Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Θρακική Αγορά

Ο άνθρωπος, όπως άλλωστε είναι γνωστό και αποδεικνύεται εξ αρχαιοτάτων χρόνων, είναι φύσει κοινωνικό ον. Από τη στιγμή της γέννησής του, εντάσσεται στον πυρήνα των κοινωνικών ιστών, ο οποίος αντικατοπτρίζεται στο θεσμό της οικογένειας.

Εν συνεχεία δεδομένης της πολυδιάστατης υπόστασής του, συναναστρέφεται με τους γύρω του, όπου αναπτύσσει βασικές κοινωνικές αρετές, βάσει των οποίων λειτουργεί και εξελίσσεται. Αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν είναι γεννημένος να ζει στην απομόνωση, αλλά ότι όλοι έχουν ανάγκη τον συνάνθρωπό τους.

Μέχρι πρότινος, ο καθένας ήταν ελεύθερος να επιλέξει με ποιόν τρόπο κρίνει ότι θα ήταν ωφέλιμο και σκόπιμο για τον ίδιο να κοινωνικοποιηθεί.

Οι ευκαιρίες ήταν απεριόριστες και καθόλου δεσμευτικές, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας έχουν εκμηδενίσει τις γεωγραφικές αποστάσεις και έχουν καταρρίψει τις αναχρονιστικές και χρονοβόρες μεθόδους. Τα δεδομένα ευτυχώς ή δυστυχώς άλλαξαν και οδεύουμε ολοταχώς προς το έτος 2021.

Κουβαλάμε στις πλάτες μας όμως τις δυσκολίες του έτους 2020, οι οποίες κάνουν ακόμη και τώρα αισθητή την παρουσία τους.

Ολόκληρη η υφήλιος μηδενός εξαιρετέου, υπέστη σφοδρότατη επίθεση από τον αόρατο αυτό κοινό εχθρό μας.

Στο μέχρι τώρα πέρασμά του έχει αφήσει κάθε λογής προβλήματα, τα οποία βέβαια φαίνονται και είναι τόσο ασήμαντα μπροστά στην πλειάδα των νεκρών συνανθρώπων μας. Για την προστασία της ανθρωπότητας γενικότερα και της εκάστοτε γεωγραφικής κοινότητας ειδικότερα έχουν παρθεί κάποια κοινά για όλους περιοριστικά μέτρα, η αναγκαιότητα μερικών εξ αυτών αμφισβητείται. Απώτερος στόχος αυτών, είναι ο περιορισμός και η αποφυγή αν μη τι άλλο της διασποράς του ιού.

Για την επίτευξη αυτού όμως, προϋποτίθεται η μη άσκοπη παραμονή μας εκτός της ασφάλειας του σπιτιού μας. Τι συνέπειες έχει όμως αυτό για την πηγαία ανάγκη κοινωνικοποίησής μας ; Πώς αυτή έχει επηρεαστεί ;

Ξεκινώντας, σύμμαχος και συνάμα αντίπαλος μας είναι η τεχνολογία. Αναμφισβήτητα, είναι η μόνη απόλυτα ασφαλής δίοδος επικοινωνίας για τη βιολογική υπόστασή μας, αλλά και αυτή όμως εγκυμονεί κίνδυνους.

Η εύκολη, γρήγορη και οικονομική λύση των γραπτών μηνυμάτων αφενός δίνει τη δυνατότητα της διατήρησης των ήδη υπαρχουσών σχέσεων, αφετέρου κοστίζει τον αυθορμητισμό και την αμεσότητα της δια ζώσης επαφής.

Η οθόνη χτίζει ένα τοίχος ασφαλείας, όπου ο καθένας μπορεί να επιλέγει ποιες πτυχές του εαυτού πρόκειται να εκθέσει. Κάθε κίνηση δύναται να είναι προμελετημένη και προκαθορισμένη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι διαδικτυακές αυτές νέες γνωριμίες να είναι στην πραγματικότητα επιδερμικές, λόγω του γεγονότος ότι στην προσπάθεια της επίτευξης της επιδοκιμασίας και του θαυμασμού της άλλης πλευράς δίνεται μία ψευδής στην πραγματικότητα εικόνα.

Παρουσιάζεται ένας εξιδανικευμένος συνομιλητής με πολύ ενδιαφέρον και τη βοήθεια της GOOGLE σε παράλληλο διαδικτυακό παραθυράκι.

Ακόμη, τα ΜΜΕ σε μία απέλπιδα προσπάθειά τους να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα εκθειάζουν και προτείνουν να πιούμε το ρόφημα της επιλογής μας μπροστά από μία κάμερα, από μία οθόνη.

Με αυτόν τον τρόπο ισχυρίζονται μπορούμε να έχουμε και οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, καθώς βλέπουμε μία «ζωντανή» εικόνα.

Πράγματι, είναι μία λειτουργική εναλλακτική προς αντιμετώπιση των έκτακτων και απροβλέπτων αυτών συνθηκών ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Δεν είναι αυτονόητο ότι το κάθε νοικοκυριό διαθέτει τουλάχιστον έναν υπολογιστή ή ότι ο ένας αυτός υπολογιστής μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα μέλη της.

Θα μπορούσε εύλογα κάποιος να σκεφτεί και να ισχυριστεί ότι υπάρχουν τα smartphones και ότι είθισται σχεδόν όλα τα μέλη μίας οικογένειας να διαθέτουν και από ένα, εφόσον αυτό συνάδει με την ηλικία τους.

Παρόλα αυτά όμως, ακόμη και να ισχύει αυτό, που το θεωρώ δύσκολο, ουτοπικό για να ακριβολογώ δε μπορεί κανείς να λάβει ως δεδομένο ότι το κάθε σπίτι διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Εθελοτυφλεί αυτός που τη θεωρεί αυτονόητη παροχή, σε μία εποχή όπου συνάνθρωποί μας πασχίζουν να εξασφαλίσουν την αναγκαία για την επιβίωση και όχι τη διαβίωση τους.

Χαρακτηριστικό και επίκαιρο παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό στην μικρή φοιτητική πόλη της Κομοτηνής, όπου απελπισμένη μητέρα παρακαλεί τον αρμόδιο υπάλληλο να κόψει το ρεύμα μία ώρα αργότερα, διότι το παιδί της παρακολουθούσε τα μαθήματα του σχολείου.

Δηλαδή, θα πρέπει να δεχθούμε ότι η κοινωνικοποίηση έχει χαρακτήρα ταξικό πλέον; Ότι υπάρχουν ανάξιοι αυτής με μοναδικό κριτήριο ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ;

Αρνούμαι, προσωπικώς.

Η υφιστάμενη πραγματικότητα είναι δύσκολη όχι μόνο αναφορικά με το θέμα που σχολιάζεται σε αυτές τις αδρές γραμμές.

Μακάρι η περιθωριοποίηση του ατόμου από την κοινωνία να ήταν ο μοναδικό πρόβλημα.

Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς.

Ελπίζουμε στη μέρα χωρίς το φόβο του Covid-19.

 

Γράφει η ΚΑΡΥΔΗ ΙΩΑΝΝΑ- Προπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής ΔΠΘ

 

Στο ιστορικό Αιγαίο υπάρχει μία μόνο «Γαλάζια Πατρίδα»: η ΕΛΛΗΝΙΚΗ

του Καθ. Πέτρου Π. Γρουμπού, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών  – Μέλος του ΙΗΑ

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ; Ποιοι δικαιούνται να τις ονειρεύονται; Και σίγουρα ποιοι ΟΧΙ!

Μόλις πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ερντογάν και  με αφορμή την επέτειο της νίκης των Οθωμανών κατά τη ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538,  αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Συνεχίζουμε με πίστη και αμετάβλητη θέληση την υπεράσπιση και την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στις θάλασσες με πλήρη συνειδητοποίηση του πόσο σημαντική είναι η υπεράσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας» μας»

Τι έπαρση και θράσος! Υπερασπίζεται κανείς ό,τι είναι δικό του. Η «Γαλάζια Πατρίδα», όπως τολμά να την καθορίζει και να ονειρεύεται η Τουρκία, είναι μια νοητή οριοθέτηση  και στρατηγικός σχεδιασμός για τον έλεγχο θαλάσσιου ζωτικού χώρου από την Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο Πέλαγος, Λιβυκό Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο, με αντικειμενικό σκοπό τη γεωπολιτική της αναβάθμιση και την ανάδυσή της ως πλανητική δύναμη. Η Τουρκία δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της: ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σίγουρα έχει υπ’ όψιν της ότι αυτό σημαίνει, χάραξη νέων συνόρων, κατάργηση – παραβίαση παλιών συμφωνιών που σφραγίστηκαν με αίμα. Σημαίνει παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Πόσο πιθανό είναι να γίνει αυτό χωρίς τη συγκατάθεση – ανοχή των μεγάλων δυνάμεων: ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα… ;

Μάλλον απίθανο.

Όσες επετείους και να πανηγυρίζει ο Ερντογάν (η Τουρκία,) είναι αποτέλεσμα  βίαιων κατακτήσεων  κάτι που ονειρεύεται  να επαναλάβει  για την υλοποίηση της  «Γαλάζιας Πατρίδας» του. Ας το κατανοήσουν πολύ καλά οι Τούρκοι ότι είναι πρόσκαιροι κατακτητές των λαών που υποδούλωσαν με βίαιο τρόπο οι πρόγονοί τους,  που ήλθαν από τα βάθη της Ασίας. Γαλάζιες Πατρίδες έχουν δικαίωμα να αναζητούν όσοι λαοί κατοίκησαν αυτά τα μέρη πολύ πριν την έλευση  των προγόνων των σημερινών Τούρκων.

Ας δούμε τη κομίζει η Ιστορική Επιστήμη.  Οι Πρωτοέλληνες ζούσαν στα νησιά του Ιονίου στην χερσόνησο του Αίμου στο νότιο τμήμα των Βαλκανίων, στα νησιά του Αιγαίου και στην Μικρά Ασία  χιλιάδες χρόνια πριν. Οι γενετικές μελέτες δείχνουν ότι οι προϊστορικοί Κρήτες και  οι Πελοποννήσιοι, απόγονοι των Πρωτοελλήνων όχι μόνον έχουν γενετική συγγένεια μεταξύ τους, αλλά έχουν και με τους σύγχρονους ΄Ελληνες σε ποσοστό 75%.

Η σειρά των εσωτερικών μεταναστεύσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. αποδεικνύεται ιστορικά βάσει των αρχαίων ελληνικών διαλέκτων όπως καταθέτει  ο Αμερικανός γλωσσολόγος Έρικ Χάμπ σε μελέτη του 2012 στο δένδρο της Ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας.

Μετά την προϊστορική περίοδο των Μυκηναίων έπεται η Κλασική εποχή, η αυτοκρατορία που όρισε ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ρωμαϊκή  Αυτοκρατορία και κατόπιν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ουσιαστικά δημιουργήθηκε αργότερα, μεταξύ 14ου – και 16ουαι., μετά από συνεχείς πολέμους και κυρίως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453. Για τα νησιά του Αιγαίου η ιστορία έχει καταγράψει ότι το έτος 1537 (πολλά χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης) οι Οθωμανοί κατέλαβαν  μια σειρά νησιών, στα οποία κατοικούσαν Έλληνες  από τον 15 αι. π. Χ.,  όπως τη Σύρο, Αίγινα,  Ίο, Πάρο, Τήνο, Κάρπαθο, Κάσο και Νάξο. Προσάρτησε δε το Δουκάτο της Νάξου (που είχε αρκετά νησιά του Αιγαίου)στην Οθωμανική Αυτοκρατορία επίσημα το 1579! Τη δε Τήνο την κατέκτησε το 1715!

Μ’ αυτήν την μικρή ιστορική αναδρομή αποδεικνύεται, αναμφισβήτητα, πόσα χρόνια ζούσαν και ζουν οι Έλληνες και πόσα χρόνια ζούσαν ως κατακτητές οι Τούρκοι στις περιοχές που η Τουρκία τολμά να διεκδικεί ως  «Γαλάζια Πατρίδα».

Παρόλα αυτά, οι πολιτικοί της Τουρκίας συνεχίζουν τις προκλητικές τους δηλώσεις για «Γαλάζια Πατρίδα».  Πριν λίγους μήνες, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης είπε: «Η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη ”Γαλάζια Πατρίδα” της, που περιλαμβάνει και την Κύπρο». Και από που πήρε αυτά τα δικαιώματα η Τουρκία; Από τα 250 χρόνια που ήταν σκλαβωμένα στον Οθωμανικό ζυγό και μετά ελευθερώθηκαν (το 1830) για να υπαχθούν στο νέο Ελληνικό κράτος; 

Ενώ μόλις πριν λίγες μέρες, αναφερόμενος στα ελληνικά νησιά σημείωσε ότι η Τουρκία «παραβλέπει τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνουν οι Έλληνες σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα».  Αυτές οι δηλώσεις είναι έξω κάθε λογική και προκλητικές. Τα νησιά του Αιγαίου που συμπεριλαμβάνει η Τουρκία στην οριοθέτηση της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν υπάγονται στην Ελληνική κυριαρχία; Δηλαδή σε πια χώρα ανήκουν με την συνθήκη της Λωζάνης που έχει υπογραφθεί πριν σχεδόν 100 χρόνια;

Ας μην γελιόμαστε.

Το ιδεολόγημα της Γαλάζιας  πατρίδας είναι ένα βολικό πλαίσιο που προσπαθεί να δικαιολογήσει την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας.   Όταν η Τουρκία  μιλάει για Γαλάζια πατρίδα είναι σαν να μιλάει για τον “ζωτικό χώρο” που επιζητούσε ο Χίτλερ για τη Γερμανία του 1940. Όπως και τότε οι αντιδράσεις των Μεγάλων Δυνάμεων αρχικά ήταν χλιαρές και  με κατευνασμό νόμιζαν ότι μπορούν  να βάλλουν φρένο στις ορέξεις του Χίτλερ. Η κατάληξη γνωστή. Χρειάστηκαν ποταμοί αίματος για να σταματήσει ο Χίτλερ και η Γερμανία.

Αντλώντας  διδάγματα από την ιστορία πρέπει να παλέψουμε ώστε να μην αφήσουμε  να επαναληφθεί  αυτό το ιστορικό αιματοβαμμένο μοτίβο.  Ως Έλληνες είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι  με υψηλό φρόνημα  για  την προάσπιση της Πατρίδας μας και συνάμα να ενημερώνουμε τη διεθνή κοινότητα για τις ανιστόρητες και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Ας το κατανοήσουν  καλά  η Τουρκία και  όσοι την στηρίζουν στις παράνομες και πρωτάκουστες διεκδικήσεις της, ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» που διεκδικούν έχει ιδιοκτήτη! Την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Αν η Τουρκία επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών θα πρέπει να αλλάξει  συμπεριφορά.

Η πρόοδος και αειφόρος ανάπτυξη και των δύο λαών καθώς και της ευρύτερης περιοχής δεν επιτυγχάνονται κάτω από πολεμικές απειλές,  με συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου επάνω από τα Ελληνικά νησιά και την μη τήρησηΔιεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. 

Ας κατανοήσουν, ΟΛΟΙ,  ότι η Ιστορία δεν αποκαθηλώνεται αλλά μας διδάσκει ότι η Ύβρις επιφυλάσσει βαρύ τίμημα στο τέλος για τον υβριστή και η Νέμεσις  τελικά επιβάλλεται. Δυστυχώς η ΕΕ λάμπει με την απουσία της, αφού βλέποντας μόνο τα εμπορικά συμφέροντα,  ανέχεται  παραβιάσεις των Διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου .  Κύρια το βάρος πέφτει στην μεγαλύτερη σήμερα Ευρωπαϊκή δύναμη που με την συμπεριφορά της και την ανοχή της, αν όχι την παρότρυνση, επιτρέπει στην Τουρκία να ασχημονεί και να απειλεί.
Έφθασε η ώρα Γερμανία και Ευρώπη να διαλέξουν πλευρά. Διεθνής νομιμότητα ή απρόκλητη επίδειξη δύναμης και πολιτική κανονιοφόρων; Τα ψέματα και οι υπεκφυγές έχουν τελειώσει. Αν η προφητεία του Άγιου Παΐσιου επαληθευθεί και διαλυθεί η Τουρκία,  με πολλά αρνητικά αποτελέσματα για τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες της Ευρώπης, την απόλυτη ευθύνη θα φέρει ακέραια ο Ερντογάν και η πολιτική του ηγεσία. Και δυστυχώς δεν θα είναι άμοιρες ευθυνών οι μεγάλες δυνάμεις που αφήνουν την Τουρκία να συμπεριφέρεται  όπως συμπεριφέρεται.   Οι καιροί ου μενετοί!  Η φράση αυτή ειπώθηκε από τον Περικλή, τον μεγάλο πολιτικό της αρχαίας Αθήνας και την κατέγραψε έπειτα ο μεγάλος θαυμαστής του, ο Θουκυδίδης. Με απλά λόγια «οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε».

*Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ*

ΠΗΓΗ: International Hellenic Association <https://professors-phds.com/2020/11/30/30938/>

--
International Hellenic Association Www.Professors-Phds.com

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Αλήθεια, το ήξερες πως τα σακουλάκια από τα πατατάκια δεν ανακυκλώνονται; Και πως κάθε εβδομάδα, τρώμε πλαστικό ισοδύναμο με το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας; Οι θάλασσες το 2050 θα έχουν περισσότερο πλαστικό από ψάρια. Το πλαστικό μιας χρήσης είναι εχθρός του πλανήτη και της υγείας μας! Αδύνατη η σωτηρία του κόσμου; Όχι για τους πράκτορες της Ελένης Ανδρεάδη!

Στο πέμπτο βιβλίο της βραβευμένης, bestseller σειράς Πράκτορες του Πλανήτη «Η Απαγωγή της Δ» (εκδόσεις Μεταίχμιο) που έχει κινητοποιήσει χιλιάδες παιδιά και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, η επίλεκτη πρακτορική ομάδα μαζί με το παιδί-αναγνώστη αναλαμβάνουν διπλή αποστολή: Να σώσουν την Διοικητή Δ από τον πανούργο Ιβάν φον Βαμπάουερ και να εμποδίσουν ένα γιγάντιο διαστημικό τέρας να κάνει όλον τον πλανήτη πλαστικό, μέσα σε 24 ώρες.

Δεν υπάρχει πια επιστροφή! Οπλιστείτε με θάρρος και τόλμη! 3, 2, 1… ΦΥΓΑΜΕ !

exofilo praktres

Πράκτορες του Πλανήτη

Η Απαγωγή της Δ

Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη

Εικονογράφος: Στέφανος Κολτσιδόπουλος

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σειρά: Γνώσεις και δραστηριότητες

Ηλικία: Από 8 ετών και πάνω

Ημερομηνία έκδοσης:7 Δεκεμβρίου 2020

Μπορείτε να προπαραγγείλετε το βιβλίο είτε ΕΔΩ, είτε ν’ απευθυνθείτε σε βιβλιοπωλείο της περιοχής σας που διαθέτει e-shopή εξυπηρετεί με τηλεφωνικές παραγγελίες και παράδοση κατ’ οίκον.

Λίγα λόγια για την πλοκή

Ο αδίστακτος Ιβάν φον Βαμπάουερέχει απαγάγει τη Διοικητή Δ της Περιβαλλοντοπόλ, ενώ σε 24 ώρες ένα γιγαντιαίο διαστημικό τέρας θα πνίξει τον κόσμο. Όλος ο πλανήτης θα γίνει πλαστικός! Η επίλεκτη ομάδα των πρακτόρων αυτή την φορά περιλαμβάνει όλους τους ήρωες των τελευταίων βιβλίων, και φυσικά τον αναγνώστη. Μόνο με την δική του πολύτιμη βοήθεια υπάρχει ελπίδα να τα καταφέρουν. Θα μπορέσουν άραγε όλοι μαζί να σώσουν τη Διοικητή Δ και να σταματήσουν το τέρας πριν να είναι πολύ αργά;

Δύο μόλις μήνες από την δημοσίευση στη χώρα μας του Νόμου 4736/2020 (Οκτώβριος 2020) για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904 σχετικά με τον περιορισμό πλαστικών μιας χρήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελένη Ανδρεάδη αναθέτει στα παιδιά την πιο επίκαιρη, πρακτορική αποστολή.

Η συγγραφέας επιστρατεύει τα… υπερόπλα της-καταιγιστική πλοκή, ευρηματικούς διαλόγους, συναρπαστικούς ήρωες - για να βοηθήσει τα παιδιά να βγάλουν εις πέρας την αποστολή τους. Να μάθουν, να πράξουν και έπειτα να κινητοποιήσουν τους μεγαλύτερους που τα έχουν κάνει μαντάρα.Δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο της βιβλίο, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015.

Στην «Απαγωγή της Δ», η Ελένη Ανδρεάδη δείχνει στον μικρό αναγνώστη πόσο βλαβερά είναι τα πλαστικά μίας χρήσης, τόσο για την υγεία μας, όσο και για το περιβάλλον, αλλά και ενθαρρύνει όλους τους εκκολαπτόμενους Πράκτορες του Πλανήτη να προκυκλώνουν-να σκέφτονται δηλαδή προτού αγοράσουν το καθετί, να επαναχρησιμοποιούν και ν’ ανακυκλώνουν.

Bonus: Μυστικά στοιχεία κρυμμένα σε QR Codes (διαβάζονται, κατεβάζοντας απλά μια εφαρμογή σε Tabletή Smartphone), απόρρητος φάκελος με πρακτορικά εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό.

Άκρως απόρρητο μήνυμα της Συγγραφέα 00 Ελένης Ανδρεάδη

Η ανακύκλωση δεν είναι από μόνη της δυστυχώς η λύση. Μόλις 9% του πλαστικού που έχει ποτέ παραχθεί παγκοσμίως έχει ανακυκλωθεί. Πολλά πλαστικά δεν μπορούν καν να ανακυκλωθούν, όπως για παράδειγμα τα σακουλάκια από τα πατατάκια ή τα πλαστικά παιχνίδια.

Ο νέος νόμος είναι μια σημαντική αρχή, όμως δεν απαγορεύει όλα τα είδη πλαστικού μιας χρήσης, όπως το εμφιαλωμένο νερό, μπουκάλια αναψυκτικών ή τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων. Δεν μπορούμε δηλαδή οι πράκτορες να σταυρώσουμε τα χέρια μας και να επαναπαυτούμε…

Ο Πλανήτης μάς χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ! Τολμάτε να λάβετε μέρος στην πιο απόρρητη και επίκαιρη αποστολή;

Με πρακτορικούς χαιρετισμούς, Συγγραφέας 00Σ

 

Βιογραφικό

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκεί πήρε ένα μάθημα στη δημιουργική γραφή και έγραψε ένα μυθιστόρημα, το οποίο γρήγορα έκρυψε στο συρτάρι της. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές. Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε στις βραχείες λίστες. Τα βιβλία της μεταφράζονται και κυκλοφορούν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Κορέα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν άλλα τέσσερα βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, το βιβλίο της «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης» καθώς και το «Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου» που απευθύνεται σε νήπια. Επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα των Πρακτόρων του Πλανήτη και βρείτε πολλές άκρως απόρρητες αποστολές και πληροφορίες για τη δράση της εδώ: http://planetagents.org/

 

Η έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ καταγράφει την επίπονη προσπάθεια ψηφιακής μετάβασης του ελληνικού εμπορίου σε συνθήκες παρατεταμένης αβεβαιότητας και ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας . Όλο και πιο πολλές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις υιοθετούν μεθόδους ηλεκτρονικών πωλήσεων ή δέχονται παραγγελίες τηλεφωνικά, αμέσως μετά το πρώτο lockdown έως και σήμερα.

Ο αγώνας για τον εμπορικό κόσμο είναι διπλός: Αφενός να αναπληρώσει ένα μέρος από τις πρωτοφανείς απώλειες της χρονιάς και αφετέρου να προλάβει το «τρένο» του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ωστόσο, η πλήρης ψηφιοποίηση της εμπορικής επιχείρησης και η εδραίωση της στο ηλεκτρονικό εμπόριο απαιτούν χρόνο, συνεχή επένδυση κεφαλαίων και ειδικές ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες. Γι’ αυτό και προωθητικά event όπως η BlackFriday αποτελούν προνομιακό πεδίο για τις κεφαλαιακά εύρωστες και ψηφιακά προηγμένες, εγχώριες και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Φέτος ο τζίρος της BlackFriday ήταν σαφώς μειωμένος λόγω του lockdown. Παρά την αυξημένη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις κράτησαν ξανά οι μεγάλες επιχειρήσεις που διέθεσαν μεγάλα ποσά για διαφημιστική εκστρατεία στην τηλεόραση και το Διαδίκτυο. Από τη συνδυαστική ερμηνεία των στοιχείων της έρευνας του ΙΝ.ΕΜ.Υ και των αποτελεσμάτων της BlackFriday καθίσταται σαφές ότι απαιτείται από την Πολιτεία ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και για να αποτελέσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός βιώσιμη στρατηγική επιλογή για όλο το ελληνικό εμπόριο. Χρειάζονται εμπροσθοβαρείς αποφάσεις, ώστε να μη χαθεί χρόνος στην εκταμίευση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που προορίζονται για προγράμματα ψηφιοποίησης επιχειρήσεων και αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων εμπόρων και εργαζομένων.

Πέρα από την προφανή της σημασία για την οικονομία και την απασχόληση, η ισχυρή παρουσία μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων στο e - commerce θα είναι η ασπίδα προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού και των καταναλωτών, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, ακόμα καλύτερη ποιότητα, περισσότερες ευκαιρίες και πραγματικές προσφορές.

 

Η διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα καθώς το φαινόμενο επηρεάζει ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, με την υγειονομική κρίση είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία αλλά και τις εκτιμήσεις, μια από τις κυριότερες επιπτώσεις της πανδημίας είναι η αδιαμφισβήτητη ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου με τον κύκλο εργασιών του να αναμένεται να διπλασιαστεί σε 15 δισ. ευρώ για το 2020.

Όμως, όπως διαφαίνεται, η μεγέθυνση του ηλεκτρονικού τζίρου δεν κατανέμεται ισόρροπα. Πέρα από κάθε αμφιβολία, οι μεγάλες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου είναι εκείνες πως έχουν ευνοηθεί περισσότερο από την εντυπωσιακή αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Από την άλλη οι μικρότερες επιχειρήσεις φαίνεται πως καταγράφουν μια σημαντική υστέρηση σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες. Ωστόσο, βρίσκουν τρόπους να ανταποκριθούν και συγχρόνως αντιλαμβάνονται την πρόκληση της «νέας εποχής». Είναι χαρακτηριστικό πως για τις μικρότερες επιχειρήσεις, σύμφωνα και με τις σχετικές έρευνες του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ,περισσότερες από το 70% διαθέτουνπλέον σύνδεση στο διαδίκτυο, το 36% έχει ενεργή ιστοσελίδα καιπάνω από 55% ενεργή σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα.

Όμως σε κάθε περίπτωση ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν θα πρέπει να αποτελέσει την αιτία για τη διάνοιξη των ανισοτήτων μεταξύ των επιχειρήσεων. Ας μην ξεχνάμε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αναδείξει και ζητήματα που σχετίζονται με την ακριβή (σε κάποιες περιπτώσεις) πράσινη μετάβαση. Η συσκευασία των προϊόντων, η διανομή τους αλλά και η γενικότερη (αστική) εφοδιαστική αλυσίδα έχουν έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό μια πολιτική ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού χωρίς αποκλεισμούς κρίνεται αναγκαία για την υποστήριξη του οικοσυστήματος της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.  

Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησεέρευνασε 500 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίουγια τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και τη συμμετοχή τους στηνBlackFridayκατά την περίοδο 16 έως 25 Νοεμβρίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται ως εξής:

Φυσικό κατάστημα και online πωλήσεις: αργή αλλά σταθερή πορεία

 • Οι επιχειρήσεις εμφανίζουν μικρή αύξησηστην δημιουργία e-Shopsμετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί σημαντικάοι εναλλακτικοί τρόποι πώλησης όπως οι τηλεφωνικές παραγγελίες(Πίνακας 1 και Διάγραμμα 1). Οι λόγοι για αυτήν την επιχειρηματική επιλογή μπορεί να αναζητηθούν, αφενός στο βραχύ χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο ολικών περιορισμών («lockdown») και αφετέρου στην έλλειψη πόρων, τόσο οικονομικών όσο και ανθρωπίνων (κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό) αλλά και υποδομών (αποθηκευτικοί χώροι). Υπενθυμίζεται επίσης ότι η πανδημία έπεται μιας παρατεταμένης και ισχυρής χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ το ιδιαίτερα αβέβαιο περιβάλλον αναγκάζει τις επιχειρήσεις να εστιάσουν περισσότερο στην επιβίωση και λιγότερο στις επενδύσεις.
 • Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμωνκαταγράφουν χαμηλότερη ροπή επένδυσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό, σε σχέση με το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο. Φαίνεται δε να προτιμούν τις τηλεφωνικές παραγγελίες (Διαγράμματα 1.1, 1.2 και 1.3). Και αυτό γιατί αφενός η ανελαστική ζήτηση των τροφίμων και αφετέρου το γεγονός ότι έμειναν ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια των ολικών περιορισμών («l
 • Αντίθετα, επτά στις δέκα επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου εκτός τροφίμων ήταν περισσότερο πρόθυμες να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό,δεδομένου ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που εξωθήθηκαν σε αναγκαστικό κλείσιμο λόγω του lockdown (Διάγραμμα 1.4).
 • Σχεδόν έξι από τις δέκα (59%) επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα πώλησης εκτός φυσικού καταστήματοςκατέγραψαν αύξηση των πωλήσεων τους σε σχέση με πέρυσι (Πίνακας 2 και Διάγραμμα 2).
 • Ωστόσο, από αυτές, το μεγαλύτερο μέρος σημείωσε ήπια αύξηση των πωλήσεων, γεγονός ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται στα εισοδήματα εν μέσω της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης(Διάγραμμα 2.1).
 • Τρία στα τέσσερα (74%) καταστήματα είδαν τηνOnLine επισκεψιμότητά τους να αυξάνεται σε σχέση με το 2019, ενώ το μέγεθος αυτό μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω αφού η πανδημία είναι ακόμη σε εξέλιξη (Πίνακας 3 και Διάγραμμα 3). Εντούτοις από αυτές, μόνο το 11% καταγράφει ισχυρή άνοδο (Διάγραμμα 3.1).
 • Παραπάνω από τέσσερις στις δέκα (43%) επιχειρήσεις έχουν προβεί σε προωθητικές ενέργειες στο Facebook, ή σε διαφημίσεις σε άλλα sites κλπ (Πίνακας 4 και Διάγραμμα 4). Η πρακτική αυτή φαίνεται πως υιοθετείται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις επιχειρήσεις εκτός του κλάδου των τροφίμων(Διάγραμμα 4.1).
 • Η ενδιάμεση περίοδος μεταξύ των δυο lockdowns ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τις επιχειρήσεις καθώς η πλειονότητα (65%) κατέγραψε χαμηλότερες πωλήσεις για το διάστημα μέσα Μαΐου – αρχές Νοεμβρίου 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (Διάγραμμα 5). Η απομείωση των πωλήσεων συνδέεται γραμμικά με τη συρρίκνωση των τουριστικών ροών, η οποία επηρέασε την καταναλωτική δαπάνη. Από την άλλη, η σταθερότητα που εμφανίζουν τα παντοπωλεία-καταστήματα τροφίμων σε σύγκριση με το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο (37% έναντι 19%) σχετίζεται, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, με τον ανελαστικό χαρακτήρα των προϊόντων που προσφέρουν, τα οποία είναι και λιγότερο ευαίσθητα στις μεταβολές των τιμών, του εισοδήματος και των προσδοκιών των καταναλωτών αλλά και με το γεγονός ότι παραμένουν ανοικτά (Γράφημα 5.1).

BlackFriday: χαμηλές πτήσεις

 • Σχεδόν οκτώ στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις (79%) δεν συμμετείχαν στην BlackFriday(Διάγραμμα 6). Το εύρημα αυτό τεκμηριώνει τη δυσκολία υλοποίησης της συγκεκριμένης προωθητικής ενέργειας με τα καταστήματα κλειστά.[1] Από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην BlackFriday η πλειονότητα αξιοποίησε ως κανάλι προώθησης τα κοινωνικά δίκτυα (49%) αλλά και την ιστοσελίδα της επιχείρησης (31%) η οποία μετατρέπεται, λόγω της κατάστασης, σε ένα ιδιότυπο marketplace σύνδεσης με τους πελάτες. Σημαντική θα είναι και η ενεργητική πληροφόρηση μέσω newsletters (20%) και SMSs (17%).
 • Μια στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν πραγματοποίησε κάποια προωθητική ενέργεια, στοιχείο το οποίο αφενός τεκμηριώνει την περιορισμένη υιοθέτηση του digitalmarketing και αφετέρου τη σημασία που έχει για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις η πιστότητα των πελατών τους (loyalty) η οποία δεν επηρεάζεται από ενέργειες προώθησης και προβολής (Γράφημα 6.1).

Η πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού: η ελπίδα

 • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των επιχειρήσεων σε σχέση με την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027. Φαίνεται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της επιχείρησης αποτελεί κυριότερη ανάγκη της εμπορικής επιχειρηματικότητας καθώς οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις (31%) θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Ένα σημαντικό τμήμα των επιχειρήσεων (17%) θεωρεί πως τα κονδύλια θα πρέπει να υποβοηθήσουν τις συνέργειες και τις δικτυώσεις των επιχειρήσεων, την εκπαίδευση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες (17%) αλλά και τον πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων (16%) (Γράφημα 7).
 • Βέβαια, εντός του οικοσυστήματος της επιχειρηματικότητας καταγράφεται μια διακύμανση των απαντήσεων η οποία και σχετίζεται με το είδος της δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα το ζήτημα της πράσινης μετάβασης είναι κυρίαρχο καθώς το 30% των επιχειρήσεων καταγράφει, λόγω της ιδιαιτερότητας των προϊόντων που προσφέρει, την αναγκαιότητα υποστήριξης του πράσινου μετασχηματισμού (Γράφημα 7.1).
 • Τέλος,από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) οι μισέςθεωρούν την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της επιχείρησηςωςτη κρισιμότερη ανάγκη της (Γράφημα 7.2). Τ στοιχείο αυτό υπόκειται δυνητικά σε μια διττή ανάγνωση, πρώτον η ψηφιοποίηση δεν εξαντλείται σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο είναι μια βασική ψηφιακή υποδομή, και δεύτερον εντός του κλάδου του εμπορίου υπάρχουν οι κρυφοί επιταχυντές (hiddendrivers) της ψηφιακής μετάβασης, οι οποίοι και θα πρέπει να υποστηριχθούν από τις δημόσιες πολιτικές.            

Πίνακας 2: Οι πωλήσεις, εκτός της απευθείας πώλησης στο φυσικό κατάστημα, έχουν αυξηθεί το 2020 σε σύγκριση με το 2019;

Ναι, πολύ

7%

Ναι, μέτρια

52%

Όχι, καθόλου

38%

ΔΑ

3%

Πίνακας 3: Είδατε αύξηση στην κίνηση του online καταστήματος το 2020 σε σύγκριση με το 2019;

Ναι, πολύ

11%

Ναι, μέτρια

63%

Όχι, καθόλου

26%

Πίνακας 4: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχετε κάνει online καμπάνιες π.χ. προωθητική ενέργεια στο Facebook, διαφήμιση σε άλλα site κλπ;

ΝΑΙ

43%

ΟΧΙ

57%


Ταυτότητα έρευνας

Μέγεθος δείγματος: 500 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου

Περίοδος συλλογής: 16-25 Νοεμβρίου

Μέγιστο Στατιστικό Σφάλμα +-5%

Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία στις 13 περιφέρειες της χώρας - Σταθμισμένα αποτελέσματα βάσει του κλάδου δραστηριότητας των επιχειρήσεων

Στην έρευνα απασχολήθηκαν 4 ερευνητές, 2 επόπτες

 


[1] Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γαλλία η BlackFridayμετατέθηκε κατά μια εβδομάδα ώστε να είναι ανοικτές οι εμπορικές επιχειρήσεις: https://www.kathimerini.gr/economy/561165145/gallia-anoichtes-se-anavoli-tis-black-friday-gia-mia-evdomada-oi-etaireies-lianemporioy/

 

Με την Ουγγαρία και την Πολωνία, και τις ακροδεξιές πρακτικές των κυβερνήσεων τους, παραλληλίζει την Ελλάδα, η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, όπως προκύπτει από απάντηση της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιο Κούλογλου.

Ο ευρωβουλευτής απηύθυνε ερώτημα στην Επίτροπο σχετικά με την λίστα Πέτσα και την σκανδαλώδη κατανομή των πόρων στα φιλικά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ΜΜΕ, κατά την διάρκεια ακρόασης της Επιτρόπου στην Διακομματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΜΜΕ, της οποίας είναι μέλος.

«Δεν είναι μόνο ελληνική περίπτωση. Το ίδιο κόλπο βλέπουμε και στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Σλοβενία. Κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο σε ΜΜΕ, που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα», δήλωσε η Επίτροπος στην απάντηση της, και συνέχισε:

«Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές χρειάζονται διαφανείς διαγωνισμοί και να μοιράζονται τα χρήματα αναλογικά και δίκαια. Γνωρίζουμε τι και που συμβαίνει, και σκοπεύουμε να ζητήσουμε να καταρτιστούν κατάλογοι με όσους συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό για κρατική επιχορήγηση και να υπάρχουν διαφανείς συμβάσεις ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος δημόσιος έλεγχος για το που πηγαίνει το κρατικό χρήμα». Η Επίτροπος τόνισε, ακόμη, ότι «πρέπει να προσέχουμε που πάνε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν πρέπει να παίζουμε τους χρήσιμους ηλίθιους για να κάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών προπαγάνδα».

Η συζήτηση με την Επίτροπο αποτελεί συνέχεια των εξελίξεων της προηγούμενης εβδομάδας, όταν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Σώμα υιοθέτησε ψήφισμα για την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων, με το ψήφισμα αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού επαναλαμβάνει «τη συνεχιζόμενη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ» και υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της ερευνητικής δημοσιογραφίας και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, ζητάει από την Κομισιόν «να αντιμετωπίσει τις απόπειρες των κυβερνήσεων των κρατών μελών να βλάψουν την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης ως σοβαρή και συστηματική κατάχρηση εξουσίας και ως κάτι που αντίκειται στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ».

Ακόμη, όσον αφορά τα δημόσια ΜΜΕ, το ψήφισμα επισημαίνει τον «αναντικατάστατο ρόλο τους και τονίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλίζεται και να διατηρείται η ανεξαρτησία τους από πολιτικές παρεμβάσεις». Αποδοκιμάζει, δε, ότι σε κάποια κράτη μέλη, «τα ΜΜΕ αυτά μεταδίδουν την φιλοκυβερνητική προπαγάνδα». Στο επίπεδο των ιδιωτικών ΜΜΕ, το ψήφισμα καταδικάζει «τις προσπάθειες ορισμένων κυβερνήσεων κρατών μελών να φιμώσουν, ακόμη και μέσω χρηματοδοτικών πακέτων, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, που ασκούν κριτική, υπονομεύοντας έτσι την ελευθερία του Τύπου και την πολυφωνία». Το ψήφισμα τονίζει, δε, ότι τα ολιγοπώλια στον τομέα του Τύπου «απειλούν την πρόσβαση των πολιτών σε ένα ευρύ φάσμα ενημέρωσης. Η πολυφωνία στα ΜΜΕ συναρτάται με την συγκέντρωση της ιδιοκτησίας τους», υπογραμμίζει το κείμενο.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζει την χρήση των SLAPP, δηλαδή των αγωγών που μέσω της οικονομικής εξόντωσης που προκαλούν, σκοπό έχουν να φιμώσουν τους ερευνητές δημοσιογράφους. Καλεί, δε, εκ νέου την Κομισιόν «να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση νομοθετικής πράξης προκειμένου να θεσπιστούν ελάχιστα πρότυπα κατά των πρακτικών SLAPP σε ολόκληρη την ΕΕ».

Συνεχίζοντας επί της προστασίας και στήριξης των δημοσιογράφων, το ψήφισμα επαναλαμβάνει την έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου για «τη δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού ταμείου για τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027), όπως αναδιατυπώθηκε μετά την κρίση COVID-19, το οποίο θα προσφέρει άμεση οικονομική στήριξη σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους των μέσων ενημέρωσης· υπογραμμίζει ότι η διαχείριση της χρηματοδότησης θα πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητους οργανισμούς προκειμένου να αποφεύγεται οποιαδήποτε παρέμβαση στη λήψη συντακτικών αποφάσεων και ότι θα πρέπει να παρέχεται στήριξη μόνο σε εκείνα τα δημόσια και εμπορικά μέσα ενημέρωσης που είναι πραγματικά ανεξάρτητα και ελεύθερα από κυβερνητική ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση».

Η διαφάνεια θα πρέπει να περιφρουρείται και από τις δημόσιες αρχές, σύμφωνα με το ψήφισμα, οι δραστηριότητες των οποίων θα πρέπει να είναι ανοιχτές «βοηθώντας έτσι στην εδραίωση της εμπιστοσύνης του κοινού, δεδομένου ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των πληροφοριών βοηθά στην προστασία της ζωής και της υγείας, και διευκολύνει και προάγει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων». «Οι περιορισμοί στην πληροφόρηση με πολιτικά κίνητρα, όπως η απόρριψη της δυνατότητας πρόσβασης σε δεδομένα δημόσιου ενδιαφέροντος, η χρήση τακτικών καθυστέρησης, ο αδικαιολόγητος περιορισμός του εύρους των πληροφοριών που ζητούνται», λειτουργούν ως ανάχωμα στην διαφάνεια, παρατηρεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέλος, το ψήφισμα καταδικάζει την ρητορική μίσους και υπογραμμίζει την σημασία της προστασίας των γυναικών δημοσιογράφων.

 

Μετά από αιτήματα πολλών δρομέων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον Αγώνα, η Ο.Ε. του Αγώνα αποφάσισε την παράταση του έως την Κυριακή 06/12/20 και ώρα 23.00΄μ.μ.

*WINTER FREE THRACE RUN*

«Τρέχω **A**τομικά, Συνεισφέρω Συλλογικά, Προσφέρω **E**θελοντικά»*

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΦΕΑΣ σε συνεργασία με το ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ και την ΝΝ Διαφημιστική

Συνεχίζοντας να λειτουργούμε υπεύθυνα, ακολουθώντας τις οδηγίες προστασίας και υγιεινής, σεβόμενοι τον εαυτό μας και τους άλλους, εμείς οι φίλοι των δρόμων και της αντοχής, αναζητάμε διεξόδους για το αγαπημένο μας σπορ.

Μετά από την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του FREE THRACE RUN την Άνοιξη, με την τεράστια Πανελλαδική απήχηση, μια ακόμη όμορφη διέξοδο στην ανάγκη συμμετοχής σε έναν αγώνα δρόμου αντοχής και παράλληλα κοινωνικής συμμετοχής, έρχεται να δώσει το * WINTER FREE THRACE RUN*, που διοργανώνει το ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΦΕΑΣ σε συνεργασία με το ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ και την ΝΝ Διαφημιστική.

Ένας πρωτότυπος αγώνας δρόμου με 2 επιλογές αγώνα, ενός με διάρκεια 1 ώρας και ενός 2 ωρών χωρίς περιορισμό απόστασης, με διπλό στόχο. *Πρώτος στόχος*, η υποστήριξη μας στους *Συνοριοφύλακες του Έβρου* με
την *αγορά και* *δωρεά Υγειονομικού Υλικού* ( μάσκες, γάντια ), που τόσο έχουν ανάγκη για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο τους, στην φύλαξη των συνόρων μας. *Δεύτερος στόχος*, η συνεχής υποστήριξη* του ηθικού των δρομέων*, συμμετέχοντας σε μια αγωνιστική δράση, όπου τρέχοντας ατομικά αγωνίζονται ταυτόχρονα και συλλογικά .


*ΑΓΩΝΕΣ* : 1 – ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ *1 ΩΡΑΣ ( 60΄ )* ανεξαρτήτου απόστασης

2 – ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ *2 ΩΡΩΝ ( 120΄ )* ανεξαρτήτου απόστασης

Καταγράφεται, υπολογίζεται και συγκρίνεται ( Άνδρες – Γυναίκες ) η απόσταση που θα διανύσουν οι δρομείς στο χρονικό όριο των 2 αγώνων, με τρέξιμο η και περπάτημα αθροιστικά, σε οποιοδήποτε έδαφος ( άσφαλτος η χώμα ).

*Νικητές – Νικήτριες* του κάθε Αγώνα και σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, θα ανακηρυχθούν οι δρομείς που κάλυψαν τις μεγαλύτερες αποστάσεις στα αντίστοιχα χρονικά όρια των 2 αγώνων.

*Αναλυτικά* : Θα ανακηρυχθούν οι 3 Πρώτοι/ες Νικητές/τριες της *Γενικής Κατάταξης*, καθώς και οι 3 Πρώτοι/ες Νικητές/τριες των 3  *Ηλικιακών Κατηγοριών* ( 18 – 45 ετών, 46 – 55 ετών, 56 και άνω ετών ).

*Επιπρόσθετα*, για κάθε Π.Ε. ( Νομός ) της Περιφέρειας ΑΜ.Θ. θα αθροιστούν τα χιλιόμετρα του/της κάθε δρομέα ( Ανδρών – Γυναικών ) που κατοικεί στην κάθε Π.Ε. , ώστε να συγκριθούν τα συνολικά χιλιόμετρα που πέτυχαν οι δρομείς ( Άνδρες – Γυναίκες ) και να *αναδειχθεί η Π.Ε. ( Νομός ) με την μεγαλύτερη επιτυχία *( Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος ).

*Οι δρομείς που κατοικούν εκτός ΑΜ.Θ. θα μπορούν να προσφέρουν τα χιλιόμετρα τους σε όποια Π.Ε. της ΑΜ.Θ, επιθυμούν, *ώστε να την υποστηρίξουν με τον αγώνα τους, για την δική της επιτυχία ανεξάρτητα με την δική τους προσωπική επιτυχία.

*Παροχές* : Σε όλους/ες τους/τις δρομείς θα αποσταλεί *Ηλεκτρονική Βεβαίωση Συμμετοχής *στον Αγώνα.

Στους/τις Νικητές/τριες της Γενικής Κατάταξης και των Ηλικιακών Κατηγοριών θα αποσταλεί ξεχωριστή *Ηλεκτρονική Βεβαίωση Νίκης.*

*Ηλεκτρονική Βεβαίωση Νίκης θα αποσταλεί και σε όλους τους συμμετέχοντες άνδρες ή γυναίκες  της νικήτριας ομάδας της Περιφερειακής Ενότητας, κάθε αγωνίσματος.*

*Και ΟΛΟΙ/ΕΣ θα έχουν συμμετάσχει στην ΔΩΡΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ στην ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ ΕΒΡΟΥ*, που φυλάσσει τα σύνορα της πατρίδας μας.

*Δικαίωμα επανάληψης* προσπαθειών δρόμου ελεύθερο ( προσπαθήστε όσες φορές μπορείτε και στείλτε μας την καλύτερη σας επίδοση )

*Δικαίωμα Συμμετοχής* : Άνδρες – Γυναίκες άνω των 18 ετών

*Έναρξη : 13 Νοεμβρίου 2020 – Λήξη 29 Νοεμβρίου 2020 24.00΄μ.μ. (Παράταση 6/12) *

*Δήλωση Συμμετοχής γίνεται στην φόρμα:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeCoD1Y_mobeJLKNhMIZLEIvabJ9-RqUEFTkeCpGpfP8T_Xbw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&gxids=7757
<
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeCoD1Y_mobeJLKNhMIZLEIvabJ9-RqUEFTkeCpGpfP8T_Xbw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&gxids=7757>*


*Η συμμετοχή ορίζεται στα 4 ευρώ, για κάθε αγώνα*, τα οποία κατατίθενται στο λογαριασμό του ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΡΦΕΑΣ, στην τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR72 0172 3560 0053 5609 5506 493. Εάν γίνει η κατάθεση από άλλη τράπεζα παρακαλούμε του επιπλέον κόστος στην ίδια κατάθεση.
Ο κάθε δρομέας μέσα στο διάστημα αυτό μπορεί να δοκιμάσει όσες φορές θέλει την διαδρομή που θα επιλέξει και τέλος να αποστείλει φωτογραφία από το ρολόι του, της καλύτερης επίδοσης του, με την απόσταση, το χρόνο και την ημερομηνία διεξαγωγής.
Εάν δεν διαθέτετε ειδικό ρολόι, χρησιμοποιείστε το κινητό σας, κατεβάζοντας εφαρμογή μέτρησης χρόνου και απόσταση (πχ. Sports Tracker) και στείλτε την φωτογραφία.
Η φωτογραφία αποστέλλεται στο email- 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επίσης αποστέλλεται και μια φωτογραφία του δρομέα πριν την εκκίνηση του αγώνα ή κάποια προσωπική αθλητική φωτογραφία.

*Καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία.Ευχή μας, ξανά όλοι μαζί σύντομα στους αγωνιστικούς χώρους.Τρέχουμε με ασφάλεια*.
--
*ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Δίκτυο Ορφέας  

 

Λύσεις στα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με φορολογικά, ασφαλιστικά, εργατικά και οικονομικά θέματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι λογιστές- φοροτεχνικοί, στην καθημερινότητά τους με τις υπηρεσίες του Δημοσίου, επιχειρεί να δώσει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Για το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, με την οποία καταθέτει επτά προτάσεις- λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα. Αυτές, όπως καταγράφονται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, είναι οι εξής:

1. Υποβολή δηλώσεων αναστολής

Να ανοίξει η πλατφόρμα εκ νέου και να παραμείνει ανοικτή για υποβολή νέων δηλώσεων ή διορθώσεων μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2020, δεδομένου ότι ήταν ανοιχτή μόνο για μία εβδομάδα, ενώ για τις δηλώσεις των αναστολών για τους προηγούμενους μήνες η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή από 10 έως 25 του τρέχοντος μήνα. Έτσι, πολλοί λογιστές - φοροτεχνικοί δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις δηλώσεις, διότι τα περισσότερα γραφεία υπολειτουργούν και κάποια έκλεισαν λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην λάβουν οι εργαζόμενοι την ειδική αποζημίωση που δικαιούνται.

Η ίδια ημερομηνία να ισχύσει και για νέες δηλώσεις ή ορθές επαναλήψεις των δηλώσεων αναστολής Αυγούστου- Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου με οδηγίες σαφείς για την καταχώρηση των διορθώσεων, για όσες επιχειρήσεις έχουν έδρα σε Περιφερειακές Ενότητες, που είχαν κηρυχθεί σε επίπεδο 4.

2. Παρατάσεις Δηλώσεων

- Της προθεσμίας για την υποβολή των "Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας", αρχικών ή τροποποιητικών και μισθώσεων, οι οποίες είχαν συναφθεί πριν την 01.01.2014, που λήγει με νεότερη απόφαση την 31η Δεκεμβρίου 2020, μέχρι την ημερομηνία ανοίγματος της εφαρμογής για τις φορολογικές δηλώσεις του έτους 2020.

- Της υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού (Ε4) στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέχρι την 31-12-2020.

- Της "Δήλωσης Covid" για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έως την 7-12-2020.

3. Πρόσβαση στις ΔΟΥ

Η εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού μόνο με ραντεβού, ίσως δεν έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις ΔΟΥ ή δεν την ακολουθούν οι υπάλληλοι, δεδομένου ότι το θέμα της πρόσβασης των λογιστών - φοροτεχνικών στις ΔΟΥ είναι καθημερινό και είναι πολλές οι διαμαρτυρίες που δεχόμαστε για τη μη εξυπηρέτησή τους.

Ζητείται η παρέμβαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για την άμεση γνωστοποίηση της εγκυκλίου σε όλες τις ΔΟΥ.

4. Έγκριση αδειών λόγω covid-19

Να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την μη έγκριση των αδειών λόγω covid-19 κατόπιν μοριακού ελέγχου, που δίνουν οι γιατροί οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΦΚΑ στους εργαζόμενους και δεν αναγνωρίζεται από τους ελεγκτές του ΕΦΚΑ. Δημιουργείται πρόβλημα με την πληρωμή της ασθένειας τους και την αποτύπωση των σχετικών υποχρεωτικών δηλώσεων (ΑΠΔ).

5. Διορθώσεις λαθών στα στοιχεία δηλώσεων για οικονομική ενίσχυση

Οι πλατφόρμες των δηλώσεων για οικονομική ενίσχυση (όπως αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση ενοικίου κλπ) να παραμείνουν ανοιχτές για διορθώσεις σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις και λόγω των γνωστών τεχνικών δυσκολιών που προέκυψαν από τη λειτουργία των σχετικών εφαρμογών οι δικαιούχοι μέχρι σήμερα να μην έχουν λάβει την αντίστοιχη ενίσχυση.

6. Δηλώσεις αναστολών εργοδοτών και εργαζομένων

Προτείνεται το άνοιγμα εκ νέου της πλατφόρμας για τις δηλώσεις των αναστολών εργοδοτών και εργαζομένων μηνών Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020 μέχρι 31/12/2020, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για διορθώσεις ή συμπληρώσεις.

Σχετικά με τις δηλώσεις αναστολής του Νοεμβρίου 2020 και των επόμενων μηνών προτείνεται η τήρηση της προβλεπόμενης προθεσμίας για την υποβολή, με το άνοιγμα της πλατφόρμας εν συνεχεία για ορθές επαναλήψεις μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας.

7. Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

Προτείνεται να παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 μέχρι τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης του επόμενου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής και επιπλέον τα έσοδα να μπορούν να καταχωρηθούν στο τέλος του επόμενου μήνα αντί της 10ης του επόμενου μήνα.

 

 Ο Πέτρος Ιακωβίδης στο Νο1 του IFPI Official Airplay Chart!

Το «Μη Θυμώνεις» είναι το κορυφαίο τραγούδι στα ελληνικά ραδιόφωνα.

 

Το νέο single του Πέτρου Ιακωβίδη βρέθηκε στο Νο1 του Official Airplay Chart by Mediainspector μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες από την κυκλοφορία του, ενώ μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τις 3.500.000 προβολές στο YouTube με χιλιάδες αναδημοσιεύσεις σε όλα τα social media.

Το ανεβαστικό «Μη Θυμώνεις» σε στίχους και μουσική του ίδιου ξεχώρισε ήδη από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του φτάνοντας στο Νο1 των YouTube Trends μέσα σε λίγες ώρες, αυξάνοντας κατακόρυφα την ανυπομονησία του κόσμου για το 3ο ολοκληρωμένο album του που θα κυκλοφορήσει το 2021 από την Minos EMI, a Universal Music Company με ολοκαίνουργια τραγούδια αλλά και με τα ήδη γνωστά singles «Φοβάμαι», «Κοιμήσου Απόψε Εδώ» και «Σ’ Αγαπάω Σου Φώναξα».

Η επιτυχία είναι μονόδρομος για τον Πέτρο Ιακωβίδη, ο οποίος μας έχει χαρίσει δεκάδες στιγμές χαράς, διασκέδασης αλλά και συγκίνησης μέσα από τα τραγούδια του.

Δείτε το βίντεο κλιπ του «Μη Θυμώνεις» στο YouTube:

Βρείτε το τραγούδι σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες:

https://petrosiakovidis.lnk.to/MiThimonisPR

Σκηνοθεσία: Bodega Visuals

«Μη Θυμώνεις»

Μουσική: Πέτρος Ιακωβίδης

Στίχοι: Πέτρος Ιακωβίδης

Κυκλοφορεί από τη Minos EMI, a Universal Music Company

#PetrosIakovidis #MiThimonis

 

Η κόρη του Michael Jackson, Paris Jackson, κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ.

Paris Jackson - “Wilted”

Νέο album.

Η 22χρονη τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, ηθοποιός, μοντέλο και ακτιβίστρια Paris Jackson, κυκλοφορεί το ντεμπούτο της άλμπουμ με τίτλο  “Wilted”.

Το “Wilted” περιέχει 11 τραγούδια που συνδυάζουν πολλά συναισθήματα όπως τον πόνο, τη γιατρειά, την απώλεια και την αγάπη, στοιχεία που αποτυπώνονται μέσα από τις αιθέριες ερμηνείες της Paris Jackson και τις alternative folk μουσικές της.

Η Paris Jackson έχει γράψει τα τραγούδια του “Wilted” μαζί με τον Andy Hull της Ορχήστρας του Μάντσεστερ, ο οποίος έχει επιμεληθεί και την παραγωγή, ενώ την ενορχήστρωση έκανε ο Robert McDowell.

Το lead single του άλμπουμ είναι το “Let Down”, το οποίο έλαβε καλές κριτικές από τα μέσα ενημέρωσης και μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες έχει συγκεντρώσει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια streams παγκοσμίως, μαζί με το εντυπωσιακό του music video σε παραγωγή του Eli Roth και σκηνοθεσία της Meredith Alloway.

Βρείτε και ακούστε το album “Wilted”, εδώ:

https://parisjackson.lnk.to/WiltedGREPR

Κυκλοφορεί από την Minos EMI, a Universal Music Company

 

Σελίδα 1 από 2139

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2