Νέα πρωτοποριακή θεαραπεία αντιμετωπίζει τα ενοχλητικά συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου
Ελπίδες για αποτελεσματική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στο έντερο που προκαλούν καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου προσφέρει μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Angewandte Chemie. Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ανάλογα ωκυτοκίνης που παραμένουν σταθερά στο έντερο για στοχευμένη θεραπεία του χρόνιου κοιλιακού πόνου.
Πιο αναλυτικά, μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, με επικεφαλής τον ιατροχημικό Markus Muttenthaler, ανέπτυξε μια νέα κατηγορία από του στόματος θεραπευτικών απαγωγών πεπτιδίων για τη θεραπεία του χρόνιου κοιλιακού πόνου.
Αυτή η πρωτοποριακή καινοτομία προσφέρει μια ασφαλή λύση που δεν βασίζεται σε οπιοειδή για καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, οι οποίες επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Μια καινοτόμος προσέγγιση στη διαχείριση του πόνου
Τα τρέχοντα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του χρόνιου κοιλιακού πόνου βασίζονται συχνά σε οπιοειδή. Ωστόσο, τα οπιοειδή μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες όπως εθισμό, ναυτία και δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, οδηγώντας συχνά σε κόπωση και υπνηλία, παράγοντες που βλάπτουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ο κίνδυνος εθισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικός και έχει συμβάλει στη συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση οπιοειδών. Επομένως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις που ελαχιστοποιούν αυτούς τους κινδύνους.
Αυτή η νέα θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει τους υποδοχείς ωκυτοκίνης στο έντερο. Η ωκυτοκίνη είναι κοινώς γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης» λόγω του ρόλου της στους κοινωνικούς δεσμούς. Ωστόσο, είναι λιγότερο γνωστό πως είναι η ωκυτοκίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει την αντίληψη του πόνου.
Όταν η πεπτιδική ορμόνη ωκυτοκίνη συνδέεται με αυτούς τους υποδοχείς, ενεργοποιεί ένα σήμα που μειώνει τα σήματα πόνου στο έντερο. Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι το αποτέλεσμα είναι ειδικό για το έντερο, θέτοντας έτσι χαμηλότερο κίνδυνο παρενεργειών λόγω της μη συστημικής, περιορισμένης από το έντερο δράσης της.
Η ίδια η ωκυτοκίνη δεν μπορεί να ληφθεί από το στόμα επειδή διασπάται γρήγορα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Ωστόσο, η ομάδα του καθηγητή Muttenthaler έχει δημιουργήσει με επιτυχία ενώσεις ωκυτοκίνης που είναι πλήρως σταθερές στο έντερο, αλλά μπορούν παράλληλα να ενεργοποιήσουν δυναμικά και επιλεκτικά τον υποδοχέα ωκυτοκίνης.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα πρόσφατα αναπτυγμένα πεπτίδια που μοιάζουν με ωκυτοκίνη μπορούν να ληφθούν από το στόμα, προσφέροντας μια εύκολη θεραπεία για τους ασθενείς. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα καινοτόμος, καθώς τα περισσότερα πεπτιδικά φάρμακα (όπως η ινσουλίνη, τα ανάλογα GLP1) πρέπει να χορηγούνται ενέσιμα καθώς επίσης αποικοδομούνται γρήγορα στο έντερο.
«Η έρευνά μας υπογραμμίζει τις θεραπευτικές δυνατότητες των ειδικών για το έντερο πεπτιδίων και προσφέρει μια νέα, ασφαλή εναλλακτική λύση στα υπάρχοντα φάρμακα για τον πόνο, ιδιαίτερα για όσους υποφέρουν από χρόνιες διαταραχές του εντέρου και κοιλιακό άλγος», εξηγεί ο Δρ. Muttenthaler.
Επόμενα βήματα και μελλοντική προοπτική
Με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, οι επιστήμονες εργάζονται τώρα για να μεταφράσουν τα ερευνητικά τους ευρήματα στην πράξη. Ο στόχος είναι να διατεθούν στην αγορά αυτά τα νέα πεπτίδια ως αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για τον χρόνιο κοιλιακό πόνο.
Επιπλέον, η γενική προσέγγιση των στοματικών, σταθερών και ειδικών για το έντερο πεπτιδικών θεραπευτικών ουσιών θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία γαστρεντερικών ασθενειών, καθώς η θεραπευτική δυνατότητα των πεπτιδίων σε αυτόν τον τομέα δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως.
Η ομάδα έχει ήδη εξασφαλίσει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τους δυνητικούς πελάτες των φαρμάκων και τώρα αναζητά ενεργά επενδυτές και βιομηχανικούς εταίρους για να προωθήσει τα φάρμακα προς την κλινική πρακτική.
Πηγή: oloygeia.gr