Ο Αυγενάκης ζητά από τις Περιφέρειες να μη δίνουν άδεια διεξαγωγής αγώνα σε σωματεία εκτός μητρώου ΓΓΑ – Αναβρασμός στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο
Αναβρασμός επικρατεί στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, καθώς Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων κατεβάζουν ρολά, μετά την εγκύκλιο του Λευτέρη Αυγενάκη με την οποία ενημερώνει τις Περιφέρειες ότι βάσει νόμου δεν μπορούν να χορηγήσουν άδεια διεξαγωγής αγώνα σε σωματεία εκτός μητρώου ΓΓΑ και σε σωματεία που στερούνται της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.
Ήδη μετά από αυτήν την εξέλιξη η ΕΠΣ Λάρισας ανέβαλε τον τελικό Super Cup, η ΕΠΣ Καστοριάς τους αγώνες κυπέλλου και η ΕΠΣ Θεσσαλίας ανέστειλε τα τοπικά πρωταθλήματα. Η δική μας ΕΠΣ Θράκης πάντως μέχρι στιγμής έχει προγραμματίσει για 18/9 τον τελικό του Σούπερ Καπ.
FIFA και UEFA ανέφεραν στον υφυπουργό αθλητισμού ότι δεν μπορεί να επιβάλει ποδοσφαιρικές ποινές στις ομάδες που είναι εκτός Μητρώου ΓΓΑ, αλλά δεν άλλαξε την απόφαση του.
Με αυτήν την στάση σωματεία που δεν έχουν ενταχθεί στο Μητρώο θα «σβήσουν» από το ποδοσφαιρικό χάρτη και γι’ αυτό αντιδρούν οι Ποδοσφαιρικές Ενώσεις.
Η ΕΠΣΘ στην ανακοίνωση της αναφέρει:
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΣ Θεσσαλίας, σε έκτακτη συνεδρίαση της σήμερα 16/09/2022, αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή των τοπικών πρωταθλημάτων της. Η απόφαση για την αναστολή έχει ισχύ μέχρι νεωτέρας και έχει ληφθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής της υπ. αριθ. ΥΠΠΟΑ/οικ. 435525/13-09-2022 Εγκυκλίου της Γ.Γ.Α., με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με την χορήγηση άδειας τέλεσης αθλητικής συνάντησης του άρθρου 56Δ του ν. 2725/1999 και παραχώρησης αθλητικών εγκαταστάσεων».
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΠΣ Καστοριάς: «Η Επιτροπή Εκτάκτων θεμάτων της Ε.Π.Σ. Καστοριάς, σε συνεδρίαση της σήμερα 16/09/2022, αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή όλων των αγώνων του κυπέλλου, που ήταν προγραμματισμένοι για το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2022.Η απόφαση για την αναστολή έχει ισχύ μέχρι να ληφθεί από την ΕΠΟ το πλαίσιο της εφαρμογής της υπ. αριθ. ΥΠΠΟΑ/οικ.435525/13-09-2022 (ΑΔΑ:96ΦΟ4653Π4-ΨΔΞ) Εγκυκλίου της Γ.Γ.Α., με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με την χορήγηση άδειας τέλεσης αθλητικής συνάντησης του άρθρου 56Δ του ν. 2725/1999 και παραχώρησης αθλητικών εγκαταστάσεων».
Αναλυτικά όσα αναφέρει η εγκύκλιος Αυγενάκη:
Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 5 του ν. 2725/1999, όπως έχει τροποποιηθεί με το ν. Ν.4809/2021, ΦΕΚ Α` 102/19.06.2021 αθλητικό σωματείο νοείται αυτό που έχει λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ.
Συγκεκριμένα, «Με την επιφύλαξη της παρ. 1Α, όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται αθλητικό σωματείο, νοείται το σωματείο που έχει την κατά το παρόν ειδική αθλητική αναγνώριση και έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α`148)».
Δεδομένου ότι κατά το άρθρο 56Δ του ν. 2725/1999 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει προκειμένου να διεξαχθεί αθλητική συνάντηση, απαιτείται η χορήγηση άδειας από την οικεία Περιφέρεια, προκειμένου αυτή να χορηγηθεί από τις υπηρεσίες σας, θα πρέπει να ελέγχεται η αθλητική αναγνώριση και η εγγραφή του αιτούντος σωματείου στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α` 148), όπως ορίζεται στον αθλητικό νόμο. Συνεπώς σε αθλητικό σωματείο που δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης.
Ο έλεγχος διενεργείται μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού(https://gga.gov.gr/), όπου επιλέγεται η καρτέλα ΜΗΤΡΩΟ (https://gga.gov.gr/mitroo) και ακολούθως η επιλογή «ΛΙΣΤΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γ.Γ.Α.». Με την εισαγωγή στην συγκεκριμένη λίστα, εμφανίζεται πλατφόρμα,
όπου ο χρήστης με την εισαγωγή της επωνυμίας του σωματείου ή του τετραψήφιου κωδικού αναγνώρισης του σωματείου και με την βοήθεια σχετικών φίλτρων, δύναται να εξακριβώσει εάν το σωματείο που αιτείται άδεια διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης, βρίσκεται στα εγγεγραμμένα σωματεία της ΓΓΑ.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι: α) σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ.4 του ν.2725/1999, όπως ισχύει«4. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τηρείται μητρώο ειδικά αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων. Αθλητικό σωματείο που δεν φέρει την κατά το παρόν ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α ́ 148), δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.»
Β) σύμφωνα με το άρθρο 66 παρ. 2 του ν.4735/2020, όπως ισχύει, «2. Αθλητικό σωματείο που δεν φέρει την ειδική αθλητική αναγνώριση του άρθρου 8 του ν. 2725/1999 (Α ́ 121) και δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α ́ 148), δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ΟΤΑ α ́ και β ́ βαθμού.»
Συνεπώς σε σωματείο που δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις δεν μπορεί να παραχωρηθεί αθλητική εγκατάσταση που ανήκει ή εποπτεύεται από Γ.Γ.Α., νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις των ΟΤΑ α’ & β ́ βαθμού.
Γ) σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ.2 του ν.4726/2020 «Αθλητικό σωματείο που δεν λαμβάνει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγράφεται στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο εντός του χρονικού διαστήματος του πρώτου εδαφίου (5.9.2022), δεν δύναται να συμμετέχει εφεξής στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας και επιπλέον διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας αν δεν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγραφεί στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο έως την 31η.7.2023.»
Δ) Μοναδική εξαίρεση από τα ανωτέρω αποτελούν τα σωματεία εκείνα που υπάγονται στην διάταξη των §1Α και §5 του άρθρου 8 του Ν.2725/99 όπως ισχύει.
«1Α Κατά τα πρώτα δύο (2) έτη από την εγγραφή του σε αθλητική ένωση ή ομοσπονδία, το αθλητικό σωματείο μετέχει στην αγωνιστική δραστηριότητα της οικείας ένωσης ή ομοσπονδίας, πλην των πανελληνίων αγώνων και πρωταθλημάτων ή των τελικών φάσεων πανελληνίων αγώνων και πρωταθλημάτων, χωρίς να διαθέτει ειδική αθλητική αναγνώριση, την οποία μπορεί να αιτηθεί και να λάβει το αργότερο εντός του ιδίου χρονικού διαστήματος. Αν μετά από την παρέλευση δύο (2) ετών από την εγγραφή του το αθλητικό σωματείο δεν έχει λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση, διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο των μελών της ένωσης ή της ομοσπονδίας και δε δύναται πλέον να συμμετέχει στις αγωνιστικές διοργανώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας.»
«5.Με την επιφύλαξη της παρ.1Α, όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται αθλητικό σωματείο, νοείται το σωματείο που έχει την κατά το παρόν ειδική αθλητική αναγνώριση και έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του Ν.4714/2022(Α’148).»Συνεπώς για τα σωματεία της ανωτέρω παραγράφου δεν απαιτείται η εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων προκειμένου α) να συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις όπως αυτές αναφέρονται στην §1Α του άρθρου 8 του Ν.2725/99 όπως ισχύει, και β) προκειμένου να χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν ή εποπτεύονται από την Γ.Γ.Α., νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις των ΟΤΑ α’ & β ́ βαθμού.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ.
Υφυπουργείο Αθλητισμού: «Ασυνέπεια της ΕΠΟ, αγνοείται από τις 7 Σεπτεμβρίου»
Για αθέτηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε κατά την τετραμερή συνάντηση της 2ας Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο την υποχρέωση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων να εγγραφούν στο Μητρώο της ΓΓΑ, κατηγορεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού την ΕΠΟ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε αναλάβει, σε συνεννόηση με τις FIFA και UEFA, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις ως τις 7/9, οπότε και είχε προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Το Υφυπουργείο Αθλητισμού επισημαίνει ότι ως τώρα, το 87,3% των ενεργών ποδοσφαιρικών σωματείων της χώρας έχουν προσέλθει στο Μητρώο και η συντριπτική πλειονότητα αυτών, είτε έχει ήδη εγγραφεί, είτε έχει υποβάλει ολοκληρωμένες αιτήσεις. Επαναλαμβάνει, τέλος, ότι διατηρεί διάθεση βοήθειας και συνεργασίας με τις FIFA και UEFA, ώστε να εγγραφούν όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία στο Μητρώο.
Αναλυτικά η θέση του Υφυπουργείο Αθλητισμού:
«Για την αποφυγή κάθε είδους παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας:
-Στην πολύωρη 4μερή συνάντηση στις 2 Σεπτεμβρίου (Υφυπουργείο, FIFA, UEFA και ΕΠΟ) η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεσμεύτηκε, έπειτα από προτροπή των τριών εκπροσώπων των διεθνών συνομοσπονδιών, να συνεχιστεί άμεσα ο παραγωγικός διάλογος με το Υφυπουργείο, σχετικά με την υποχρέωση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων να διαθέτουν την απαραίτητη εκ του νόμου Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και την εγγραφή τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
-Συμφωνήθηκε τότε να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις από πλευράς ΕΠΟ, ώστε κατόπιν να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των επομένων βημάτων, πάντοτε σε συνεννόηση του Υφυπουργείου με FIFA και UEFA.
-Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ωστόσο, παρά τη δέσμευσή της έναντι όλων, ουδέποτε προσήλθε! Ανέβαλε, το πρωινό της 7ης Σεπτεμβρίου, την προγραμματισμένη για εκείνη την ημέρα συνάντηση και έκτοτε αγνοείται.
-Οι διεθνείς συνομοσπονδίες είναι ενήμερες για την ασυνέπεια της ΕΠΟ.
-Οι ανά την επικράτεια ΕΠΣ, προτού προβαίνουν σε αίολες ανακοινώσεις, καλό θα ήταν να αναζητήσουν τις ευθύνες από τους επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.
-Στο Μητρώο σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, έχουν προσέλθει τα 2.246 (87,3%) από τα 2.573 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία της χώρας (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που οι ίδιες οι 54 ΕΠΣ μας έχουν αποστείλει).
Εξ αυτών των 2.246 ποδοσφαιρικών σωματείων που έχουν προσέλθει στο Μητρώο, ολοκληρωμένες αιτήσεις έχουν υποβάλει τα 2.164, άλλα 82 σωματεία τις επεξεργάζονται ακόμα, ενώ είναι ήδη εγγεγραμμένα τα 1.845.
-Κι όπως επιβεβαιώθηκε στην 4μερή συνάντηση στις 2 Σεπτεμβρίου, είναι αυτονόητο ότι από πλευράς Υφυπουργείου υφίσταται κάθε διάθεση βοήθειας και αγαστής συνεργασίας με τις FIFA και UEFA, ώστε να εγγραφούν όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία στο Μητρώο, αρκεί βεβαίως να το επιθυμεί και η ΕΠΟ.
Ακριβώς η ίδια βοήθεια και συνεργασία, η οποία αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα με όλες τις υπόλοιπες 53 ομοσπονδίες ομαδικών και ατομικών αθλημάτων και συνετέλεσε στο εξαιρετικό αποτέλεσμα της εγγραφής της συντριπτικής πλειονότητας των σωματείων τους».