Κομοτηνή, η πόλη που εξάγει τουρισμό
Κομοτηνή, η πόλη που εξάγει τουρισμό
Ο τουρισμός στην Αλεξανδρούπολη ανθεί, στην Ξάνθη μαραζώνει και στην Κομοτηνή …πενθεί, βασιζόμενος κυρίως σε φοιτητές και εμπορικούς εκπροσώπους. Ε, τι να κάνουμε, της Αλεξανδρούπολης της έτυχε η θάλασσα και προσελκύει Τούρκους και Βουλγάρους στα πεντάστερα και στις ταβέρνες της. Εμείς, θάλασσα δεν έχουμε, ως πόλη, αλλά και δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην προσέλκυση Τούρκων, καθότι με το που θα καθίσουν και θα παραγγείλουν ούζο ή άλλο αλκοόλ, θα τους έρθει κάποιος από το «γκέτο της Ιώνων» να τους πει ότι χαλούν την πιάτσα. Μας μένουν οι Βούλγαροι, τους οποίους όμως δεν πλησιάσαμε από τότε που άνοιξε ο κάθετος. Αν και για να πούμε την αλήθεια, μάλλον δεν τους θέλουμε, αφού η δουλειά γίνεται και με τους φοιτητές. Για αυτό και επί κόβιντ στενάξαμε χωρίς τους φοιτητές. Τα είχε προτείνει ο Ποπολάρος, να τα πει άλλη μια φορά. Μπορούμε να έχουμε στην Κομοτηνή μεγάλα γεγονότα, αρκεί να θέλουμε και να δουλέψουμε. Η ξεχασμένη έκθεση Θράκη, μπορεί να επιστρέψει ως έκθεση τροφίμων και ποτών με εξωστρεφή χαρακτήρα. Αλλά και να αποκτήσει η πόλη κάτι που δεν υπάρχει αλλού. Ένα ζωολογικό πάρκο, εκεί στις εγκαταστάσεις του υπ. Αγροτικής ανάπτυξης, μετά τις γραμμές στην οδό Ξάνθης. Ένα ζωολογικό πάρκο με εγκαταστάσεις εστίασης και ψυχαγωγίας που θα προσελκύσει και μαθητικό τουρισμό και γενικότερα τουρίστες από Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Αυτά όμως, θέλουν δουλειά και εμείς μάθαμε στην τεμπελιά, οι τοπικοί μας άρχοντες κυρίως, οι οποίοι ξέρουν μόνο από αναπλάσεις και σπατάλη χρημάτων για περισσότερα τραπεζοκαθίσματα. Για αυτό και η Κομοτηνή είναι πόλη που εξάγει τουρισμό και απλά φωνασκεί πως δεν έχει τουρισμό, χωρίς όμως να προσπαθεί να τον προσελκύσει. Έχουμε βέβαια, συναυλίες στο Φανάρι, το πιο εύκολο να γίνει, καθώς επικοινωνείς με ατζέντηδες και όλα έτοιμα στο λεπτό. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Το κάτι παραπάνω, ούτε καν να το σκεφτούμε μπορούμε, πόσο μάλλον να το υλοποιήσουμε. Α, ναι, πάμε και Μπάνσκο και Παμπόροβο, αντί σε ελληνικούς, αντίστοιχους, προορισμούς και μετά ψέγουμε όσους πάνε Βουλγαρία για βενζίνη, καπνό και αλκοόλ. Προφανώς όσοι πάνε βόρεια για ανεφοδιασμό, δεν τους περισσεύουν τα λεφτά, τα οποία επίσης προφανώς, περισσεύουν σε όσους πάνε στα βόρεια τουριστικά θέρετρα.
Εσάς, ποιο σήριαλ σας καθήλωνε;
Σχωρέθηκε ο Μάθιου Πέρυ και για να πούμε την αλήθεια, ήταν ίσως από τους πιο αγαπητούς στα «Φιλαράκια». Ωστόσο, προηγήθηκαν και άλλα σήριαλ που έσπασαν τα κοντέρ και στην Ελλάδα, όπως το «Παντρεμένοι με παιδιά», το οποίο βέβαια, με την πολιτική ορθότητα που επικρατεί στις μέρες μας, δύσκολα θα γυριζόταν τώρα. Το ίδιο ισχύει και για το «Δυόμιση άνδρες» με τον Τσάρλι Σιν. Μόνο που αυτά τα δυο ήταν από τα δυο αγαπημένα και τα βλέπουμε ακόμη και σήμερα. Όπως βλέπουμε τους «Απαράδεκτους» και το «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή». Και τα δυο, ιδίως το δεύτερο, υπερβαίνουν την ηλιθιότητα της πολιτικής ορθότητας. Ενώ σήμερα, γυρίζονται σήριαλ με φόνους, ερωτικά συμπλέγματα, απίστευτα εγκλήματα. Και τα βλέπουμε…, καθώς δεν υπάρχουν άλλα να δούμε, αλλά και επειδή βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με αυτά από τα πρωινάδικα και από το διαδίκτυο. Στο ερώτημα τώρα, εσείς ποιο σήριαλ βλέπατε με πάθος; Από την φωτογραφία που συνοδεύει το σχόλιο, προκύπτει η προτίμηση του Ποπολάρου.
Σιγά την εφεύρεση…
Να, στην φωτογραφία, ένα ηλεκτρικό πατίνι από το μακρινό 1900. Ε, ναι, δεν είναι και τόσο νέα αυτή η εφεύρεση. Και όμως τότε δεν «έπιασε», ενώ σήμερα, με την «εξυπνάδα» που μας διακρίνει, το βλέπεις καθημερινά στους δρόμους. Χωρίς να υπάρχει νόμος για αυτά, χωρίς να ασφαλίζονται, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος. Και φυσικά, λόγω των μικρών σε διάμετρο ροδών, άκρως επικίνδυνα, καθώς δύσκολα να κρατήσεις σταθερή πορεία. Και μην νομίζεται πως κάτι καινούριο είναι και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Από το μακρινό 1881 έρχεται και αυτό. Τώρα βέβαια με την «πράσινη ανάπτυξη» που την χρυσοπληρώνουμε, έγινε παγκόσμιο φαινόμενο. Μέχρι τα πρώτα να χρειαστούν αλλαγή μπαταριών και να αρχίσουμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε που θα αποθηκεύσουμε τις παλιές μπαταρίες.
Αγνοούνται τα pass dadia και evros
Στα κανάλια των κοτζαμπάσηδων, από τους οποίους ο Παπάς είχε πάρει 250 εκατομμύρια, για αυτό δικάστηκε και καταδικάστηκε, η κυβέρνηση χάρισε κοντά στα 7 εκατομμύρια, τις συνδρομές τους, γιατί λέει έχει πόλεμο στην Ουκρανία. Εμείς εντωμεταξύ, περιμένουμε το dadia pass, το evros pass, ενώ ούτε που ακούγεται κάτι για το πρόγραμμα τουρισμός για όλους του υπουργείου τουρισμού. Αλήθεια, γνωρίζεται ποιος-α είναι υπουργός τουρισμού; Εμ που να το ξέρετε, αφού υπόγραψε τον διορισμό και εξαφανίστηκε. Δεν θα σας δώσει και λογαριασμό πλεμπέοι. Που θέλετε να πάτε και διακοπές με κρατικό χρήμα, δηλαδή με τα δικά σας τα λεφτά που τα πληρώνεται πολλαπλάσια σε φόρους λόγω της υπερβολικής αύξησης των τιμών στα προϊόντα. Εντωμεταξύ, πάει και το market pass, αλλά μειώθηκε η τιμή 5% στα κατεψυγμένα σουτζουκάκια, μην είμαστε αγνώμονες.
Ας πάνε εκεί οι υπηρεσίες
Έγιναν προτάσεις στο ερώτημα που έθεσε ο Ποπολάρος, τι θα το κάνουμε το παλιό νοσοκομείο, αφού οσονούπο θα αποκτήσουμε (;) νέο. Οι περισσότερο ρεαλιστικές, ότι θα σαπίσει όπως και άλλα κτήρια που άδειασαν Τσανάκλειος, δικαστικό μέγαρο. Ωστόσο, αναγνώστης πρότεινε να φιλοξενήσει το κτήριο κρατικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες, αφού ούτε το σκεφτόμαστε να πάνε στα κτήρια της πρώην νομικής, ώστε να αποσυμφορηθεί η κίνηση και η στάθμευση των οχημάτων. Το κυκλοφοριακό για να λυθεί, αρκεί μια απλή παρατήρηση. Στις 7:20 το πρωί, όλες σχεδόν οι θέσεις στάθμευσης στο κέντρο είναι άδειες, όπως και το απόγευμα, όταν δεν λειτουργεί και η αγορά. Στις 7:40 δεν υπάρχει θέση άδεια, ενώ η κυκλοφορία εντείνεται μεταξύ 10:00 και 14:00. Αν αυτό γίνει κατανοητό, λύση θα δοθεί αδειάζοντας το κέντρο από τις υπηρεσίες. Άσε που θα γλυτώσει, κυρίως το κράτος και χρήματα από τα ενοίκια.
Μετά τον 2ο γύρο θα κτυπά το 112
Ούτε φυλάκια για εντοπισμό πυρκαγιών, ούτε υδατοδεξαμενές σε δάση, ούτε καθαρισμός δασών, ούτε προλήψεις νέων πυροσβεστών και αγορά εξοπλισμού, ούτε πρόβλεψη για τα καλώδια ρεύματος. Το σχέδιο νόμου της Πολιτικής Προστασίας προβλέπει πρόστιμο μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ για εμπρησμό από αμέλεια και διεύρυνση χρήσης του σπαστικού και αχρείαστου 112. Είναι ικανοί να μας πουν πως έτσι και φάμε δυο γύρους, θα μας κτυπάει το 112 στο τηλέφωνο να μην φάμε και τρίτο και βαρυστομαχιάσουμε. Θα καούν και τα καμένα του χρόνου, αλλά θα βαράει το 112, το οποίο θα το αγνοούν οι εθελοντές που τόσο βοήθησαν στα μέρη μας φέτος στις καταστροφικές πυρκαγιές.