
«Λαϊκή Συσπείρωση» ΑΜΘ: «Απάντηση Περιφερειάρχη για το πρόγραμμα Δακοκτονίας 2025 στη Θάσο
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ 2025 ΣΤΗ ΘΑΣΟ.
Η απάντηση του κ. Περιφερειάρχη στην ερώτηση που καταθέσαμε για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2025 στη Θάσο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Ακόμα μια κρίσιμη υπηρεσία της ΠΑΜΘ οδεύει προς την ιδιωτικοποίηση που θα σημάνει νέα βάρη στις πλάτες των παραγωγών και μάλιστα για κάτι που ήδη πληρώνουν μέσω της εισφοράς για τη δακοκτονία σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού που παράγεται (απόφαση της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων»). Το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό «καλύπτει τα τελευταία χρόνια περίπου το 25%, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από το Υ.Π.Α.Α.Τ. μέσω του Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, καθώς και από ίδια έσοδα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.», χρησιμοποιείται από τη διοίκηση ως «επιχείρημα» για την «ανάγκη» να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Ομολογεί δηλαδή ότι τελικός σκοπός είναι να φορτωθούν οι παραγωγοί όλο το κόστος του προγράμματος, λες και δεν πληρώνουν εισφορές ασφάλισης, φόρους, ανταποδοτικά τέλη κλπ.
Ο κ. Περιφερειάρχης απαντά πως αφού μόνο στη δική μας Περιφέρεια εφαρμόζεται πρόγραμμα αυτεπιστασίας … μάλλον είμαστε το «μαύρο πρόβατο». Επομένως πρέπει να προχωρήσουμε ολοταχώς σε αναθέσεις σε ιδιώτες εργολάβους παρά την αντίθεση των ίδιων των ελαιοπαραγωγών, των συνεταιρισμών του νησιού και άλλων φορέων.
Ομολογεί επίσης ότι οι διαγωνισμοί τα τελευταία χρόνια βγαίνουν άγονοι «καθώς οι ενδιαφερθέντες ανάδοχοι δεν κατέθεσαν προσφορές, δυσκολευόμενοι κι αυτοί να εξασφαλίσουν προσωπικό», «πρόβλημα» με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη και η ΠΑΜΘ κατά τη στελέχωση της αυτεπιστασίας. Επομένως … θέλουμε αλλά δεν μπορούμε! Είμαστε όμως διατεθειμένοι να δώσουμε κι άλλα, να μπουκώσουμε με χρήμα του λαού της Περιφέρειας (ίδια έσοδα) τους εργολάβους και σε αυτόν τον τομέα!
Φυσικά για το γεγονός των «δυσκολιών» για την εξασφάλιση προσωπικού δεν λέει κουβέντα στις ερωτήσεις που θέσαμε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για τα μεροκάματα, την κατάργηση του αίσχους του εργόσημου και της ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με πλήρη ένσημα, την εξασφάλιση μέτρων ατομικής προστασίας, αύξησης του αριθμού των ραντιστών ώστε να μην εντατικοποιείται η επικίνδυνη εργασία τους.
Όπως επίσης δεν λέει κουβέντα για τη διεκδίκηση πόρων από το κεντρικό κράτος ώστε το πρόγραμμα δακοκτονίας να μην είναι κάθε χρόνο «έωλο» και να μην εξαρτάται από τα «επιθυμητά κέρδη» των εργολάβων. Για τη διοίκηση της ΠΑΜΘ διεκδίκηση πόρων σημαίνει μόνο χρηματοδότηση εργολάβων και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. για τις υπόλοιπες λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες .. έχει ο Θεός!
Οι ελαιοπαραγωγοί της Θάσου έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και να βρίσκονται σε θέσεις μάχης για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας. Διεκδικούν άμεσα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος μέσω αυτεπιστασίας, με προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας με όλες τις επιστημονικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, με αποτελεσματικά φυτοφάρμακα, με έναρξη της δακοκτονίας στην πρώτη γενιά, με ικανό αριθμό ραντιστών, που θα καταπολεμούν τον δάκο σε όλη την έκταση και στο σύνολο των ελαιόδεντρων του νησιού.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα συνεχίσει να παλεύει μαζί τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Για τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Κλάδης Διονύσης