Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες της στην παγκόσμια ειρήνη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες της στην παγκόσμια ειρήνη

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της λεγόμενης δύσης δημιουργούν μία νέα τάξη που έχει συνέπειες και στην παγκόσμια ειρήνη. Το ότι ο Πούτιν θα εισέβαλε στην Ουκρανία ήταν γνωστό αφού από το 2014 στο Ντομπάς πραγματοποιούνταν ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Ουκρανών και των Ρωσόφωνων. Η συμφωνία του Μινσκ που πρόβλεπε ένα καθεστώς αυτονομίας για την ανατολική Ουκρανία που στην πλειοψηφία της είναι Ρωσόφωνη δεν εφαρμόστηκε από την Ουκρανία ποτέ. Αντιθέτως υπήρξε κλιμάκωση των εχθροπραξίων που κόστισαν σε 15.000 ανθρώπους την ζωή. ΄Ηταν επόμενο πως ο Πούτιν περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι υποσχέσεις της Δύσης που δινόταν από το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ καθώς και από την ΕΕ για ένταξη της Ουκρανίας, σε αυτούς τους οργανισμούς, έκαναν τη στάση της Ουκρανίας στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ ποιο αδιάλλακτη, με αποτέλεσμα να γίνονται η συγκρούσης μεταξύ των αυτονομιστών του Ντονμπάς που υποστηρίζονταν από την Ρωσία και των Ουκρανών με την υποστηρίξει Ουκρανών νεοναζί ακόμη ποιο βίαιές.

Ο Πούτιν βρήκε ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός και να εισβάλει στην Ουκρανία χωρίς να δώσει περιθώρια στην διπλωματία. Ισότιμη ευθύνη για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και ιδιαίτερα η ΗΠΑ που υποσχόταν μία γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας στους Ευρωατλαντικούς οργανισμούς. Τώρα η Δύση είναι απλός ένας παρατηρητής των γεγονότων στην Ουκρανία εφοδιάζοντας την με τον ποιο σύγχρονο οπλισμό αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για εξάπλωση του πολέμου που θα οδηγούσε στον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μπάιντεν είδη έκανε γνωστό στους Κινέζους εάν θα βοηθήσουν με όποιο τρόπο τους Ρώσους θα λάβει κυρώσεις η Δύση εναντίον της, Αυτό αποτελεί ακόμη ένα σημάδι ανησυχητικό που αποτελεί κλιμάκωση της είδη τεταμένης κατάστασης και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

Η ΕΕ δυστυχώς δεν μπόρεσε να αυτονομηθεί από τις ΗΠΑ και να λάβει μία ποιο ήπια θέση εντείνοντας τις διπλωματικές προσπάθειες για μια ειρηνική διευθέτησή του προβλήματος και την αποφυγή του πολέμου. Η ΕΕ απέδειξε πως είναι ένα συμπληρωματικό όργανο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν έκανε χάρι στο ΝΑΤΟ το οποίο νεκρανάστησε και δίνοντας του πάλι αντιπάλους την Ρωσία και εάν περάσει η γραμμή του Μπάιντεν και την Κίνα.

Αναμφίβολα οι κυρώσεις θα έχουν κόστος στους απλούς πολίτες της Ρωσίας, αλλά και στους πολίτες της Δύσης και τις ζούμε είδη.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες στρατό στα Ανατολικά της σύνορα αυξάνοντας τον κίνδυνο για ατύχημα που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα.

Το ΝΑΤΟ δεν τείρησε την δέσμευση που έδωσε το 1993 στην Ρωσία για μη διεύρυνση του προς Ανατολάς φτάνοντας τώρα στο σημείο να θέλει να εντάξει και την Ουκρανία μία πρώην Σοβιετική Δημοκρατία η οποία δεν απέχει πολύ από την Μόσχα.

Αναμφίβολα ο Πούτιν είναι ο θύτης που εισέβαλε στην Ουκρανία και όχι ο Ρωσικός λαός ο οποίος παρόλο που γνωρίζει τις συνέπειες για την διαμαρτυρία του στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις ή ενέργειες μπορούν να φυλακιστούν μέχρι και 15 χρόνια. Σήμερα κρατούνται στις φυλακές 15.000 Ρώσοι οι οποίοι αντέδρασαν σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Πούτιν. Στο παλιότερο Πανεπιστήμιο της Μόσχας μάζεψαν καθηγητές και φοιτητές 4,000 υπογραφές κατά τον πόλεμο του Πούτιν,

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, αλλά και στους Ρώσους που αντιστέκονται στον πόλεμο και στον Πούτιν.

Καλό θα κάνει η Δύση να δείχνει σε όλους τους πολέμους την ευαισθησία της όπως το κάνει στην Ουκρανία. Υπάρχει και η Κύπρος, η Παλαιστίνη, το Κουρδιστάν και τόσες άλλες περιοχές όπου η Δύση κλείνει τα μάτια της.

Αυτό που προέχει σήμερα και αποτελεί επιτακτική ανάγκη είναι η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης , για να αντισταθούμε οι λαοί στον κίνδυνο ενός Γ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γιάννης Στράκος

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής

της Πράσινης  Αριστεράς

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό