Μια βραδιά στον «Ποάλα»
Μια βραδιά στον «Ποάλα»
Με αφορμή τον χαμό του Αντώνη Τουρκογιώργη… Ήταν κάπου στα 1980 όταν οι Socrates ήρθαν στην Κομοτηνή για μια συναυλία, στο τότε «Ποάλα», το οποίο είχε πολλές θέσεις. Προφανώς, δεν έφτασαν εκείνη την μέρα. Και ήταν λίγα χρόνια πριν που το συγκρότημα είχε βγάλει τον δίσκο (βινύλιο…) «Phos» όπου και το τραγούδι «Mountains», με ένα εκπληκτικό σόλο ηλεκτρικής κιθάρας από τον Γιάννη Σπάθα. Στο τέλος της συναυλίας, το συγκρότημα πήγε να βγει από την αίθουσα από τον κεντρικό διάδρομο με τους νέους που βρέθηκαν στη συναυλία να τους επευφημούν. Εκεί λοιπόν που περνούσε ο Σπάθας, στην φωτογραφία ο επάνω αριστερά, ένας νεαρός άπλωσε το χέρι του και τον ακούμπησε με την παλάμη στην πλάτη. Αμέσως μετά, γύρισε στην παρέα του και ενθουσιασμένος τους είπε δείχνοντας την παλάμη του, «άγγιξα τον Σπάθα, άγγιξα τον Σπάθα, θα κόψω την παλάμη μου και θα την βαλσαμώσω»… Το θυμάται ο Ποπολάρος, σαν να ήταν χθες. Και το περιστατικό και την συναυλία και τον ενθουσιασμό της νεολαίας. Οι Socrates ήταν όντως το κάτι άλλο, και πράγματι είναι θρυλικοί… Όποιος δεν τους γνωρίζει, αξίζει να τους ακούσει στο youtube. Όσο για το νεαρό που άγγιξε τον Σπάθα, άγνωστο αν σήμερα είναι κοψοχέρης, με την καλή έννοια…
Εσείς φάγατε ελαφρύ ή βαρύ αρνί;
Πέρασαν οι μέρες που έγινε η δήλωση της χρονιάς, ως τώρα καθότι θα ακολουθήσουν πολλά μαργαριτάρια, αλλά αξίζει να την δούμε. Ουσιαστικά ο υπουργός …Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας αναλύοντας τις τιμές του αρνιού και προτείνοντας «λύσεις» στους καταναλωτές για την ακρίβεια του πασχαλινού τραπεζιού, μας είπε να φάμε «ελαφρύ αρνί» που θα είναι και φθηνότερο! «Ένα αρνί από ένα αρνί ή ένα αμνοερίφιο από ένα άλλο έχει διαφορά σε ό,τι αφορά το βάρος. Ένα πιο βαρύ προφανώς αρνί θα είναι πιο ακριβό από ένα πιο ελαφρύ, ένα πιο μικρό» είπε Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Δυστυχώς και πάλι, αυτές οι σόλο δηλώσεις υπουργών, δεν βρίσκουν δημοσιογραφικό αντίλογο. Λες και έχουν καταπιεί την γλώσσα τους. Κρίμα γιατί αν το ανέλυαν για μέρες και γινόταν ευρέως γνωστό, μέχρι και για Νόμπελ οικονομίας θα πήγαινε ο υπουργός.
Πολωνοί, Ρουμάνοι, τον ξέρουν τον δρόμο
Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος. Δεν έμειναν και πολλά να καούν στον Έβρο, ενώ στην Ροδόπη, δοκιμαστήκαμε πέρυσι, αλλά αποφύγαμε τα χειρότερα. Για φέτος, εκτός από κάτι αστεία νομοθετήματα και υπουργικές νουθεσίες, πυροφυλάκια στήθηκαν και υπάρχει πρόβλεψη για στελέχωση τους; Υδατοδεξαμενές τοποθετήθηκαν σε δασικές εκτάσεις; Εξοπλίστηκαν περεταίρω οι πυροσβεστικές δυνάμεις; Την απάντηση την ξέρετε… Έτσι και αλλιώς, πολλές πυρκαγιές δεν έχουν στην Πολωνία και στην Ρουμανία, αν χρειαστεί, τον δρόμο τον έμαθαν οι πυροσβέστες των δυο χωρών. Επιπλέον, τόσες εκκλησίες και ξωκλήσια υπάρχουν, θα τις κάνουμε τις δεήσεις και τις προσευχές. Ακόμη, ζήτησε ο αρμόδιος υπουργός, ταχεία απόδοση δικαιοσύνης για περιστατικά εμπρησμού. Οπότε, πανέτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε τις δασικές πυρκαγιές. Μετά όμως, μη ζητάμε τα ρέστα από του Έλληνες πυροσβέστες. Και ότι κάνουν, πολύ είναι.
Στη σωστή πλευρά της ιστορίας
Και να μην ξεχνιόμαστε, σήμερα Πέμπτη 9 Μαΐου, που έχετε στα χέρια σας την Θρακική Αγορά, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου, γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, αδιευκρίνιστης έννοιας και σημασίας. Στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, μια χώρα γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού και του ναζισμού. Άντε τώρα να συνειδητοποιήσουμε, ποιος βρίσκετε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Πάντως, πολλά πολλά να μην γράφουμε και να μην λέμε, καθότι μπορεί και να βρεθούμε, κάπου αλλού, στη …σωστή πλευρά. Όσο για την φωτογραφία που συνοδεύει το σχόλιο, είχε γραφεί πριν χρόνια πως η ισορροπία θα επανέλθει στον κόσμο, όταν η κόκκινη σημαία περάσει μπροστά από την τρίχρωμη. Εντωμεταξύ, την Ημέρα της Ευρώπης κάθε χρόνο, σήμερα 9 Μαΐου, εμείς γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο.
Κάπου θα χωθούν τα αυτοκίνητα
Στην φωτογραφία-μακέτα, η προτεινόμενη ανάπλαση για τον χώρο πάρκινγκ μέσα στο Φρούριο, απέναντι από την Παναγία. Χωρίς αυτοκίνητα και με χώρους πρασίνου και κάποια δένδρα. Το σημαντικό της ανάπλασης είναι πως θα εξοστρακιστούν οι πολλές δεκάδες αυτοκίνητα που κατακλύζουν τον χώρο, κυρίως τις εργάσιμες ώρες των καταστημάτων. Μέχρι σήμερα, είναι μια λύση, αν και δεν βρίσκεις πάντα να παρκάρεις. Άραγε, έγιναν μελέτες για το πόσες θέσεις στάθμευσης θα χαθούν με τα έργα ανάπλασης οδών που ήδη εκτελούνται; Και που θα πάνε τα αυτοκίνητα; Ε, κάπου θα βρουν να χωθούν, θα αυξηθούν οι γύρες αναζήτησης πάρκινγκ, θα αυξηθούν άγχος και εκνευρισμός, η κατανάλωση καυσίμου. Να κινηθούμε με ποδήλατα, ή και με ηλεκτρικά πατίνια, να η λύση. Με το πόδι, ακόμη καλύτερα. Καλά… Πάντως, έτσι όπως γίνονται οι …αναπλάσεις, θα αυξηθούν, ενδεχομένως, και άλλα. Για παράδειγμα, τραπεζοκαθίσματα. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την Κομοτηνή, για την ευρύτερη περιοχή.
Πενήντα χρόνια μετά
Για τους φαν της τριλογίας, πέρασαν 50 χρόνια από την προβολή της πρώτης ταινίας «Ο Νονός». Μέχρι τότε, η μαφία υπήρχε, αλλά ζούσε στο σκοτάδι, κάτι σαν αστικός μύθος. Η τριλογία, την έφερε στο φως, στο προσκήνιο. Ειπώθηκε πως η πλοκή των ταινιών παρμένη από το ομότιτλο βιβλίο του Μάριο Πούτζο, δεν απεικόνιζε την αληθινή εικόνα της μαφίας. Λάθος, καθώς μια χαρά τα έλεγαν και το βιβλίο και οι ταινίες. Κάπως την εξωράιζαν την μαφία στα μάτια των θεατών, αλλά έτσι ήταν και στην πραγματικότητα. Στις αρχές, τουλάχιστον, της παρουσίας της μαφίας, σε Ιταλία και Αμερική. Όπου δεν υπήρχε το κράτος, υπήρχε η μαφία, αντικαθιστώντας το σε πολλές εκφάνσεις του. Αργότερα, τα ανέλαβε όλα το κράτος. Πάντως «Ο Νονός», παραμένει και σήμερα αξεπέραστος και επιπλέον, πενήντα χρόνια μετά, δεν δείχνει τα χρόνια του.