Εργασιακός ζόφος
Η εργασιακή πραγματικότητα των νέων στην Ελλάδα είναι ζοφερή. Απλήρωτες υπερωρίες, ελαστικά ωράρια, στασιμότητα μισθών, έλλειψη ουσιαστικής προστασίας και απουσία συλλογικών συμβάσεων συνθέτουν ένα δυστοπικό περιβάλλον. Η πρόσφατη πρόβλεψη για επέκταση των εργάσιμων ημερών και ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου συνιστούν μια ευθεία οπισθοχώρηση στα δικαιώματα των εργαζομένων και τις κατακτήσεις του 20ου αιώνα. Η πραγματικότητα μέσα στην οποία κινούνται οι νέοι είναι ασφυκτικά ισοπεδωτική και πρέπει να αλλάξει και σ΄ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, αφού μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο παραγωγικό μοντέλο της Ε.Ε. και των κριτηρίων της διανομής των κονδυλίων για την παραγωγή. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν, αν αξιοποιηθούν σωστά, σε μια βιώσιμη και δίκαιη κοινωνία, με λιγότερες μέρες και ώρες δουλειάς, και μεγαλύτερες και μεγαλύτερες αποδοχες. Για να αλλάξει ο συσχετισμός του ισοπεδωτικού νεοφιλελεύθερου κυβερνητικού μονόδρομου με την αποθέωση των ισχυρών της οικονομίας και να επανέλθει στο επίκεντρο η φωνή της κοινωνίας χρειάζεται ο αγώνας και η ηχηρή παρουσία των νέων, μέσα από τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές.
Στέγη για τους νέους
Η στεγαστική κρίση των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας ψαλιδίζει τα όνειρα των νέων για ουσιαστική ανεξαρτησία, αυτονομία και προσωπική ελευθερία. Σχέσεις και σχέδια για το μέλλον ναυαγούν μπροστά την εφιαλτική πραγματικότητα ότι το κόστος στέγασης αγγίζει πλέον το 60 με 70%. Η δημιουργίας οικογένειας, η συμβίωση δύο συντρόφων συνθλίβονται δημιουργώντας μια γενιά ενηλίκων απόλυτα εξαρτημένη από την γονική φροντίδα, με ότι αποτέλεσμα έχει αυτό στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη της. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επικοινωνιακά και άκρως επιδερμικά το ζήτημα με μέτρα – ασπιρίνες που δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος.
Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει το ζήτημα και έχει καταθέσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπισή του. Όπως έχει υποστηρίξει και ο πρόεδρος του κόμματος, ο Ν. Ανδρουλάκης, θα πρέπει να συνταχθεί ένα πρόγραμμα κοινωνικών κατοικιών, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ακολουθώντας το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα σε ιδιώτες ώστε να υπάρξει άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων και να περιοριστεί η βραχυχρόνια μίσθωση, όπως συνέβη σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Ακρίβεια
Η ακρίβεια γονατίζει τους μέσους και φτωχούς Έλληνες και αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας και νέων που δεν έχουν την τύχη της οικογενειακής στήριξης. Σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα πλέον βρίσκεται προτελευταία στην αγοραστική δύναμη των κατοίκων της στην Ε.Ε, μια θέση πάνω από την Βουλγαρία. Το Α.Ε.Π της χώρας ανεβαίνει αναδεικνύοντας με τον πλέον καθαρό τρόπο τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Πιστεύω ότι η μείωση του Φ.Π.Α στα βασικά αγαθά είναι αναγκαίο μέτρο, για τη μείωση των τιμών, με παράλληλους αυστηρότατους ελέγχους και τόνωση της καταναλωτικής συνείδησης των συμπολιτών μας. Τα σκληρά πρόστιμα για τους παραβάτες μπορούν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά όσων συστηματικά και επί χρόνια αισχροκερδούν. Προϋπόθεση βέβαια για αυτό είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών που σήμερα είναι υποστελεχωμένοι.
Ψυχική Υγεία
Η πανδημία του COVID-19 αποκάλυψε ή προκάλεσε μείζονα ζητήματα ψυχικής υγείας. Η μεταπανδημική εποχή άφησε ανοιχτές “πληγές” σε πολλές κοινωνικές ομάδες (παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι, υγειονομικοί που στήριξαν με σκληρό αγώνα το Ε.Σ.Υ κ.α.). Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες 6 στους 10 εργαζόμενους νιώθουν ότι το εργασιακό στρες επηρεάζει την προσωπική τους ζωή, ενώ 4 στους 10 συμπολίτες μας νιώθουν μοναξιά. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να προταχθεί η ανάγκη εύκολης πρόσβασης και ποιοτικής φροντίδας της ψυχικής υγείας σε κάθε πολίτη. Η ενίσχυση, ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση λειτουργιών και διαδικασιών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Είναι απαραίτητη η σύμπραξη της ακαδημαϊκής κοινότητας στην κατάρτιση προγραμμάτων ψυχικής υγείας, ενώ όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην απενοχοποίηση των ζητημάτων ψυχικής υγείας των συνανθρώπων μας, στην συμπερίληψη όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα και στην ουσιαστική στήριξή τους.
Έμφυλες ανισότητες
Η νέα γενιά της Ευρώπης έχει απαιτήσει πολλές φορές το αυτονόητο: Την εξασφάλιση του δικαιώματος στην ζωή για όλες τις θηλυκότητες. Είναι υψίστης σημασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να διαμορφωθεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων και της έμφυλης βίας. Τα αιτήματα των φεμινιστικών κινημάτων δεν πρέπει απλά να ακουστούν αλλά πάνω σε αυτά να διαμορφωθεί η Ευρώπη της επόμενης μέρας. Είναι μείζον ζήτημα και βασική προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προτείνει το πλαίσιο ώστε να διαχυθεί το αίσθημα ασφάλειας για όλες τις θηλυκότητες και την ουσιαστική οικονομική και κοινωνική ισότητα, ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και καταγωγή.
Το Όραμα για το Αύριο
Η γενιά μου και οι ακόμα νεότεροι εμφανίζονται συχνά ως μία γενιά απολίτικη που κινείται μεταξύ της αποχής και της ψήφου με τη λογική των influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Ανήκω σε μια γενιά όπου οι περισσότεροι διψούν να συμμετέχουν και να καταφέρουν να ακουστούν οι ανησυχίες και τα προβλήματα τους. Το πρόβλημα είναι ότι οι νεες και οι νέοι δεν έχουν παραστάσεις νίκης προερχόμενης από την οργανωμένη πολιτική πάλη. Αντίθετα, έχουν βιώσει απογοητεύσεις και συμπεριφορές που πληγώνουν. Επομένως, παρότι πολιτικοποιημένοι δεν εμπιστεύονται τα κόμματα. Χρειάζεται λοιπόν να αποκαταστήσουμε την σχέση πολιτικής και πολιτών. Χρειάζεται να πείσουμε πως η πολιτική είναι εδώ για να υπηρετεί την κοινωνία, αλλά και να προέρχεται από την κοινωνία. Ήρθε η ώρα η νέα γενιά να θέσει τις προϋποθέσεις για την ζωή που αξίζει και μπορεί να ζήσει. |