.
Δυστυχώς όλα αυτά, λόγω του κορονοϊού, δεν θα γίνουν και ότι μπορούσε να αντικατασταθεί συμπυκνώθηκε με την διοργάνωση των δύο διαδικτυακών σεμιναρίων», τόνισε ο κ. Κυριαζής.
Ωστόσο, το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε από τις αρχές του έτους, τώρα ολοκληρώνεται και μένει ως παρακαταθήκη η εργασία αναζήτησης κοινών πολιτισμικών στοιχείων, τα οποία καταγράφηκαν και με την πρώτη ευκαιρία, μέσω δηλαδή ενός νέου ευρωπαϊκού -ή και διασυνοριακού-προγράμματος, θα γίνουν πράξη μέσα από ένα πιο σύγχρονο σχεδιασμό.
Γενική Περιγραφή του έργου
Το έργο “Crossing the paths of History and Culture” / «Διασχίζοντας τα μονοπάτια της Ιστορίας και του Πολιτισμού με ακρωνύμιο “CHIC”» επιλέχθηκε προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο υλοποίησης του άξονα προτεραιότητα 2 και ειδικότερα της επενδυτικής προτεραιότητας 6C – Διατήρηση, προστασία, προώθηση και ανάπτυξη φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και του ειδικού στόχου 4 – Αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής για τουριστικούς σκοπούς του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020
Κύριος σκοπός του έργου είναι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο περιοχές στόχου (δήμου Κομοτηνής (Ελλάδα) – Χασκόβου (Βουλγαρία)) σε πολιτιστικό επίπεδο μ ε σκοπό την περεταίρω τουριστική ανάπτυξη τους και τη μόνιμη και πολύ-επίπεδη συνεργασία τους στους τομείς αυτούς.
Επίσης το έργο, στοχεύει στην προώθηση του κοινού πολιτιστικού υπόβαθρου των δύο περιοχών και της έκφρασής του μέσω θεάτρου, λαϊκών εκδηλώσεων και ενδυνάμωσης της σύνδεσης μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων και των επιχειρηματιών των δύο περιοχών καθώς και στην ανάπτυξη μιας διασυνοριακής κοινής τουριστικής ταυτότητας μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν ένα μοντέλο που ενθαρρύνει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη κοινωνικοοικο-νομική ενσωμάτωση. Επίσης, η δημιουργία κοινής τουριστικής ταυτότητας των δύο περιοχών αναμένεται να συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και μεγαλύτερη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος των περιοχών. Προκειμένου να επιτευχθεί τα παραπάνω το έργο θα στηριχθεί στην ανάδειξη – αξιοποιήση σημαντικών πολιτιστικών υποδομών (κτίριο παλιάς δημοτικής βιβλιοθήκης στην Κομοτηνή – Θέατρο-Κέντρο κοινότητας στο Χάσκοβο).
Οι δράσεις του έργου θα αφορούν:
• Την καταγραφή και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων των δύο περιοχών με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη
• Την βελτίωση της σήμανσης στις δύο περιοχές
• Την ανάδειξη του θεάτρου και των λαϊκών δρωμένων ως εργαλείου ανάδειξης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς
• Την ανακατασκευή χώρων πολιτισμού
• Την παραγωγή υλικού τουριστικής προβολής
ΕΤΑΙΡΟΙ
• Ο Δήμος Κομοτηνής από την Ελλάδα (επικεφαλής εταίρος)
• Ο Δήμος Χασκόβου από την Βουλγαρία.
• Η Δημοτική Κοινωφελής επιχείρηση Δημοτικού περιφερειακού Θέατρου Κομοτηνής
Το έργο χωρίζεται σε έξι (6) ομάδες δραστηριοτήτων- πακέτα εργασιών που περιλαμβάνουν:
1. Διαχείριση Έργου & Συντονισμός
2. Επικοινωνία & Διάδοση
3. Ανακαίνιση και εξοπλισμός πολιτιστικών μονάδων
4. Συνδέοντας την κοινή πολιτιστική παράδοση.
5. Δημιουργία κοινών εργαλείων.
6. Σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό.
Δημιουργία δικτύου τουριστικών επιχειρήσεων.
Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην Δημιουργία δικτύου τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Δήμυο κομοτηνής . Στο πλαίσιο της δράση ο ανάδοχος θα εντοπίσει δέκα (10) τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις που θα αποτελέσουν το τοπικό δίκτυο τουριστικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του δικτύου ο ανάδοχος θα οργανώσει και θα συντονίσει τέσσερις (4) τοπικές συναντήσεις του δικτύου και μία (1) διασυνοριακή με το αντίστοιχο τοπικό δίκτυο της Περιοχής του Χασκόβου. Ο αναδοχος θα καταρτίσει τοπικό σχέδιο δράσης του δικτύου και σε συνεργασία με το τοπικό δίκτυο του Χασκόβου θα συντάξει το διασυνοριακό σχέδιο δράσης του διασυνοριακού δικτύου επιχειρήσεων.