Ο Δημήτρης Χαρίτου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- Σημαντικά σημεία της ομιλίας του
Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην Αθήνα και στο Ξενοδοχείο Caravel.
Ομιλητής ήταν και ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος μίλησε για τις επερχόμενες ευωρεκλογές, την επιχειρηματικότητα, τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν, καθώς και την αποκαταστήσουμε των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες της μειονότητας.
Παραθέτουμε ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας του:
“Θεωρώ ότι με ορόσημο την κρίσιμη μάχη των ευρωκλογών, να σχεδιάσουμε τις κινήσεις μας, το έκτακτο συνέδριο τον Φεβρουάριο. Είμαστε υποχρεωμένοι απο τον ρόλο που μας ανέθεσε η κοινωνία, εν κινήσει, να υπερασπισθούμε τα κοινωνικά στρώματα
που εκπροσωπούμε.
Να προσαρμόσουμε πλευρές της πολιτικής μας ώστε να γίνει πιο ελκτικό το αφήγημά μας στην κοινωνία.
Να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να οδηγηθούμε σε ένα ανοικτό στην κοινωνία δημοκρατικό συνέδριο”.
Μιλώντας για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα:
“Για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους, χρειάζεται όχι μόνο να τους υπερασπιζόμαστε, όπως σωστά κάναμε με
το φορολογικό, αλλά να αναδείξουμε τη θέση και το ρόλο που θα έχουν στον παραγωγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μας.
Να μη διστάσουμε να αναλάβουμε ευθύνες για τις πληγές που προκαλέσαμε, για όσα δεν προλάβαμε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Αλλιώς θα τους τα υπενθυμίζουν οι αντίπαλοί μας,όπως ήδη το κάνουν”.
O ΣΥΡΙΖΑΠΣ δύναμη πατριωτικής ευθύνης:
“Να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης. Εικόνα που έμπρακτα είχαμε δείξει ως κυβέρνηση επι Αλέξη Τσίπρα, αλλά τη θαμπώσαμε μετά το 2019 με επιλογές, όπως καταψήφισης των αμυντικών δαπανών του προυπολογισμού, αλλά και άλλες. Και το ερώτημα βέβαια είναι τι θα κάνουμε στον προυπολογισμό σε λίγες μέρες;”
Για τη συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη:
“Σαφώς και είμαστε υπέρ του διαλόγου, άλλωστε εμείς πρώτοι τον υποδείξαμε. Ούτε θριαμβολογούμε ούτε και μειώνουμε το βήμα που έγινε. Κυρίως όμως δεν εκχωρούμε, ούτε δίνουμε λευκή επιταγή στην πολιτική της μυστικής διπλωματίας του κυρίου Μητσοτάκη. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής. Έχουμε όμως χρέος να προειδοποιήσουμε την κοινωνία, για τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα στο να κάνει συμβιβασμούς. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι, για πρώτη φορά επίσημα, τέθηκε θέμα τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη. Η αυτονόητη απάντηση του κ. Μητσοτάκη, σε μια προσυμφωνημένη καθόλα παρουσία τους, γεννά > σοβαρότατα ερωτήματα, γιατί αποδέχθηκε μια τέτοια επιλογή.
Επιλογή που το κατέστησε ήδη διεθνώς ως διμερές θέμα και βεβαίως το αναβάθμισε ως ένα ακόμα θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορων”.
Να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες της μειονότητας:
“Έχουμε ένα ισχυρό προγραμματικό απόθεμα θέσεων για την μειονότητα, όπως επίσης και δείγματα γραφής απο το κυβερνητικό μας έργο.
Είναι ανάγκη να αποκαταστήσουμε την αδιαμεσολάβητη σχέση που είχαμε παλιότερα και απωλέσαμε τα τελευταία χρόνια, αφού αυτή υποκαταστάθηκε μέσω των παράτυπων μηχανισμών ισχύος στην περιοχή με στελέχη μας, που νομιμοποίησαν αυτή την παρεμβατικότητα.
Οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Θράκη, δεν προσήλθαν στη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν στην πρεσβεία, με την λεγόμενη συμβουλευτική επιτροπή τουρκικής μειονότητας δυτικής θράκης. Απο τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης ακούσατε
να λένε κουβέντα για τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές της Νέας Αριστεράς που συμμετείχαν;
Φαντάζεστε σε άλλη περίπτωση τι θα είχε γίνει και τι θα έλεγαν για εμάς;”
Δυο προτάσεις συμβολής:
“Η 1η. Για τα αναπτυξιακά συνέδρια που προγραμματίζονται, θεωρώ οτι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό της ΑΜ.Θράκης και το καλύτερο θα ήταν να διοργανωθεί στην πόλη της Κομοτηνής.
Η 2η Να αναβαθμιστεί το επίπεδο πολιτικής παρακολούθησης των οργανώσεων στη Θρακη, απευθείας από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.”