Μερικά από τα πιο δημοφιλή “ανεξήγητα” μνημεία αρχαίων πολιτισμών
Τα παρακάτω μνημεία μέχρι και σήμερα παραμένουν ένα μυστήριο στους αρχαιολόγους και τους ερευνητές.
Τεοτιουακάν, η πόλη που αντανακλά το σύμπαν
Μια από τις πιο ανεπτυγμένες πόλεις στη Γη, η Τεοτιουακάν στα βορειοανατολικά της Πόλης του Μεξικού, έχει… ταλαιπωρήσει αρκετά τους ιστορικούς. Οι απορίες παραμένουν σχετικά με το ποιος έχτισε αυτό το 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων μνημείο ηλικίας 2 χιλιάδων ετών, με τις επιστημονικές ανακαλύψεις να δείχνουν ότι οι Αζτέκοι δεν το έχτισαν, αλλά μάλλον το κληρονόμησαν μετά την εγκατάλειψή του από τους δημιουργούς του. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι ο αμερικανός μηχανικός Hugh Harleston έδειξε ότι η πόλη αυτή αποτελεί το τέλειο μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος: τα κτίρια ανταποκρίνονται αναλογικά στη θέση και το μέγεθος των πλανητών, κάτι που σίγουρα εγείρει σκέψεις για το τι έχει συμβεί.
Το θαύμα των Πυραμίδων
Ξέρουμε ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι έχτισαν τις πυραμίδες, αλλά το πώς αυτά τα οικοδομήματα χτίστηκαν και στην Ιαπωνία και στο Μεξικό, παραμένει μυστήριο. Ίσως το μυστικό αυτών των αρχιτεκτονικών θαυμάτων να ήταν κάποτε γνωστό, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το πώς χτίστηκαν αυτά τα τεράστια μνημεία (σκεφτείτε 3 εκατομμύρια λίθους, 2,5 τόνων έκαστη) με τους λιγοστούς πόρους και εργαλεία που υπήρχαν τότε. Γι’ αυτό, άλλωστε, και πολλοί ξεφεύγουν από τις επιστημονικές αναλύσεις και μιλούν για κάποιο μεταφυσικό φαινόμενο ή ακόμη και εξωγήινη δραστηριότητα. Οι Πυραμίδες της Γκίζας, για παράδειγμα, που μετρούν 4,5 χιλιάδες χρόνια, αποτελούν μυστήριο: πώς μεταφέρθηκαν για χιλιόμετρα οι λίθοι βάρους αρκτών τόνων και πώς συνδυάστηκαν σε ένα μνημείο ψηλότερο των 140 μέτρων κι όλα αυτά σε χρόνο ρεκόρ;
Τα ερείπια του Τιγουανάκου
Η προ-κολομβιανή πόλη Τιγουανάκου στη Βολιβία έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές αντικείμενο συζητήσεων. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν έχει χτιστεί 4 χιλιάδες ή 8 χιλιάδες ή 12 χιλιάδες χρόνια πριν, αποτελώντας ενδεχομένως μια από τις πιο παλιές πόλεις του κόσμου. Από το μέσο της πεδιάδας που βρίσκεται σε υψηλό υψόμετρο, όπου βρίσκεται και το μνημείο, μπορεί κανείς να θαυμάσει την κατασκευή και τις διακοσμητικές λεπτομέρειες ενός εντυπωσιακού, πέτρινου αποτελέσματος. Απ’ ό,τι φαίνεται, το Τιγουανάκου φαίνεται να φιλοξενούσε έναν αρχαίο πολιτισμό που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του.
To Stonehenge της Αγγλίας
Ένα από τα πιο ξακουστά μνημεία της Αγγλίας, το Stonehenge έχει απασχολήσει πολύ τους ειδικούς. Λέγεται ότι γύρω στο 2600 π.Χ. μεταφέρθηκαν μπλε οικοδομικές πέτρες πάνω σε σχεδίες από τους λόφους Preseli στη δυτική Ουαλία. Η βάση του κάθε ογκόλιθου τοποθετήθηκε με λοστούς σε τάφρους και στη συνέχεια με τη βοήθεια σκαλωσιάς, τοποθετήθηκαν οι οριζόντιες πέτρες. Παρ’ όλ’ αυτά στις διάφορες θεωρίες που έχουν κυκλοφορήσει για το χτίσιμό του, πρωταγωνιστούν από δρυΐδες μέχρι εξωγήινοι. Τα περισσότερα μνημεία της περιοχής είναι ευθυγραμμισμένα με την ανατολή και τη δύση του ήλιου στη χειμερινή ισημερία, ενώ τα δόντια γουρουνιών που βρέθηκαν γύρω από τα μνημεία δείχνουν ότι έτρωγαν περισσότερο χοιρινό για να γιορτάσουν τις ημέρες που στο εξής θα μεγάλωναν.
Πέτρα, η λαξευμένη πόλη
Βρίσκεται στην Ιορδανία και χτίστηκε περίπου τον 18ο αιώνα π.Χ., ενώ είχε ξεχαστεί μέχρι τον 8ο αιώνα. Ανακαλύφθηκε ξανά το 1812 και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Κάποτε αποτέλεσε σημαντικό κέντρο εμπορίου, ενώ σήμερα είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο, αφού πρόκειται για μια πόλη λαξευμένη στους βράχους, που δεν παύει να εγείρει ερωτήματα: Πώς σκαλίστηκε στους βράχους; Πώς είχε επαρκές νερό δεδομένης της τοποθεσίας της σε μια από τις πιο άνυδρες περιοχές του πλανήτη και πολλές ακόμη.
Τα Moai που… «σκοτώνουν» στο Νησί του Πάσχα
Στη μακρινή Πολυνησία, τα αρχαία αυτά αγάλματα έχουν επίσης προβληματίσει πολύ όσον αφορά τη δημιουργία και την ύπαρξή τους. Μια από τις θεωρίες μάλιστα υποστηρίζει ότι είναι υπεύθυνα για τον θάνατο των κατοίκων του νησιού. Η μεταφορά τους πάνω σε κορμούς δέντρων σήμαινε καταστροφή των δασών, με το έδαφος χωρίς δέντρα να υποχωρεί και να προκαλεί καταστροφή των καλλιεργειών, πείνα, πόλεμο και κανιβαλισμούς. Δορυφορικές εικόνες του νησιού από το 2005, όμως, δείχνουν μονοπάτια να έχουν σχηματιστεί από το λατομείο όπου σμιλεύτηκαν τα μυστηριώδη αυτά αγάλματα, στα οποία πέρασαν σχοινιά στο ύψος του κεφαλιού και φαίνεται πως τα μετέφεραν σε μικρές ομάδες, αν και υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Το δάσος Teutoburg που είναι διαφορετικό από τ’ άλλα
Το δάσος Teutoburg στη Γερμανία φιλοξενεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της χώρας. Εκεί υπάρχει μια σειρά πέτρινων σχηματισμών (Externsteine) που κάποιοι πιστεύουν ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκαν ως παγανιστικός τόπος λατρείας και ηλιακό παρατηρητήριο. Σχηματίστηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν και δεν γνωρίζουν ακριβώς τη χρήση τους και την προέλευσή τους.
Πηγή: clickatlife.gr