Μητσοτάκης: Απαραίτητη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού – Τραγική η ανευθυνότητα Τσίπρα
Στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη ΔΕΗ, την υπερφορολόγηση και την ενεργειακή μετάβαση απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα της Βουλής για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. «Εδώ συγκρίνονται πολιτικές επιλογές, τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι «το πρόγραμμα στήριξης οφείλεται στην ανάπτυξη και είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη».
«Μιλάτε απαξιωτικά για τις επενδύσεις και δεν έχετε αντιληφθεί ότι οι επενδύσεις δημιουργούν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και τα παιδιά που έφυγαν επί ημερών σας σκέφτονται πλέον την επιστροφή», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε δε ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται πάνω και από την Πορτογαλία και είναι απαραίτητο να υπάρξει και άλλη αύξηση».
Σχετικά με την «αδυναμία της κυβέρνησης να φορολογήσει υπερκέρδη», που καταλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο μηχανισμός που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου δεν επιτρέπει καν στις εταιρείες υπερκέρδη, γιατί τα αποσπά εν τη γενέσει τους», ενώ εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα καταστεί υποχρεωτικός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
«Πείτε στους λογογράφους σας ότι το αξίζουμε καλύτερα είναι σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Περίμενα να είστε πιο ευρηματικός»
«Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε έφοδο στο κράτος. Αυτό είναι οξύμωρο», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκίνησε με το θέμα της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη των εταιρειών τα οποία πήραμε πίσω», είπε και έδειξε σχεδιάγραμμα με την εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ. «Η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς ότι η ΔΕΗ ήταν στο όρια της χρεοκοπίας και σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας».
Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τη «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και «τις αποφάσεις που υπονόμευσαν το ενεργειακό μέλλον της χώρας», ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πότε ακριβώς μειώθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη χώρα μας; Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα από λιγνίτη το 2015: 20 τεραβατώρες. Το 2019 παρήγαγε 10 τεραβατώρες από λιγνίτη».
Πρόσθεσε ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι δύο χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα και δώδεκα φορές υψηλότερες. Το ίδιο έκαναν όλες οι χώρες. «Για αυτό και από πολλές χώρες επελέγη βραχυπρόθεσμα η αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ψηλά.»
«Εξήγγειλε το Ηνωμένο βασίλειο μη κοστολογημένο πρόγραμμα και η οικονομία τινάχτηκε στον αέρα»
Εάν συμβαίνει αυτό εκεί, στην Ελλάδα δείχνει τραγική ανευθυνότητα να έρχεστε και να επιστρέφετε στον τόπο του εγκλήματος λέγοντας τα ίδια με το 2014, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Καλά κάνετε και λέτε να με αντικαταστήσετε, αλλά ευτυχώς δεν μιλήσατε περισσότερο γιατί αποδυναμώνετε τη συνοχή των επιχειρημάτων σας, πρόσθεσε.
Όταν ο ορκωτός λογιστής αρνείται να υπογράψει ισολογισμό αυτό κάτι λέει για την κατάσταση που παραλάβαμε τη ΔΕΗ στις 7 Ιουλίου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Δείχνοντας σχετικό διάγραμμα ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για κενό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «ως παρακαταθήκη της κυβέρνησης Τσίπρα» και του συνέστησε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για ενεργειακή μετάβαση.
«Στο διάγραμμα βλέπετε το μεγάλο κενό που είναι η κληρονομιά μας από τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μετά ακολουθεί απογείωση στην εγκατάσταση πηγών ενέργειας από τον ήλιο και από τον άνεμο. Εάν δεν υπήρχε όμως αυτό το κενό, η χώρα θα είχε μεγαλύτερη παραγωγική δυνατότητα με ενέργεια φθηνότερη και γεωπολιτικά ασφαλέστερη, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μετράμε δυνατότητες και για το diesel κίνησης, είπε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.