Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας

«Αυτό που θεωρούσαμε αδιανόητο στην Ευρώπη, συνέβη με τον πόλεμο στην Ουκρανία (…) Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να επιτύχει,  πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με ακούσατε στο παρελθόν να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στον διάλογο και στην επίλυση των διαφορών με έναν ανοικτό τρόπο, ο οποίος θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Και αυτό ισχύει ακόμα. Η Τουρκία η αλήθεια είναι είναι μια σημαντική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν το επιλέξει η Τουρκία έχει την ικανότητα να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο. Π.χ. οι πρόσφατες προσπάθειες της Άγκυρας οδήγησαν σε μία επιτυχή συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία και αυτό ήταν μία πάρα πολύ σημαντική συμβολή στην επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα η Τουρκία, συνεχίζει να παίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Καυκάσου. Είναι επίσης η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Και όσον αφορά την Ελλάδα θα ήθελα να πω ότι η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μία περίεργη εμμονή με τη χώρα μου» είπε ακόμη.

«Η γλώσσα τους γίνεται ολοένα και πιο φιλοπόλεμη. Απειλούν ότι η Τουρκία θα έρθει τη νύχτα αν το αποφασίσει. Αυτή είναι μια γλώσσα ενός επιτιθέμενου όχι ενός ειρηνοποιού. Δυστυχώς αυτό βεβαίως δεν είναι κάτι καινούργιο. Και η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Η Τουρκία αναπτύσσει ένα αφήγημα με ψευδή αιτήματα για το Αιγαίο, το οποίο ξεκινά από την κρίση των Ιμίων τη δεκαετία 90 μέχρι σήμερα. Απειλεί την Ελλάδα με ένα casus belli, αν επιλέξουμε να ασκήσουμε το κυρίαρχο δικαίωμά μας για διερεύνηση στα χωρικά μας ύδατα. Και βεβαίως αυτό το αφήγημα συνεχίζεται. Και πέρσι η Τουρκία αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στο Αιγαίο σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος και η Ρόδος, μια κυριαρχία η οποία ιδρύθηκε και θεσπίστηκε από διεθνείς συνθήκες πριν από 100 χρόνια δεσποτικό κυκλοφορία και αυτό που είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι η αυξανόμενη ένταση της απειλής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίζεται από μία κλιμάκωση και από επιθετική ρητορική συνδυασμένη με μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης, παραβίαση της κυριαρχίας της Ελλάδας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην θάλασσα και στον αέρα από την ένταση των μεταναστευτικών ροών και από την άρνησή της να συμμετάσχει σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και ρωτάω είναι αυτή συμπεριφορά, σύμφωνη με μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία υποτίθεται σέβεται τον χάρτη, τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών; Όχι, αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια εποχή όπου η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Ερντογάν. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θέλει να μιλάει για κόκκινες γραμμές. Εγώ θέλω να πω το εξής: Όσον αφορά την κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αβάσιμες και έωλες. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι μία κόκκινη γραμμή, η οποία δεν θα επιτρέψουμε να περάσει και ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά την εθνική κυριαρχία, τη σταθερότητα και η Ελλάδα δεν θα εκτοπιστεί από κανέναν. Εντούτοις δεν είναι ανάγκη να ακολουθήσουμε αυτή την οδό. Υπάρχει μια άλλη οδός», είπε ακόμη.

Μπορούμε να ακολουθήσουμε ο ελληνικός λαός και ο τουρκικός λαός έχουν μία μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης. Οκτώ χρόνια οκτώ χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922, οι Έλληνες και οι Τούρκοι ηγέτες είχαν το θάρρος να υπογράψουν μια συμφωνία ειρήνης και φιλίας και γι αυτό σήμερα από τα Ηνωμένα Έθνη θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία, αλλά και στον τουρκικό λαό, στέλνοντας αυτό το μήνυμα. Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθρός σας. Είμαστε γείτονες. Σεβόμαστε τη φιλία που υπάρχει μεταξύ των απλών Ελλήνων και των Τούρκων και γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες δεν θέλει αυτή την πολιτική σύγκρουση και την εχθρότητα. Οπότε ας προχωρήσουμε προς το μέλλον μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας αμοιβαίου σεβασμού και πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επιτρέψτε μου να κάνω και μία συγκεκριμένη αναφορά στην τραγική μεταναστευτική κατάσταση στο Αιγαίο. Η Τουρκία υλοποιεί τις μεταναστευτικές ροές από το Μάρτιο του 2020, όταν διευκόλυνε πάρα πολλούς απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν παρανόμως στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ακτοφυλακή μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων στη θάλασσα και το έκανε αυτό και χθες όταν σώσαμε πάνω από 130 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών από δύο βάρκες που βυθιζόταν στο Αιγαίο. Θα είμαστε πάρα πολύ πιο χρήσιμοι στην Τουρκία. Αν συνεργαστούμε ενεργά και αν η Τουρκία συνεργαστεί με την Ελλάδα και την Ευρώπη για το θέμα της μετανάστευσης» τόνισε.

«Πριν από 77 χρόνια, αυτός ο οργανισμός ιδρύθηκε μετά από το χάος του πολέμου με έναν ξεκάθαρο στόχο, την εναρμόνιση των σχέσεων μεταξύ εθνών κρατών και την αναζήτηση ειρήνης και ασφάλειας, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το απαραβίαστο του διεθνούς δικαίου. Ήταν η πρώτη πολυμερής απόκριση του κόσμου στην επιθετικότητα των Πολωνών απέναντι στους λίγους και, εντούτοις, παρά τις πολλές επιτυχίες του σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Το θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης υποδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στην παγκόσμια ιστορία» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΕΡΤ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό