Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Τι αποκάλυψε  για το θέμα της Θράκης-“Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη..”

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Τι αποκάλυψε για το θέμα της Θράκης-“Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη..”

“Ζητώ ασφαλή πλειοψηφία για να προχωρήσουμε σε αλλαγές – Αντίπαλός μας η αποχή και ο εφησυχασμός – Την παντοδυναμία τη δίνει ο λαός – Δεν μπλέκουμε την πίστη με την πολιτική – Είμαστε πατριώτες της πράξης και όχι του γλυκού νερού – Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί – Εξι βάσεις ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές ασθενών με μίσθωση υπηρεσιών από το εξωτερικό”

Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στην Ροδόπη, είχε ενημερωθεί απόλυτα για το γεγονός ότι το προξενείο έκανε εκστρατεία υπέρ των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε στην συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η περιοχή της Θράκης, όπου κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα όπως είναι προσδιορισμένη με σαφήνεια, είναι ευαίσθητη και θέλουμε να είμαστε βεβαιοι ότι οι έλληνες μουσουλμάνοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας ότι η μουσουλμανική μειονότητα μπορεί κάλλιστα να εργαλειοποιηθεί και σε αυτές τις εκλογές έγιναν τέτοιες κινήσεις που αντιβαίνουν στην ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό.

«Ο κ. Τσίπρας μιλησε για ΚΥΠατζίδικες πρακτικές, δεν καταλαβαίνουμε τους κινδύνους που υπάρχουν για την περιοχή;» είπε και αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου πριν από τις εκλογές και μάλιστα με την επισήμανση να μην ξαναβάλει τους δύο υποψηφίους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο, όπως είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους κ.κ. Φερχάτ και Ζεϊμπέκ «να κάνουν μια δήλωση ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική και όχι τουρκική μειόνοτητα, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνουν γιατί θα δυσαρεστήσουν το τουρκικό προξενείο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα θέσει το θέμα και στον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, όποτε υπάρξει συνάντηση, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. «Η Τουρκία δεν έχει το δικαιώμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας» τόνισε.

Ακολουθεί το επίμαχο σημείο της που αναφέρεται στο θέμα της Θράκης:

Γιώργος Αυτιάς:  Όλος ο Τύπος σήμερα, μάλιστα, το είδα, έχει το θέμα της Ροδόπης και τα εθνικά θέματα του φράχτη βέβαια και ούτω καθεξής. Για το φράχτη τα έχετε πει επανειλημμένα. Στη Ροδόπη γινόταν κάτι το οποίο το ξέρατε εσείς ή είχατε ενημερώσει, είχε ενημερωθεί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Υπήρχε κάτι, κ. Πρόεδρε, που εμείς δεν ξέραμε αλλά το οποίο δούλευε από κάτω συστηματικά και έφερε αυτό που έφερε; Τι συμβαίνει, κ. Πρόεδρε, θέλω με την απόλυτη ευθύνη -μέχρι εκεί που μπορείτε να απαντήσετε- να μας πείτε τι έγινε στη Ροδόπη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Θράκη είναι μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, κ. Αυτιά. Περιοχή στην οποία κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα, όπως είναι προσδιορισμένη με σαφήνεια από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μία περιοχή στην οποία πρέπει να σας πω ότι υπάρχει και μία οικογενειακή ιστορία, διότι ο πατέρας μου ήταν αυτός ο οποίος έκανε τα πρώτα βήματα κι έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία.

Θέλουμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι μουσουλμάνοι Έλληνες συμπολίτες μας αισθάνονται ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να διακριθούν και να προκόψουν στην πατρίδα μας, με τους χριστιανούς συμπολίτες τους. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η πολιτική μας.

Όμως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μειονότητα μπορεί κάλλιστα να εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία και από το τουρκικό Προξενείο και σε αυτές τις εκλογές υπήρχαν εντονότατες παρεμβάσεις από το τουρκικό Προξενείο υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, με μηνύματα τα οποία λένε…

Γιώργος Αυτιάς: Αυτά που είδαμε σήμερα στις εφημερίδες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο, ψηφίστε λοιπόν αυτούς τους συγκεκριμένους δύο υποψήφιους», οι οποίοι ανήκαν και ανήκουν ακόμα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, «εάν θέλετε ουσιαστικά να έχετε στην επόμενη Βουλή, κάποιον ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται και αυτοπροσδιορίζει και προσδιορίζει τη μειονότητα ως τουρκική».

Αυτό καταλαβαίνετε τι σημαντικές εθνικές συνέπειες έχει για την πατρίδα μας και πώς αντιβαίνει σε μια πολιτική δεκαετιών ενσωμάτωσης της μειονότητας στον ιστό, στον κοινωνικό και στον  οικονομικό ιστό της χώρας. Λοιπόν, για όλα αυτά, για να μιλήσουμε επιτέλους εδώ με ανοιχτά χαρτιά, γιατί εγώ είδα μια συνέντευξη σήμερα του κ. Τσίπρα, ο οποίος μίλησε, λέει, για «κυπατζίδικες πρακτικές». Αλήθεια; Αλήθεια;

Διότι, δεν μου λέτε, γιατί έχει η ΕΥΠ κλιμάκιο στην Κομοτηνή και όχι στην Κοζάνη; Τώρα έχει κλιμάκιο η ΕΥΠ στην Κομοτηνή; Δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι διακινδυνεύεται στη Θράκη αυτή τη στιγμή και ποιος είναι ο κίνδυνος ο οποίος μπορεί να προκύψει για την πατρίδα μας; Λοιπόν, ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί.

Γιώργος Αυτιάς: Είχε ενημερωθεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως είχε ενημερωθεί.

Γιώργος Αυτιάς: Αυτό το λέτε για πρώτη φορά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν από τις εκλογές, πριν από τις προηγούμενες εκλογές.

Γιώργος Αυτιάς: Από ποιον;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπηρεσιακά, το γραφείο του είχε ενημερωθεί…

Γιώργος Αυτιάς: Όταν λέτε υπηρεσιακά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα αυτά τα οποία τώρα μαθαίνουμε τα οποία δεν είναι και κοινό μυστικό.

Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα. Με φάκελο; Πώς είχε ενημερωθεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχε ενημερωθεί απόλυτα για το γεγονός ότι το τουρκικό Προξενείο έκανε ουσιαστικά προεκλογική εκστρατεία υπέρ δύο συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά το μήνυμα ήταν σαφές, κ. Αυτιά: «αυτούς τους δύο μην τους ξαναβάλεις στα ψηφοδέλτια. Υπάρχουν και άλλοι εκπρόσωποι της μειονότητας».

Γιώργος Αυτιάς: Κύριε Πρόεδρε, ρίχνετε μια βόμβα τώρα, ένα λεπτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά αυτούς τους δύο…

Γιώργος Αυτιάς: Ρίχνετε βόμβα τώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν είναι καθόλου βόμβα. «Τον κ. Φερχάτ και τον κ. Ζεϊμπέκ, μην τους βάλεις στα ψηφοδέλτια», αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο σαφώς  περάσαμε στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο, δική του επιλογή είναι, και εν πάση περιπτώσει θα κριθεί γι’ αυτό. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι οι δύο βουλευτές για τους οποίους γίνεται τόσος ντόρος δεν έχουν πει μια κουβέντα; Εγώ τους ζητώ σήμερα, το ελάχιστο το οποίο μπορούν να κάνουν, το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν μπας και κλείσει αυτός ο…

Γιώργος Αυτιάς: Να κάνουν τι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να κάνουν μια δήλωση και να πουν ότι «εμείς εκπροσωπούμε τη μουσουλμανική και όχι την τουρκική μειονότητα». Δεν είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν γιατί μπορεί να δυσαρεστήσουν το προξενείο το οποίο έχει δώσει τα «ρέστα» του για να τους στηρίξει.

Γιώργος Αυτιάς: Εξαρτώνται λέτε από αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Εγώ δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο -και αυτό θα είναι και ένα μήνυμα το οποίο θα περάσω στον κ. Erdoğan την επόμενη μέρα- εγώ δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας.

Η μειονότητα, η μουσουλμανική, είναι απολύτως προστατευμένη. Και αυτές οι πρακτικές μιας τόσο σκληρής παρέμβασης για να εκλεγούν φίλα προσκείμενοι στην Τουρκία και στο τουρκικό Προξενείο, που ουσιαστικά πρεσβεύουν τις θέσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού, πρέπει να τελειώσουν. Αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία όλων των κομμάτων. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν την είχαμε.

Γιώργος Αυτιάς: Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό, γιατί εδώ τώρα εγώ τα έχω χαμένα. Υπήρξε ένας φάκελος που δόθηκε στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έλεγε, οι κύριοι αυτοί κάνουν αυτό και αυτό, σωστό; Αν κάνω λάθος διορθώστε με, γιατί είναι απολύτως εθνικό το θέμα αυτό. Ενημερώνεται η Κουμουνδούρου και ο κ. Τσίπρας, σωστά; Με φάκελο, με στοιχεία, με όλα αυτά, με sms και ούτω καθεξής. Ποια ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου στο φάκελο και τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την είδατε δημόσια. Ό,τι είπε ο κ. Τσίπρας σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ χθες. Αυτά είναι, λέει, «κυπατζίδικες πρακτικές». Λοιπόν, βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω για το θέμα αυτό. Νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί. Τονίζω ότι υπάρχει ακόμα τρόπος να διορθωθεί. Να βγουν ξεκάθαρα οι δύο και να πουν ότι «εμείς εκφράζουμε και εκπροσωπούμε την μουσουλμανική μειονότητα» και να κόψουν κάθε δεσμούς με το Προξενείο…

Γιώργος Αυτιάς: Μάλιστα. Είπατε θα μιλήσετε με τον Erdoğan και γι’ αυτό το θέμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως θα μιλήσω και για αυτό το θέμα.

Γιώργος Αυτιάς: Δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα του πω ότι αυτές οι πρακτικές πρέπει να σταματήσουν. Δεν έχεις κανένα, κανένα…

Γιώργος Αυτιάς: Να παρέμβεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένα λόγο, πρώτον, ούτε να ανησυχείς για το τι γίνεται με τη μουσουλμανική μειονότητα. Διότι εμείς είμαστε οι πρώτοι, όπως σας είπα, που θέλουμε να έχουμε μια πολιτική η οποία να δίνει στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ίσες και παραπάνω ευκαιρίες. Ξέρετε ότι γι’ αυτό έχουμε και ευνοϊκές ποσοστώσεις στα πανεπιστήμια και γι’ αυτό και εμείς σεβόμαστε απόλυτα τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης ως προς την μειονοτική εκπαίδευση. Και αν μπορούμε να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, εδώ είμαστε να την κάνουμε καλύτερη.

Η μειονότητα ζει στη Θράκη εκατοντάδες χρόνια. Είναι φιλήσυχοι, ήρεμοι άνθρωποι, οι οποίοι κοιτάζουν την ατομική τους προκοπή. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να προκόψουν οικονομικά. Δεν χρειάζονται προστάτες από το εξωτερικό. Και πάντως δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους ξεδιάντροπες παρεμβάσεις στην εκλογική μας διαδικασία.

Γιώργος Αυτιάς: Είστε ξεκάθαρος στο θέμα αυτό. Ο φράχτης θα συνεχιστεί, έτσι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί.

Γιώργος Αυτιάς: Θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους, για να τελειώσει και αυτή η υπόθεση με τις διακινήσεις και ούτω καθεξής. Για να κλείσουμε όλο αυτό το πακέτο των εθνικών και των άλλων θεμάτων. Αν αποφασίσει ο λαός ότι θα είστε ο επόμενος Πρωθυπουργός, από τις πρώτες σας συναντήσεις θα είναι και αυτή με τον Erdoğan, εκτός από την Κύπρο που μαθαίνω ότι θα είναι το πρώτο σας, έτσι, τιμητικό ταξίδι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παραδοσιακά πάντα το πρώτο ταξίδι ενός νέου εκλεγμένου Πρωθυπουργού είναι στη Μεγαλόνησο. Κοιτάξτε, θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ μαζί με τον κ. Erdoğan, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 και στις 12 Ιουλίου.

Γιώργος Αυτιάς: Και εκεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω συναντηθεί μαζί του σε μια σύνοδο κορυφής. Θα επιδιώξω μια συνάντηση. Φαντάζομαι ότι δεν θα…

Γιώργος Αυτιάς: Ένα λεπτό… μετά το Κογκρέσο η συνάντηση αυτή. Μισό λεπτό. Που τον πόνεσε, αν δεν κάνω λάθος. Είναι έτσι ή δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας κάνουμε μια καινούργια αρχή. Και νομίζω ότι και από πλευράς Τουρκίας η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε τους τελευταίους μήνες μια σημαντική μείωση της συμπεριφοράς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων -και ειδικά της τουρκικής αεροπορίας- στο Αιγαίο.

Υπήρξε, πιστεύω, ένα απόθεμα καλής θέλησης το οποίο προέκυψε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε μόνιμη ένταση με την Τουρκία.

Γιώργος Αυτιάς: Αλλά κρατάτε και μια επιφύλαξη, έτσι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από την άλλη, όμως, δεν είμαι και αφελής. Οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, αναγνωρίζω ότι η Τουρκία σήμερα έχει περισσότερο ανάγκη τη Δύση απ’ ό,τι στο παρελθόν, λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.

Γιώργος Αυτιάς: Εκεί πλεονεκτούμε εμείς λόγω των καλών σχέσεων με τη Δύση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα εμείς είμαστε Δύση, δεν έχουμε απλά καλές σχέσεις με τη Δύση. Εμείς ανήκουμε στη Δύση και το αποδείξαμε έμπρακτα ότι ανήκουμε στη Δύση. Επειδή δεν είμαστε πια, ξέρετε, το αποπαίδι της Ευρώπης και η χώρα εκείνη η οποία πηγαίνει πάντα στις Βρυξέλλες για να παρακαλεί, αλλά μπορεί να διεκδικεί και να πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτό προφανώς μας δίνει και πολύ περισσότερη δύναμη να διαπραγματευτούμε και τα εθνικά μας συμφέροντα.

 

«Είμαστε πατριώτες της πράξης και όχι πατριώτες του γλυκού νερού»

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια ανέφερε ότι «δεν μπορεί κάποια κόμματα να πιστεύουν ότι μόνο αυτά μπορεί να εκφράζουν την ορθοδοξία και την πίστη» και συνέχισε: «Η Ορθοδοξία ενώνει, η πίστη ενώνει αλλά δεν μπλέκουμε την πίστη με την πολιτική. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν κομματίδια που το εκμεταλλεύονται. Σεβόμαστε τους διακριτούς ρόλους της Εκκλησίας και το αποδείξαμε στο διάστημα της διακυβέρνησής μας, αλλά δεν προσβλέπουμε σε βοήθεια από την Εκκλησία. Είμαστε πατριώτες της πράξης και όχι πατριώτες του γλυκού νερού».

Προανήγγειλε ότι αλλαγές στο Σύνταγμα θα δρομολογηθούν από το 2025. «Θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους όπως να αλλάξει επιτέλους το άρθρο 16 και να καταργηθεί το μονοπώλιο του κράτους στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Πηγή: skai.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό