Ο Δημήτρης Χαρίτου ζητά να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές σε καλλιέργειες στην ΠΕ Ροδόπης από την έξαρση των πληθυσμών της ακρίδας
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει από την έξαρση των πληθυσμών της ακρίδας σε καλλιέργειες στην ΠΕ Ροδόπης και ζητά να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες.
Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει ότι σε περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Μαρώνειας και Κρωβύλης του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών ΠΕ Ροδόπης, παρατηρήθηκαν εξαιρετικά μεγάλοι πληθυσμοί ενήλικων ακριδών σε μορφή σμήνους, οι οποίοι προσέβαλλαν βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκια, τριφύλλια, σιτηρά κα., γι’ αυτό και κηρύχθηκαν ακριδόπληκτες με απόφαση του περιφερειάρχη ΑΜΘ.
Καθώς η καταπολέμηση των ακριδών αυτήν την περίοδο είναι μη αποτελεσματική και οι ζημιές από ακρίδες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, οι πληγέντες παραγωγοί έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση λόγω απώλειας παραγωγής και άρα εισοδήματος. Και μάλιστα ενώ έχουν πραγματοποιήσει ήδη μεγάλο μέρος των καλλιεργητικών εξόδων με το κόστος παραγωγής να είναι δυσβάσταχτο, λόγω των υψηλών τιμών σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και στα γεωργικά εφόδια.
Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν είναι στις προθέσεις του να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς και ζητά να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση έγκαιρα των αυξανόμενων εχθρών των καλλιεργειών, αλλά και για την διαχείριση φαινομένων όπως αυτό των ακριδών, για να αποφευχθούν κατά το δυνατόν στο μέλλον ζημιές σε καλλιέργειες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Αθήνα, 20 Ιουνίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Θα αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους από την έξαρση φέτος των πληθυσμών της ακρίδας;
Σε περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Μαρώνειας και Κρωβύλης του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών ΠΕ Ροδόπης, παρατηρήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εξαιρετικά μεγάλοι πληθυσμοί ενήλικων ακριδών σε μορφή σμήνους, οι οποίοι προσέβαλλαν βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκια, τριφύλλια, σιτηρά κα.
Συγκεκριμένα, έντομα μεγάλα σε μέγεθος καταστρέφουν από τις ανοιξιάτικες φυτείες τα νεαρά φυτά κυρίως τα βαμβακόφυτα, που αυτήν την χρονική περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την εικόνα που δίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ «οι ζημιές είναι σημαντικές καθώς οι ακρίδες απομυζούν από τα τρυφερά και φρέσκα φυτά το ζωτικό χυμό, αλλά και τα φύλλα που έχουν βγει, αφήνοντας κατεστραμμένα φυτά, χωρίς δυνατότητα επιστροφής στην ενεργό καλλιεργητική περίοδο».
Ενώ η καταπολέμηση των ακριδών αυτήν την περίοδο είναι μη αποτελεσματική καθώς τα έντομα έχουν μεγάλη διασπορά και μικρότερη ευαισθησία στα χημικά σκευάσματα.
Είναι γεγονός ότι ζημιές από ακρίδες υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, όμως τέτοια μεγάλη έξαρση των πληθυσμών τους και διασποράς τους σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες δεν παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, όπως τουλάχιστον καταγράφηκαν τη φετινή χρονιά από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΑΜΘ. Γι’ αυτό και οι περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Μαρώνειας και Κρωβύλης του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών ΠΕ Ροδόπης με την υπ’αριθ.πρωτ 172256/5272-10.06.2022 απόφαση του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης κηρύχθηκαν ως ακριδόπληκτες για το έτος 2022.
Καθώς οι ζημιές από ακρίδες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, οι πληγέντες παραγωγοί έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση, αφού προβλέπεται σοβαρή μείωση των αποδόσεων στις παραγωγές τους και κατά συνέπεια στα εισοδήματά τους. Σε μια χρονική στιγμή που έχουν πραγματοποιήσει ήδη ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργητικών τους εξόδων και σε μια χρονιά που το κόστος της παραγωγής είναι δυσβάσταχτο, λόγω των υψηλών τιμών σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και στα γεωργικά εφόδια.
Ερωτάται ο κος υπουργός:
1.Είναι στις προθέσεις σας να αποζημιώσετε τους αγρότες που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους και προκλήθηκαν ζημιές από την έξαρση των πληθυσμών της ακρίδας;
2.Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να εξασφαλίζεται έγκαιρα η πρόληψη στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων εχθρών των καλλιεργειών της περιοχής; Όπως επίσης τι μέτρα ενημέρωσης των αγροτών θα λάβετε σχετικά με την διαχείριση φαινομένων ανάλογων με αυτό των ακριδών, για να αποφευχθούν κατά το δυνατόν στο μέλλον ζημιές σε καλλιέργειες;
Ο ερωτών βουλευτής
Χαρίτου Δημήτρης