Ο Δημήτρης Χαρίτου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση σημείωσε «με το νόμο πλαίσιο σε ποιες από τις πραγματικές ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της πανεπιστημιακής κοινότητας απαντάτε; Σε καμία απολύτως! Καλλιεργείτε μια στρεβλή εικόνα, για το δημόσιο πανεπιστήμιο προκειμένου να παρέμβετε αυταρχικά.
Άκουσα τον κο πρωθυπουργό, για εσάς δεν ευθύνεται το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και δεν αξιοποιεί το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό, αλλά ευθύνονται τα πανεπιστήμια που είναι δήθεν μακριά από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας Για να δικαιολογήσετε με αυτόν τον τρόπο τις ρυθμίσεις που στοχεύουν στη μετάλλαξη του δημοσίου πανεπιστημίου και τη μετατροπή του σε προέκταση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αντί η επιχειρηματικότητα να χρηματοδοτεί προγράμματα έρευνας και καινοτομίας θα αντλεί από τα δημόσια πανεπιστήμια, που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους.
Για εσάς τα προγράμματα σπουδών ευθύνονται για το σοβαρό πρόβλημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων επιστημόνων, αποκρύπτοντας πως με αυτούς τους τίτλους σπουδών διαπρέπουν στο εξωτερικό οι απόφοιτοί τους. Πως αλλιώς θα δικαιολογήσετε τις ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που στοχεύουν στην πολυδιάσπαση των προγραμμάτων σπουδών σε πτυχία πολλών ταχυτήτων, την επαναφορά των ΤΕΙ ως τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών με συνέπεια την υποβάθμιση του επιπέδου των σπουδών, τη μεγαλύτερη απαξίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Γνωρίζοντας την αγωνία των νέων για απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ως επιπλέον προσόν, με τις ρυθμίσεις που εισάγετε κλείνετε το δρόμο σε όσους δεν διαθέτουν πορτοφόλι. Αφού πλέον αυτά παύουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ακαδημαϊκής διαδικασίας, καταργούνται τα κοινωνικά κριτήρια που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετατρέπονται σε κερδοφόρα επιχείρηση μιας ελίτ καθηγητών»
Ο βουλευτής Ροδόπης απευθυνόμενος στη υπουργό τόνισε «τα ωραία λόγια για την ποιοτική αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης ως πρώτο μάλιστα στόχο δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Όταν κρατάτε σε υποχρηματοδότηση τα πανεπιστήμια, που ασφυκτιούν οικονομικά. Σας θυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν αυξηθεί κατά 1,2 δις. Και σήμερα με τη φιλοσοφία που διαπερνά το νομοσχέδιο ουσιαστικά τα ωθείτε να αναζητούν πόρους, από χορηγούς επιχειρηματικών συμφερόντων, προκειμένου να επιβιώσουν. Όταν τα έχετε υποστελεχωμένα από διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό. Εγκαταλείψατε τη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αυτόματη κάλυψη όσων κενών θέσεων ΔΕΠ δημιουργούνται. Ενώ με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ενθαρρύνετε τις ευέλικτες και ελαστικές μορφές εργασίας των διδασκόντων των ερευνητών και καταργείτε τη μονιμότητα των επίκουρων καθηγητών. Πόσο ελκυστικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο καθεστώς εργασίας για να προσελκύσει νέους επιστήμονες να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια της χώρας;»
Στην συνέχεια της ομιλίας του ο βουλευτής σημείωσε «κυρίες και κύριοι, οι πραγματικές προθέσεις σας για το δημόσιο Πανεπιστήμιο έγιναν εξ αρχής γνωστές. Αναγνωρίσατε τους τίτλους σπουδών αμφίβολης ποιότητας ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμα με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Ενώ με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής προκαλέσατε μία διαρκή αιμορραγία φοιτητών σε βάρος των περιφερειακών πανεπιστημίων όπως του ΔΠΘ και σε όφελος των ιδιωτικών κολεγίων που τόσο αγαπάτε.
Τρία χρόνια τώρα δεν υλοποιείτε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την ίδρυση και λειτουργία των έξι νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, που αναμένουν οι τοπικές κοινωνίες. Η ρύθμιση στο νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση χωρίς τη συμφωνεί γνώμη της Συγκλήτου να καταργεί πανεπιστημιακά τμήματα, επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Οφείλετε να γνωρίζετε ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το ΔΠΘ, αποτελούν για τις τοπικές κοινωνίες πυλώνες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι, εμάς δε μας ακούτε, ούτε τα άλλα κόμματα. Αφουγκραστείτε τουλάχιστον τι λένε τα ίδια τα πανεπιστήμια. 19 Σύγκλητοι σας ασκούν έντονη αλλά τεκμηριωμένη κριτική για το νομοσχέδιο, ενώ οι περισσότερες σας ζητούν να το αποσύρετε. Εσείς κάνετε πως δεν ακούτε. Αντιλαμβάνεστε ότι για να αλώσετε το δημόσιο πανεπιστήμιο έχετε ένα ισχυρό ανάχωμα. Με τις ρυθμίσεις εκεί στοχεύετε, να σπάσετε τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής διοίκησης των πανεπιστημίων. Να καταργήσετε την εκλογή των οργάνων διοίκησής τους. Να εγκαθιδρύσετε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, με υπερεξουσίες στον πρύτανη και το συμβούλιο διοίκησης, χωρίς τη δημοκρατική εκπροσώπηση της ακαδημαϊκής κοινότητας στη λήψη των αποφάσεων, χωρίς καμία λογοδοσία, χωρίς δημοκρατικά αντίβαρα. Όπως σας λένε οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί ευνοείτε τις διαδικασίες της αδιαφάνειας και των συναλλαγών με τις επιλογές του νέου μοντέλου διοίκησης. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τον ορισμό μάνατζερ στα Πανεπιστήμια οι διοικήσεις τους θα προσομοιάζουν περισσότερο με διοικητικά συμβούλια ανώνυμων εταιρειών.
Αυτό είναι το όραμα σας για το δημόσιο πανεπιστήμιο, να μεταλλαχθεί από δημόσιο ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας σε ιδιωτικό χώρο όπου τμήματά του θα εκχωρούνται για ιδιωτικοποίηση;
Και ως γεωτεχνικός δε μπορώ να μην αναφερθώ στην προκλητική τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο άρθρο 296, όπου με σκανδαλώδη τρόπο καταργείτε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που διαχειρίζονται για δεκαετίες, τα δύο πανεπιστημιακά δάση του Περτουλίου και του Ταξιάρχη, το Αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής όπως και την πανεπιστημιακή λέσχη. Είστε αυτουργοί εγκλήματος σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Με γέφυρα τη μεταφορά τους στην Επιτροπή Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ θα επωφεληθούν μέσω ΣΔΙΤ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με μπίζνες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, όπως βλέπουν ήδη το φως της δημοσιότητας τέτοια επιχειρησιακά σχέδια. Η οσμή του σκανδάλου είναι έντονη από τη φωτογραφική διάταξη της τροπολογίας. Γι’ αυτό σας καλώ να την αποσύρετε όπως ζητούν τα πανεπιστημιακά τμήματα των σχολών αυτών. Καταθέσαμε, άλλωστε, σχετική τροπολογία. Θα κριθείτε από τη στάση που θα κρατήσετε».
Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «κανένας νόμος – πλαίσιο, ακόμη και αν ψηφιστεί, δεν έχει καμία απολύτως τύχη αν δεν έχει την συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Να σας θυμίσω τον Ν.815 ή τα άλλα δήθεν μεταρρυθμιστικά εγχειρήματα στην ανώτατη εκπαίδευση, όλα έμειναν στα χαρτιά. Άλλωστε πολύ σύντομα μία νέα προοδευτική κυβέρνηση θα οδηγήσει και αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στα σκουπίδια της ιστορίας».