Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπουκης διεκδικεί με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπουκης διεκδικεί με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής

Ανοιχτή επιστολή προς στον πρωθυπουργό στέλνει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, διεκδικώντας την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στο Δήμο του, ενταγμένη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, επιθυμώ να θέσω υπόψη σας ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την περιοχή μας, το οποίο αφορά στην ίδρυση Τμήματος Κτηνιατρικής, ενταγμένου στις Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με έδρα τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ως Δήμαρχος του Δήμου Αλεξανδρούπολης, εκφράζοντας, παράλληλα, και την επιθυμία των κατοίκων της ακριτικής μας περιοχής, εκτιμώ πως η δημιουργία αυτής της ακαδημαϊκής ειδίκευσης συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και τη βιωσιμότητά της, ώστε να λειτουργήσει ενισχυτικά και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Μετά από επισταμένη μελέτη των προγραμμάτων σπουδών Τμημάτων Κτηνιατρικής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, παρουσιάζω τεκμηριωμένη πρόταση, που στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: πρώτον, στην υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή του Δήμου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία μπορεί άμεσα να εξυπηρετήσει της αντίστοιχες ανάγκες του προς ίδρυση Τμήματος∙ δεύτερον, στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, σχετικές με το γνωστικό αντικείμενο της Κτηνιατρικής Επιστήμης, που προωθούν την επιστημονική έρευνα∙ τρίτον, σε αντίστοιχα παραδείγματα ξένων πανεπιστημίων, που στήριξαν την τοπική οικονομία περιφερειακών κέντρων, συγκρατώντας την πληθυσμιακή διαρροή από περιφερειακούς οικισμούς. Ο τελευταίος άξονας της πρότασής μου αφορά στη γεωστρατηγική θέση και τις υποδομές του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που θα πλαισιώσουν τη λειτουργία του Τμήματος, στοιχεία αναμφισβήτητα καίρια για τη βιωσιμότητα ενός Περιφερειακού Τμήματος.
Α. Αναφορικά με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή:
1. Η λειτουργία του Τμήματος προβλέπεται στην Πανεπιστημιούπολη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην περιοχή «Δραγάνα» Αλεξανδρούπολης, όπου είναι εγκαταστημένη πλήρως η Σχολή Επιστημών Υγείας, σε ιδιόκτητη περιοχή 1.000 στρεμμάτων, με τα Τμήματα α) Ιατρικής και β) Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.
2. Στη Σχολή Επιστημών Υγείας ήδη λειτουργούν:
• 2 αμφιθέατρα 250 θέσεων
• 1 αίθουσα διδασκαλίας 120 θέσεων
• 3 αίθουσες διδασκαλίας 75 θέσεων
• άλλες, μικρότερης χωρητικότητας
• 2 πειραματικά χειρουργεία
Παράλληλα, στην ίδια Πανεπιστημιούπολη ολοκληρώνονται σε 2 έτη:
• 3 αμφιθέατρα 156 θέσεων
• 2 αμφιθέατρα 76 θέσεων
• 4 αίθουσες 54 θέσεων
• Νέο κτίριο Γραμματείας και αίθουσες συνεδριάσεων
Επομένως, είναι πάρα πολύ σημαντικό για ένα νεοσύστατο τμήμα το γεγονός ότι δεν απαιτούνται νέες εγκαταστάσεις για την παράδοση των ακαδημαϊκών μαθημάτων.
Επίσης, έχουν παραχωρηθεί για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών της Κτηνιατρικής από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης:
• Καινούριο τριώροφο κτίριο γραφείων εμβαδού 1.200 τ.μ.
• Αγρόκτημα 350 στρεμμάτων, με δυνατότητα να παραχωρηθούν περισσότερα, από αγρόκτημα 2.000 στρεμμάτων, πλησίον της Πανεπιστημιούπολης
• Για την πρακτική άσκηση των φοιτητών η άδεια χρήσης του Υγειονομικού Κέντρου Διαχείρισης Ζωικής Παραγωγής (Σφαγείου) στις Φέρες, 20 χλμ από την Πανεπιστημιούπολη, το οποίο ολοκληρώθηκε και επίκειται μόνο η δοκιμαστική του λειτουργία
• 2 σχολικά κτίρια, μη λειτουργούντα πλέον, σε κοντινή απόσταση του Υγειονομικού Κέντρου(Σφαγείου), στην περιοχή Πέπλος της δημοτικής ενότητας Φερών, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τις εργαστηριακές παραδόσεις
• Επίσης, έχει παραχωρηθεί ήδη η άδεια άσκησης των φοιτητών σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής
Β. Αναφορικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, που αντιστοιχούν στο γνωστικό πεδίο της Επιστήμης της Κτηνιατρικής, τα οποία θα συμβάλλουν στη διεύρυνση των ερευνητικών προγραμμάτων και κατ’ επέκταση στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:
1. Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου αποτελεί την πύλη εισόδου της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) από την Τουρκία, με όποιον κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για το μεγάλο κτηνοτροφικό κεφάλαιο της περιοχής, λόγω της ενδημικής εμφάνισης διαφόρων εξωτικών και επικίνδυνων νοσημάτων στη γείτονα χώρα, όπως ακριβώς είμαστε τώρα σε ενεστώσα πληγή από τη ζωονόσο της ευλογιάς. Ενδεικτικά, τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε συχνή εμφάνιση επιζωοτικών νοσημάτων όπως:
1.1 Αφθώδης πυρετός: 1994,1995,2000
1.2 Ευλογιά των αιγοπροβάτων: 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 2000, 2013, 2014, 2015, 2024
1.3 Καταρροϊκός Πυρετός:2014
1.4 Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών : 2015, 2016 (από το 2015 εμβολιάζεται συνεχώς όλος ο βόειος πληθυσμός),
για την αντιμετώπιση των οποίων επιβάλλεται σειρά ενεργειών ως ακολούθως:
εφαρμογή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία,
διεξαγωγή κλινικής και επιδημιολογικής έρευνας,
λήψη μέτρων βιοασφάλειας,
λήψη μέτρων (θανάτωση ζώων, καταστροφή προϊόντων, περιοριστικά μέτρα, επείγον κατά περίπτωση εμβολιασμός κλπ) για τον τελικό έλεγχο και εξάλειψη των παραπάνω νοσημάτων.
2. Παράλληλα, εφαρμόζονται προγράμματα ενεργητικής και παθητικής επιτήρησης εξωτικών νοσημάτων με τριμερή συμμετοχή (Ελλάδα-Βουλγαρία-Τουρκία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), όπως:
• πρόγραμμα επιτήρησης και λήψης μέτρων για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της Περιφέρειας από τα εξωτικά νοσήματα (Αφθώδης, Ευλογιά των προβάτων, Οζώδης Δερματίτιδα των βοοειδών, Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών). Εφαρμόζεται σε όλη την Περιφέρεια
• πρόγραμμα THRACE (εφαρμόζεται μόνο στην Π.Ε Έβρου)
3. Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο και αντιστρόφως. Η Περιφέρεια εφαρμόζει όλα τα προγράμματα εξυγίανσης των ζωοανθρωπονόσων όπως:
• αντιλυσσικός εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων σε όλη την ΠΑΜΘ για τον περιορισμό της εξάπλωσης της λύσσας και την προστασία της υγείας των ζώων και της Δημόσιας Υγείας
• εφαρμογή προγραμμάτων επιτήρησης, εκρίζωσης ή ελέγχου νοσημάτων των ζώων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, όπως είναι η βρουκέλλωση-φυματίωση, ο μελιταίος πυρετός, μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, η σαλμονέλωση, η γρίπη των πτηνών , ο πυρετός του Δυτικού Νείλου κ.α.
4. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (ζωικό κεφάλαιο: μεγάλος αριθμός βοοειδών, αιγοπροβάτων, μονάδες εκτροφής χοίρων, πτηνών) εξασφαλίζουν την εμφάνιση πολλών κλινικών περιστατικών διαφόρων νοσημάτων, που διευκολύνουν, προωθούν την επιστημονική έρευνα και διασφαλίζουν την ποιότητα του προγράμματος σπουδών. Μάλιστα, η λειτουργία του Τμήματος Κτηνιατρικής στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ενταγμένου στη Σχολή Επιστημών Υγείας, καθιστά ευκολότερη την διατμηματική επιστημονική συνεργασία με τα Τμήματα Ιατρικής, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, ώστε να αποτελέσουν, μαζί με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, έναν επιστημονικό μοχλό αγροτικής- κτηνοτροφικής ανάπτυξης και θωράκισης της κτηνοτροφικής παραγωγής, και επομένως της τοπικής οικονομίας, από τις ζωονόσους.
5. Το Δέλτα του ποταμού Έβρου με τη σπάνια βιοποικιλότητά του συνάδει με το επιστημονικό αντικείμενο του τομέα Ιχθυολογίας, Οικολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος
Γ) Αναφορικά με παραδείγματα άλλων χωρών:
Tμήματα ή Σχολές Κτηνιατρικής λειτούργησαν αποτελεσματικά σε περιοχές με αγροτικά χαρακτηριστικά, χάρη:
• στους ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινότητα,
• στις ευκαιρίες πρακτικής εκπαίδευσης για τους φοιτητές,
• στην εστίαση σε πρωτοποριακή έρευνα που δημιουργούν οι τοπικές ανάγκες
Παραδείγματα:
Η.Π.Α:
• Colorado State University, Fort Collins (αναπτύχθηκε νέο τεστ για την ανίχνευση της νόσου Crohn σε σκύλους)
• University of California, Davis (αναπτύχθηκε νέο εμβόλιο για τη νόσο Lyme)
Ευρώπη:
•University of Glasgow, Glasgow
•Swedish University of Agricultural Sciences, Upsala
Τα ανωτέρω αποτελούν παραδείγματα ξένων πανεπιστημίων, με αντίστοιχα τμήματα σπουδών, τα οποία προώθησαν με επιστημονικές καινοτομίες την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε περιοχές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Αυτό το τελευταίο συνδέεται με όσα εμμέσως επιθυμείτε ως Κυβέρνηση, δηλαδή την διαχείριση της δυσανάλογης ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης σε σχέση με την περιφέρεια. Όπως στην περίπτωση της ερευνητικής καινοτομίας εμβολίου για ζωονόσο του University of California, έτσι και στη δική μας, η επιστημονική έρευνα δύναται να λειτουργήσει ως μηχανισμός πρόληψης, προστασίας και θωράκισης από τις ζωονόσους των περιφερειακών οικισμών με αγροτο-κτηνοτροφικό κεφάλαιο, όπως είναι οι Φέρες, ο Πέπλος, το Σουφλί και άλλοι, στηρίζοντας κατ’ επέκταση το εισόδημα των μικρών αγροτο-κτηνοτρόφων και την ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου-περιφέρειας .
Δ) Αναφορικά με τη γεωστρατηγική θέση, τις σύγχρονες υποδομές του Δήμου Αλεξανδρούπολης και τη βιωσιμότητα του Τμήματος
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ένας σύγχρονος Δήμος, ο οποίος, παρά την ακριτική του θέση, διασφαλίζει την πρόσβαση σε αυτόν από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα οδικώς, ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς, καθιστώντας το νεοσύστατο Τμήμα εύκολα προσβάσιμο, ελκυστικό για τους υποψήφιους φοιτητές και πανεπιστημιακούς Καθηγητές από όλη την Ελλάδα, επομένως, βιώσιμο.
Η γεωστρατηγική θέση του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στα σύνορα με Τουρκία και Βουλγαρία, θα επιτρέπει στο Τμήμα τη δυνατότητα πρόσβασης σε διασυνοριακή συνεργασία για θέματα υγείας των ζώων και δημόσιας υγείας, καθώς και ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο.
Ο διεθνής χαρακτήρας του λιμένος στην Αλεξανδρούπολη, μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τις κτηνιατρικές απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου ζωικών προϊόντων και τις υγειονομικές συνθήκες που σχετίζονται με το θέμα αυτό.
Παράλληλα, η πολυβραβευμένη πόλη της Αλεξανδρούπολης για την βιώσιμη αστική κινητικότητα διαθέτει δίκτυο ποδηλατοδρόμων, τη φθηνότερη δημοτική συγκοινωνία, πεζοδρόμηση στο κέντρο, σύγχρονο δίκτυο κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων, διαμορφώνοντας έτσι ένα φιλικό περιβάλλον για φοιτητές χαμηλότερων εισοδημάτων.
Η διοργάνωση πολλών φεστιβάλ και εκθέσεων, η λειτουργία αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, μουσείων, Δημοτικής Βιβλιοθήκης, πολιτιστικών κέντρων δίνουν ευκαιρίες εποικοδομητικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και ευρύτερης πνευματικής συγκρότησης των φοιτητών.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
γνωρίζετε σε βάθος τη γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο αυτό. Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα να υποδεχθούμε και τη νέα αυτή πρόκληση της ίδρυσης του Τμήματος Κτηνιατρικής, μεριμνώντας, παράλληλα, για τη διάχυση των επιγενόμενων ωφελειών στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Για όλους τους παραπάνω λόγους, εκτιμώ ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του νέου Τμήματος Κτηνιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ)
Με βαθύτατη εκτίμηση
Ιωάννης Ζαμπούκης
Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό