Μπαράζ από μυστηριώδεις επιθέσεις στην Ευρώπη. Τι συμβαίνει από Νορβηγία μέχρι Γαλλία…

Μπαράζ από μυστηριώδεις επιθέσεις στην Ευρώπη. Τι συμβαίνει από Νορβηγία μέχρι Γαλλία…

Οι υβριδικές επιθέσεις αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη

Πολλαπλές ενέργειες σαμποτάζ έχουν λάβει χώρα σε βασικές υποδομές.

Όπως εξηγεί σε άρθρο της στο in.gr η Έρη Σφαέλου, στη διάρκεια του μήνα που τελειώνει, ένα κύμα μυστηριωδών υβριδικών επιθέσεων έλαβε χώρα σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι ξεκάθαρο το αν αυτά τα περιστατικά συνδέονται, είναι όμως αξιοσημείωτη η συχνότητα με την οποία αυτά εκτελούνται.

Όλα τα περιστατικά έχουν λάβει χώρα μετά τις επιθέσεις στον αγωγό Nord Stream στα τέλη Σεπτεμβρίου, πράγμα που αναδεικνύει τη Ρωσία ως πιθανό ύποπτο -παρότι έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αποδείξεις.

Το Unherd παραθέτει ένα χρονολόγιο των επιθέσεων και των συλλήψεων που έχουν πραγματοποιηθεί αυτόν τον τελευταίο μήνα:

25 Οκτωβρίου 2022, Νορβηγία

Ερευνητής του Πανεπιστημίου της Βραζιλίας συνελήφθη στη βόρεια Νορβηγία

Οι μυστικές υπηρεσίες της Νορβηγίας συνέλαβαν έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου της Βραζιλίας, με την κατηγορία ότι ήταν και Ρώσος και κατάσκοπος. Ο ερευνητής εργάζεται στο Αρκτικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας στο Τρόμσο και έχει επαφές με το Grey Zone, μια ομάδα που μελετά ασυνήθιστες πολεμικές μεθόδους όπως κυβερνοεπιθέσεις και καμπάνιες παραπληροφόρησης.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερις Ρώσοι επειδή κατεύθυναν drones κοντά σε κρίσιμης σημασίας υποδομές στην Νορβηγία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τέσσερις άλλοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί γιατί τραβούσαν φωτογραφίες κοντά στις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή.

20 Οκτωβρίου 2022, Γαλλία

Κατεστραμμένα καλώδια οπτικής ίνας στη Μασσαλία

Η Γαλλία υπέστη εκτεταμένα προβλήματα στη συνδεσιμότητα όταν κάποιοι έκοψαν τουλάχιστον τρία καλώδια οπτικής ίνας στη Μασσαλία, επιβραδύνοντας την πρόσβαση στο ίντερνετ για χρήστες στην Ευρώπη, στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ρωσικά υποβρύχια έχουν κατηγορηθεί γι’ αυτό, όμως οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμα αποδείξεις για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους. «Οι άνθρωποι ήξεραν τι έκαναν» σχολίασε ο Michel Combot, διευθυντής στη Γαλλική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών.

Νωρίτερα φέτος, και η αστυνομία στο Παρίσι ερεύνησε την υπόνοια ενός σαμποτάζ στα καλώδια οπτικής ίνας που οδήγησε σε διακοπές στο ίντερνετ σε αρκετές περιοχές σε όλη τη Γαλλία. Σε μια «ασυνήθιστη κίνηση», η υπηρεσία εσωτερικής πληροφόρησης της Γαλλίας βοήθησε στην έρευνα, μαζί με τη δικαστική αστυνομία.

18 Οκτωβρίου 2022, Ηνωμένο Βασίλειο

Διαλυμένα υποθαλάσσια καλώδια κοντά στις Νήσους Σέτλαντ

Τα νησιά Σέτλαντ ουσιαστικά απομονώθηκαν από τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό που ανακαλύφθηκε ήταν ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που είχε διαλυθεί δύο φορές. Το υποθαλάσσιο καλώδιο SHEFA-2, που συνδέει τις Νήσους Φερόε με την ηπειρωτική Σκωτία μέσω των νησιών Σέτλαντ και του αρχιπελάγους των Ορκάδων, καταστράφηκε σε δύο ξεχωριστά περιστατικά, με αποτέλεσμα τα περισσότερα νησιά να μείνουν χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον επέμεινε ότι η ζημιά ήταν ατύχημα, παρότι η πιθανότητα να συμβούν δύο περιστατικά την ίδια ώρα είναι εξαιρετικά χαμηλή. «Αναμένουμε πως ήταν αλιευτικά σκάφη που κατέστρεψαν το καλώδιο, αλλά είναι πολύ σπάνιο να έχουμε δύο προβλήματα ταυτόχρονα» σχολίασε ο Páll Vesturbú, επικεφαλής αρμόδιος για τις υποδομές στη δημόσια εταιρεία τηλεπικοινωνιών των νησιών Φερόε.

8 Οκτωβρίου 2022, Γερμανία

Η κίνηση των σιδηροδρόμων στη βόρεια Γερμανία αναταράχθηκε από «σαμποτάζ»

«Σαμποτάζ σε καλώδια» προκάλεσε πολύ μεγάλη αναταραχή στο γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, Φόλκερ Βίσινγκ, είπε ότι βασικά καλώδια «κόπηκαν επίτηδες και με συγκεκριμένη πρόθεση» σε δύο σημεία. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για μία στοχευμένη και εσκεμμένη ενέργεια» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι το κίνητρό της ήταν «μέχρι στιγμής άγνωστο».

Πτήση drones κοντά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας

Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι μάρτυρες είδαν μη εξουσιοδοτημένες πτήσεις drones κοντά στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα έπειτα από άλλα παρόμοια περιστατικά στην άλλη πλευρά, της Νορβηγίας. Ήταν η δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα που συνέβη τέτοιου είδους περιστατικό.

Πώς απαντά η Ευρώπη

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαντήσει σε αυτές τις επιθέσεις ενισχύοντας την αμυντική τους ικανότητα.

Στη Σκανδιναβία, η Νορβηγία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η συνοριοφυλακή της Φινλανδίας αύξησε την παρακολούθηση της ναυτιλιακής κίνησης και των υποδομών. Η Δανία επίσης τονώνει την προστασία των ενεργειακών της περιοχών και εγκαταστάσεων.

Η Γαλλία, στο μεταξύ, αυστηροποιεί την ασφάλεια πάνω από τα υποθαλάσσια καλώδια, εξαιτίας φόβων ενός επικείμενου χτυπήματος από τη Ρωσία. Αυτό περιλαμβάνει ένα πακέτο 3,1 εκατ. ευρώ για την άμυνα «βυθού των ωκεανών», κάτι που αυτή τη στιγμή συζητείται στη βουλή.

Νωρίτερα φέτος, ο Βρετανός επικεφαλής άμυνας, ναύαρχος Σερ Τόνι Ραντάκιν προειδοποίησε για μια αύξηση στην υποθαλάσσια δραστηριότητα της Ρωσίας , λέγοντας ότι «η Ρωσία έχει αυξήσει την ικανότητά της για να απειλήσει αυτά τα υποθαλάσσια καλώδια και ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί αυτά τα υποθαλάσσια καλώδια».

Παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφύγει να κατηγορήσουν τη Ρωσία για αυτά τα περιστατικά, το ΝΑΤΟ εξέδωσε προειδοποίηση νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα απαντήσει σε μια επίθεση σε βασικές υποδομές των συμμάχων του.

Πηγή: in.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό