Νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου»: Ποιοι θα πάρουν άτοκα δάνεια – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις
Με «φόντο» την στεγαστική κρίση η Κυβέρνηση έχει στα «σκαριά» έναν νέο κύκλο του Προγράμματος «Σπίτι Μου».
Ο αριθμός των δικαιούχων θα διευρυνθεί, καθώς πλέον το πρόγραμμα δεν θα αφορά αυστηρά και μόνον νέους σε ηλικία, όμως τα βασικά χαρακτηριστικά του θα παραμείνουν ίδια.
Με φθηνά -ή ακόμη και άτοκα- δάνεια θα δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αναζητήσουν και να αγοράσουν ένα σπίτι, που θα πληροί όμως συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ήδη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδωσε κάποια στοιχεία για το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα είναι «πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς από το προηγούμενο, ύψους κοντά στα 2 δισ. ευρώ». Όπως επισήμανε, η χώρα μας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να διευρύνει την περίμετρο των ωφελούμενων. Και τόνισε πως θα μπορούσαμε «για παράδειγμα να πάμε σε ζευγάρια που είναι από 40 έτη έως και 50 έτη, τα οποία είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα».
Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος «Σπίτι Μου»
Με το προηγούμενο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» χιλιάδες νέοι ηλικίας από 25 έως 39 ετών, είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν χαμηλότοκα ή ακόμη και άτοκα δάνεια για την αγορά κατοικίας. Όσοι ενδιαφέρονταν θα έπρεπε να έχουν εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένοι να έχουν βρει οικία πριν την υποβολή της αίτησης.
Ο κάθε ενδιαφερόμενος είχε την δυνατότητα να λάβει «προέγκριση» του δανείου, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να έχει κατασταλάξει ποιο σπίτι θα αγοράσει, έπρεπε όμως να το «κλείσει» μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία προέγκρισης.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούσαν να διεκδικήσουν και να λάβουν δάνεια για αυτή την αγορά με επιτόκια που ξεκινούσαν από 1,05% (μετά την σχετική επιδότηση), ενώ για τους τρίτεκνους το δάνειο ήταν… άτοκο!
Το 75% του κεφαλαίου που χορηγείτο από τη ΔΥΠΑ ήταν άτοκο, όταν για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτούσαν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείτο στο σύνολό του άτοκα.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι Μου»
Δικαιούχοι του προγράμματος ήταν άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών, ή ζευγάρια (έπρεπε ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο), εφόσον:
- Είχαν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).
- Δεν διέθεταν ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.
Με το νέο πρόγραμμα δικαιούχοι θα είναι και μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες.
Τα επιλέξιμα ακίνητα έπρεπε να είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας πουαναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής. Το ύψος του δανείου δεν μπορούσε να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και σε διάρκεια τα 30 έτη και κάλυπτε έως και το 90 % της αξίας του ακινήτου.
Που διαμορφώνονται τα επιδοτούμενα επιτόκια των δανείων
Ποια είναι όμως τα επιτόκια τα οποία χορηγούσαν τα τραπεζικά ιδρύματα που μετείχαν στο πρόγραμμα και που επιδοτούνταν κατά τα ¾ ή ήταν άτοκα για τους τρίτεκνους;
- Alpha Bank: Euribor 3M με περιθώριο 2,2 %
- Eurobank: Euribor 3M με περιθώριο 1%-4%
- Εθνική: Euribor 3M με περιθώριο 2%-2,5%
- Τράπεζα Πειραιώς: Euribor 1M με περιθώριο 2,5%
- Παγκρήτια: Euribor 3M με περιθώριο 1,5%-2%
- Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Euribor 3M με περιθώριο 2%-3,5%
- Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Euribor 1M με περιθώριο 2%-4%
- Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Σταθερό επιτόκιο στο 5%
- Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Euribor 3M με περιθώριο 1,5%-4,9%
- Attica Bank: Euribor 3M με περιθώριο 2,9%-4%
Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που εκταμιεύονταν στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν ότι:
- Απαλλάσσονταν από την εισφορά του ν. 128/1975 η οποία σήμερα είναι 0,12%.
- Παρείχαν κάλυψη των εξόδων φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.
Δεν επιτρέπεται ωστόσο να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.
Πηγή: enikonomia.gr