O Κυριάκος Μητσοτάκης στο βιομηχανικό συγκρότημα του ομίλου Sunlight και στα Θερμοκήπια Θράκης στην Ξάνθη (φώτος)
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής μπαταριών και ανάπτυξης τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας του Ομίλου Sunlight, στην Ξάνθη, και τη μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών προϊόντων των Θερμοκηπίων Θράκης.
«Είχα την ευκαιρία να δω ένα μικρό τμήμα μιας τεράστιας παραγωγικής μονάδος, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της καινοτομίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω ελληνικές εταιρείες οι οποίες διακρίνονται στο εξωτερικό, είναι κυρίαρχες σε εξειδικευμένες αγορές τις οποίες έχουν επιλέξει, μπορούν και προσελκύουν ανθρώπινο δυναμικό υψηλοτάτου επιπέδου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους εργαζόμενους του Ομίλου Sunlight.
«Ένα πράγμα θέλω να γνωρίζετε: εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να λαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή ευρωπαϊκή στήριξη. Υπάρχουν, όπως ξέρετε, σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά υπάρχει και η διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να στηρίζει την καινοτομία, την εξωστρέφεια. Επιχειρήσεις, όπως η Sunlight, οι οποίες μπορεί μεν να εξάγουν τελικό προϊόν σε παραπάνω από εκατό χώρες, εισάγουν όμως κιόλας, ανθρώπινο δυναμικό, επαναπατρίζοντας νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης και τώρα αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα μας, σε εξαιρετικές δουλειές, καλοπληρωμένες δουλειές και να μπορούν να δημιουργήσουν στον τόπο τους, χωρίς να χρειάζεται κατ’ ανάγκη να ξενιτευτούν για να μπορέσουν να έχουν μια καλή επαγγελματική διαδρομή», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά μόνο αν λύσουμε -αν κόψουμε μάλλον- τον Γόρδιο δεσμό της αποθήκευσης ενέργειας, διότι προφανώς δεν έχουμε συνέχεια λιακάδα και δεν φυσάει κάθε μέρα. Άρα η αποθήκευση ενέργειας, αποκτά κομβική σημασία για να αυξήσουμε τη δυνατότητα διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό αφορά τις μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, αφορά όμως και τα νοικοκυριά. Και θέλω να τονίσω ότι εμείς, στο καινούριο πρόγραμμα των “Φωτοβολταϊκών στη Στέγη”, επιδοτούμε, πια, ακριβώς τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας τα οποία κατασκευάζει η Sunlight. Να έχει δηλαδή το νοικοκυριό τη δυνατότητα όχι απλά να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό, αλλά να μπορεί να αποθηκεύει και ενέργεια, κάτι που είναι τόσο σημαντικό για τη συνολική ευστάθεια του συστήματος.
Είστε, λοιπόν, στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας. Χθες είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος. Μίλησα για την πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα, όπως την αντιλαμβάνομαι. Για μια χώρα που σύντομα θα φτάσει να παράγει το 80% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι μια πολιτική στην οποία προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ. Είναι μια πολιτική στην οποία μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές. Αλλά δεν θέλουμε να είμαστε μόνο πρωταγωνιστές στο να παράγουμε ηλεκτρισμό από τον ήλιο και από τον άνεμο, θέλω να είμαστε πρωταγωνιστές και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε εγχώρια τεχνογνωσία», επεσήμανε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα σχέδια επέκτασης του εργοστασιακού δυναμικού του Sunlight Group, για το πρόγραμμα καθετοποίησης μέσω της παραγωγής και ανάκτησης στοιχείων λιθίου στην Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη δραστηριότητα του Ομίλου στη βόρεια Ελλάδα, όπου λειτουργεί κέντρο ανακύκλωσης μπαταριών στην Κομοτηνή και μονάδα παραγωγής βιομηχανικών υλικών στο Κιλκίς.
Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Λάμπρο Μπίσαλα στη μονάδα παραγωγής μπαταριών μολύβδου, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, και στη συνέχεια στη μονάδα κατασκευής μπαταριών νεότερης τεχνολογίας με λίθιο. Επισημάνθηκε η σημασία της έμφασης στην έρευνα και την ανάπτυξη, ειδικά σε τεχνολογίες αιχμής όπως η ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία μεταξύ άλλων θα συνεισφέρουν καταλυτικά στην πράσινη μετάβαση και θα αυξήσουν δραστικά τη δυνατότητα ανανεώσιμων πηγών να καλύπτουν τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ο κ. Μπίσαλας ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο Όμιλος Sunlight διαθέτει πέντε κέντρα αφιερωμένα στην έρευνα και την ανάπτυξη, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι. Τόνισε ότι ο Όμιλος εξάγει ελληνική τεχνογνωσία και καινοτομία σε περισσότερες από 115 χώρες, ενώ κατέχει ισχυρή θέση στην αγορά ηλεκτροκίνητων βιομηχανικών οχημάτων και οχημάτων έργου, ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων που προορίζονται για την ψυχαγωγία και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.
Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων επέστρεψαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό λόγω της εργασιακής ευκαιρίας που βρήκαν. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε η σημασία της δημιουργίας καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης, ώστε να αντιστραφεί το brain drain και οι εργαζόμενοι να είναι συμμέτοχοι στα οφέλη της ανάπτυξης.
Στη μονάδα των Θερμοκηπίων Ξάνθης, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη μέθοδο υδροπονικής καλλιέργειας ποιοτικών αγροτικών προϊόντων μέσω της αξιοποίησης γεωθερμικής ενέργειας από τα πεδία Νέου Ερασμίου.
Όπως σημειώθηκε, η μονάδα έχει σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, μολονότι πρόκειται για το μεγαλύτερο θερμοκήπιο του είδους του στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς δεν χρησιμοποιεί «καμινάδες», ενώ παράλληλα καταναλώνει σχεδόν 90% λιγότερο νερό σε σύγκριση με συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα σχέδια επέκτασης των θερμοκηπίων κατά 130 στρέμματα έως το 2026, επένδυση ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ. Τονίστηκε επίσης η συνεισφορά της επιχείρησης στην τοπική κοινωνία και στην αγορά εργασίας, καθώς στα θερμοκήπια της Ξάνθης απασχολούνται 230 άτομα και σχεδιάζονται τουλάχιστον 130 επιπλέον προσλήψεις σε βάθος τετραετίας.