Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Πότε δηλώνουν απλή κούραση και πότε χρειάζονται πρόσθετες θεραπείες
Πότε μπορεί να βοηθήσει ένας καλός ύπνος το βράδυ και πότε χρειάζονται πρόσθετες θεραπείες.
Οι μαύροι κύκλοι είναι πολύ συνηθισμένοι σε όσους ξενυχτούν συχνά, αλλά το ξενύχτι συνήθως δεν είναι η μοναδική αιτία τους. Γι’ αυτό τον λόγο ένας καλός ύπνος συχνά δεν επαρκεί για την αναζωογόνηση και επαναφορά του δέρματος στην πρότερη, νεανική του εικόνα.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι μαύροι κύκλοι χρειάζονται τη βοήθεια των ειδικών και της τεχνολογίας για να αντιμετωπιστούν – ιδίως όταν οι πάσχοντες έχουν κάποια ηλικία.
Όπως εξηγεί ο πλαστικός, επανορθωτικός και αισθητικός χειρουργός Γεώργιος Βελημβασάκης, οι μαύροι κύκλοι είναι πολύ συνηθισμένοι μετά τις γιορτές. Η αλλαγή των συνηθειών, η κούραση, το ξενύχτι, η υπερκατανάλωση αλκοόλ ή ακόμα και η αύξηση του καπνίσματος, παίζουν ρόλο στην εμφάνισή τους.
«Το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην περιοχή του κάτω βλεφάρου», εξηγεί. «Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζεται μια σκίαση στο πολύ λεπτό και ευαίσθητο δέρμα του. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων του. Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, διότι επιφέρει χαλάρωση του δέρματος η οποία εντείνει τη διαφορά χρώματος κάτω από τα μάτια».
Βέβαια, η αφυδάτωση μπορεί επίσης να είναι απόρροια της ανεπαρκούς πρόσληψης νερού. Ανεξάρτητα από την αιτία της, όμως, οι επιπτώσεις της παραμένουν οι ίδιες.
Επιπλέον, η υπερκατανάλωση αλκοόλ παρεμβαίνει και στην ποιότητα ύπνου, οδηγώντας σε:
- Κόπωση
- Αλλαγή του χρώματος του δέρματος
- Σε εμφάνιση ή επιδείνωση των μαύρων κύκλων
Κάπνισμα και ηλικία
Οι μαύροι κύκλοι είναι επίσης συχνότεροι στους καπνιστές. Το κάπνισμα διασπά το κολλαγόνο, καθιστώντας το δέρμα κάτω από τα μάτια πιο χαλαρό και λεπτό. Αυτό καθιστά πιο εμφανή τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα.
Ωστόσο οι μαύροι κύκλοι δεν οφείλονται πάντοτε σε τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως οι προαναφερθέντες, αλλά σε παράγοντες τους οποίους δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Ένας από αυτούς είναι η ηλικία. «Μπορεί να είναι ένα φαινόμενο σκίασης, εξαιτίας της χαλάρωσης κάτω από τον κόγχο και της απώλειας όγκου λόγω της υποχώρησης του υποδόριου λίπους, φαινόμενα που έχουν τις βάσεις τους στη γήρανση», λέει ο κ. Βελημβασάκης.
Η κληρονομικότητα επίσης παίζει ρόλο. Έχει βρεθεί πως πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξή τους είναι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό μαύρων κύκλων.
Η αντιμετώπιση
Όταν οι μαύροι κύκλοι είναι προσωρινό πρόβλημα, που σχετίζεται με το ξενύχτι, μπορεί να βελτιωθούν με απλές πρακτικές, όπως:
- Αύξηση της διάρκειας του ύπνου και
- Ψυχρά επιθέματα κάτω από τα μάτια για να συσταλούν τα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία
Οι πρακτικές αυτές, όμως, δεν βοηθούν τους περισσότερους πάσχοντες, στους οποίους η υπερμελάγχρωση της περικογχικής περιοχής, όπως λέγονται επιστημονικά οι μαύροι κύκλοι, έχει πρόσθετες αιτίες. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζονται πιο δραστικές λύσεις, η επιλογή των οποίων εξαρτάται από την αιτία πρόκλησής τους, κατά τον κ. Βελημβασάκη.
Όταν, λ.χ., δημιουργούνται από τη μείωση του όγκου στην κοιλότητα των ματιών, η ιδανική θεραπεία είναι οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέος. Το οξύ μπορεί να γεμίσει την κοιλότητα και να συμβάλλει στην εξομάλυνση του χρώματος του δέρματος που βρίσκεται κάτω από το σταθερό βλέφαρο.
Μπορεί επίσης να γεμίσει την δακρυϊκή αύλακα (tear trough), μία βαθιά πτυχή μεταξύ του κάτω βλεφάρου και του μάγουλου. Η δακρυϊκή αύλακα μπορεί να σκιάζει την περιοχή και να της προσδίδει κουρασμένη εμφάνιση.
Όταν οι μαύροι κύκλοι σχηματίζονται από τη διάσπαση των μελανοκυττάρων ή τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η καλύτερη θεραπεία είναι το fractional laser. Η εφαρμογή του:
- Αναζωογονεί και συσφίγγει το δέρμα
- Ανορθώνει τους ιστούς
- Αντιμετωπίζει τις κηλίδες και άλλα σημάδια φωτογήρανσης
To fractional laser είναι πιο στοχευμένη θεραπεία σε σχέση με την δερμοαπόξεση ή το χημικό πίλινγκ. Και αυτό διότι υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του βάθους εφαρμογής, αναλόγως με τις ανάγκες του δέρματος.
Μεσοθεραπεία και microneedling
Η επαναφορά της ομοιοχρωμίας στην περικογχική περιοχή γίνεται και με μεσοθεραπεία. Πρόκειται για μια δοκιμασμένη επί επτά δεκαετίες ενέσιμη θεραπεία, η οποία προσφέρει άμεση αναζωογόνηση και επανόρθωση. Η μεσοθεραπεία παρέχει στο δέρμα όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη για να ανανεώνει τα κύτταρά του και να διορθώνει τα σημάδια της γήρανσης.
«Έχουμε στη διάθεσή μας δραστικά «κοκτέιλ» μεσοθεραπείας που συνδυάζουν τέσσερα διαφορετικά αμινοξέα και υαλουρονικό οξύ», τονίζει ο κ. Βελημβασάκης. «Τα «κοκτέιλ» αυτά σβήνουν τους μαύρους κύκλους και ταυτοχρόνως λειαίνουν τις ρυτίδες και καταπολεμούν τα σημάδια φωτογήρανσης».
Οι μαύροι κύκλοι μπορεί να αντιμετωπιστούν και με microneedling. Όταν συνδυαστεί με την εφαρμογή λευκαντικών ουσιών, «η διάσπαση των εναποθέσεων μελανίνης στην περιοφθαλμική περιοχή είναι εγγυημένη», προσθέτει.
Το microneedling προκαλεί ελεγχόμενους μικροτραυματισμούς του δέρματος. Αυτοί διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Όταν πραγματοποιούνται από εξελιγμένα συστήματα, προσφέρουν άμεση αναζωογόνηση της επιδερμίδας και αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων:
- Τους μαύρους κύκλους
- Το μέλασμα
- Τις δυσχρωμίες
- Τις κηλίδες
- Την αφυδάτωση
«Όλες αυτές οι θεραπείες μπορούν να συνδυαστούν με μάσκες υδρογέλης», τονίζει ο κ. Βελημβασάκης. «Οι μάσκες παρέχουν στην επιδερμίδα τα απαραίτητα θρεπτικά, αποτοξινωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που έχει ανάγκη για να αντιμετωπίσει τους μαύρους κύκλους. Παράλληλα της χαρίζουν την υγρασία που χρειάζεται μέσω των ηλεκτρολυτών που περιέχουν. Κάποιες έχουν λευκαντικές ουσίες που καταπολεμούν τις δυσχρωμίες και φυσικά τους μαύρους κύκλους. Πρόκειται για την πιο ανώδυνη θεραπεία, η οποία είναι 100% φυσική και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο δέρματος, κάθε ηλικίας».
Πηγή: Komotini24.gr