Μνήμες και συγκίνηση στο 11ο Αντάμωμα Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών στην Καλλιθέα Ροδόπης
ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΤ
Μνήμες και συγκίνηση στο 11ο Αντάμωμα Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών στην Καλλιθέα Ροδόπης
Εκατό χρόνια από την εγκατάσταση των προσφύγων στην Καλλιθέα
Το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου 1920 και ενώ χτυπά η καμπάνα της εκκλησίας καλώντας τους πιστούς για εκκλησιασμό, οι Τσέτες περικυκλώνουν το Κίζδερβεντ. Στην μάχη αυτή παίρνουν μέρος περίπου 2.000 Τσέτες που βάλλουν συνεχώς κατά του χωριού από όλες τις μεριές. Το τέλος της ημέρας βρίσκει νικητές τους αμυνόμενους Κιζδερβενιώτες με λίγους σχετικά νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ από πλευράς των εχθρών ήταν δεκαπλάσιοι οι νεκροί και οι τραυματίες. Με την αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού (1922) έφυγαν από την πατρώα γη και οι κάτοικοι του ηρωικού Κίζδερβεντ. Εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο (κυρίως της Β. Ελλάδος) και τους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, το μεγαλύτερο δε μέρος των προσφύγων από το Κίζδερβεντ εγκαταστάθηκε στο νομό Κιλκίς στα χωριά του σημερινού Δήμου Παιονίας. Μερικές επίσης οικογένειες εγκαταστάθηκαν και στην Αθήνα.
Εκατό χρόνια από την εγκατάσταση των προσφύγων από το Κίζδερβεντ στην Καλλιθέα Ροδόπης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών Ροδόπης ανέλαβε την πρωτοβουλία οι απόγονοι των ηρώων του Κίζδερβεντ να ανταμώσουν ξανά. Το 11ο Αντάμωμα Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024, στο χωριό Καλλιθέας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Τριανταφυλλιά Δαλκυριάδου και στην συνέχεια καταθέσεις στεφάνων από επίσημους, ανάμεσά τους ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλη Ταπατζάς, και συλλόγους Κιζδερβενιωτών, συμπεριλαμβανομένων των: Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μικρασιατών “Το Κιζδερβεντ”, που εκπροσώπησε τις περιοχές Πολυπέτρου, Ριζιών, Καμποχωρίου και Βαλτοτοπίου, Συλλόγου Μικρασιατών Νικομήδειας “Οι Κιζδερβενιώτες” από τη Θεσσαλονίκη, Πολιτιστικού Συλλόγου Νικομηδινού, Νέας Τρίγλιας Κιζδερβενιωτών Νέας Προποντίδας, καθώς και εκπροσώπους από τις κοινότητες Φιλυριά, Γερακώνα, Βαλτοτόπι, Φωτολίβος, Όλβιο, Γκιώνα Ξάνθης, Ασώματοι, Πανδρόσος, Καλλιθέα, Ροδίτη, Καρυδιά, τον Σύλλογο Καππαδοκών Μικρασιατών Νομού Ροδόπης “Ο Μέγας Βασίλειος” και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κιζαριωτών.
Μετά τις καταθέσεις στεφάνων, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της πλατείας του χωριού Καλλιθέας προς τιμήν της αείμνηστης Γλυκερίας Μεμεκίδου, ακολουθούμενη από την αποκάλυψη του μνημείου από τον δήμαρχο Μαρωνείας και Σαπών Απόστολο Ιωάννου.
Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν γεύμα στο ξενοδοχείο “Χρήστος και Εύη”, συνοδεία μουσικής από το συγκρότημα του Χρήστου Μπαρτζόπουλου, το οποίο παρουσίασε μικρασιάτικα τραγούδια και άλλες επιτυχίες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκαν με πλακέτες ο πατέρας Νικόλαος Βερβερίδης, δάσκαλος και ιερέας, για την εξαιρετική του συνεισφορά στη συγγραφή βιβλίων αφιερωμένων στους Κιζδερβενιώτες, και οι κυρίες Σοφία Κυμπαρίδου – Ματσίνη και Δόμνα Κυμπαρίδου – Στανκίδου για την πολύτιμη προσφορά και την αμέριστη υποστήριξή τους στον σύλλογο.
Το 12ο Αντάμωμα Κιζδερβενιωτών θα πραγματοποιηθεί στο Βαλτοτόπι Κιλκίς.