Οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (31-10-22) σημαδεύτηκε από την απαράδεκτη στάση της διοίκησης, που δημόσια καταγγείλαμε, να φέρνει εισηγήσεις θεμάτων λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση ή και καθόλου, κάτι που συνέβη μάλιστα με θέμα το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Κάτω από την πίεση που ασκήσαμε ο Πρόεδρος του ΠΣ αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα!

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε με επερωτήσεις τα προβλήματα στις μαθητικές μετακινήσεις και ειδικότερα όσο αφορά τη μίσθωση ταξί στο σύνολο της Περιφέρειας καθώς και σχετικά με ανάλογα προβλήματα στη Θάσο. Οι απαντήσεις της διοίκησης για τα ταξί, ότι «το πρόβλημα είναι λυμένο» μάλλον δεν ικανοποίησαν ούτε την ίδια και για αυτό ο κ. Περιφερειάρχης συμπλήρωσε ότι «όπου δεν είναι λυμένο, θα επιληφθεί»!!! Για τη Θάσο, έριξε την ευθύνη στους γονείς, που «δεν ζητούν το αντίτιμο» για τις μετακινήσεις, που αναγκάζονται να κάνουν για τα παιδιά τους! Επομένως, για τον κ. Περιφερειάρχη η λύση είναι να συνεχιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση!

Με δυο ακόμα επερωτήσεις, αναδείξαμε τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο Αλεξανδρούπολης – Παλαγίας και Αλεξανδρούπολης – Άβαντα. Η διοίκηση επέρριψε τις ευθύνες στη δημοτική αρχή και όσο αφορά τη γέφυρα του Άβαντα, αναγνώρισε τη δική της αρμοδιότητα, ενημέρωσε για την ύπαρξη μελέτης από το … 2014 (!), η οποία μάλιστα πρέπει να επικαιροποιηθεί, προέταξε το μεγάλο κόστος ανακατασκευής της και δεσμεύτηκε ότι θα … δρομολογηθούν εξελίξεις από το 2023 και … βλέπουμε!

Η Λαϊκή Συσπείρωση αντέτεινε το πραγματικό κόστος που πληρώνει ο λαός με τα ατυχήματα, ακόμα και θανατηφόρα, αλλά και το γεγονός ότι αυτές οι «αργόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες» ξαφνικά ξεπερνιούνται, όπως συμβαίνει αυτή τη περίοδο με την ανατολική περιφερειακή οδό της Αλεξανδρούπολης, για τα μάτια των ΝΑΤΟϊκών.

 

Για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης: 

– Για την έγκριση του καταστατικού της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης», η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε και υπογράμμισε πως  οι σκοποί της αφορούν την προώθηση της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και τη διασύνδεσή του με επιχειρηματικούς ομίλους. Επιβεβαιώνεται και από τα καταστατικό που έρχεται για έγκριση ότι καμία σχέση δεν έχει με τη στήριξη των αγροτοπαραγωγών και κτηνοτρόφων της περιοχής που παλεύουν να επιβιώσουν. Τα ιδρυτικά μέλη – εκτός της Περιφέρειας – είναι επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδο, συνεταιρισμοί που σαφώς και με το θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται λειτουργούν ως Α.Ε. και καμία σχέση δεν έχουν με τους πάλαι ποτέ «συνεταιρισμούς αγροτών», ακόμα και επιμελητήρια.

Σε τι θα ωφεληθεί ο μικρός αγρότης και κτηνοτρόφος που έρχεται αντιμέτωπος με τις τεράστιες αυξήσεις σε ενέργεια, πετρέλαιο, κλπ και ταυτόχρονα τον κλέβουν τράπεζες και έμποροι; Αυτοί που περιμένουν μήνες και χρόνια τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και αυτές – όταν έρχονται – δεν καλύπτουν το φυτικό κεφάλαιο, αλλά μόνο ένα μέρος της καταστραμμένης παραγωγής;

Ο δήθεν «μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας» της Εταιρείας είναι το «φύλο συκής» για να γίνουν ακόμα πιο άνετα οι μπίζνες. Αυτά περιγράφονται με σαφήνεια στο καταστατικό. Επιχιερηματική δράση, διασύνδεση με επιχειρήσεις, κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα από τις τσέπες των λαών, προγράμματα και … μπόλικες μελέτες!

Όσο για την «προώθηση των τοπικών προϊόντων» μας θυμίζει κάτι από το «καλάθι της Περιφέρειας» και τη … μεγάλη επιτυχία του!

  • Για την 7η τροποποίηση του Ετησίου Προγράμματος Δράσης της ΠΑΜΘ για το έτος 2022, η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε και τόνισε πως διαφωνούμε ριζικά με τον προσανατολισμό του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης, που αφορά δράσεις για την υποστήριξη των συμφερόντων μιας χούφτας ομίλων και έργα – παρεμβάσεις αποσπασματικές, που ούτε ανακούφιση προσφέρουν στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Άδειες και εγκρίσεις ΜΠΕ για αιολικά, λατομεία, φωτοβολταϊκά και … κάτι λίγα για αγροτική οδοποιία, μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις κ.ο.κ. Οι απαραίτητες υποδομές και δράσεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, για τις μαθητικές μεταφορές, για τα αναγκαία αρδευτικά μέτρα, για καθαρισμούς ρεμάτων και τόσα άλλα … παραπέμπονται στις καλένδες.
  • Για την αναμόρφωση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Οικονομικού Έτους 2022, καταψηφίσαμε γιατί κινείται στις ράγες του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας και φυσικά υπόκειται στον έλεγχο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, που επιβάλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και οικονομικούς απολογισμούς – ισολογισμούς. Όπως διαφαίνεται και από την εισήγηση, το 70% των δαπανών αφορά «επενδύσεις», ενώ η κοινωνική πολιτική βρίσκεται στο «πυρ το εξώτερο». Τα ελάχιστα για τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες και τα πλείστα για τουριστική προβολή, ΣΔΙΤ, υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων.
  • Για την επιλογή υποψηφίων για τη συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΄Ερευνας και Καινοτομίας της ΠΑΜΘ, καταψηφίσαμε υπογραμμίζοντας ότι το ΠΣ Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί εργαλείο για την προώθηση των στρατηγικών στόχων των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα αυτό, όπως συνολικά συμβαίνει οποιοσδήποτε κι αν είναι ο φορέας. Άλλωστε η Έρευνα και η Καινοτομία από τα κατεξοχήν αρμόδια όργανα, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, υποτάσσεται στις επιδιώξεις των μονοπωλίων.

Τι κι αν υπάρχει τεράστια κοινωνική ανάγκη για προώθηση της Έρευνας και της Καινοτομίας στους τομείς της πυροπροστασίας, της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, της πρόληψης και θεραπείας ασθενειών, συνολικά της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του λαού και της νεολαίας!

Ο προσανατολισμός της αφορά τις προτεραιότητες για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των ομίλων και για αυτό υπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων: «πράσινη» ανάπτυξη, ηλεκτροκίνηση, απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των βιομηχάνων για απαλλαγή από το «εργασιακό κόστος» και όχι για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι καλύτερες, ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας, μειωμένο εργασιακό ωράριο χωρίς μείωση αποδοχών, ελάφρυνση από τη βαριά χειρωνακτική εργασία, αναβάθμιση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

Αυτές θα είναι οι προτεραιότητες και ο προσανατολισμός της Έρευνας και της Καινοτομίας στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας, με κοινωνικοποιήμενα τα μέσα παραγωγής και επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό.

Κριτήριο για την ψήφο μας αποτελεί η στόχευση και η αποστολή του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, όπως και το γεγονός ότι στη σύνθεσή του περιλαμβάνονται συν τοις άλλοις εκπρόσωποι εμπορικών επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων της περιοχής, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Διοίκηση (Καλλικράτης) που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και συμφωνούν η σημερινή και οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές, όπως και οι υπόλοιπες παρατάξεις εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η δική μας ψήφος δεν αφορά την επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια των υποψηφίων που προτείνονται.

  • Για την «ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.», η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε, καθώς προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου … έπειτα από μείωσή του με συμψηφισμό ζημιών … ώστε να καταστεί βιώσιμη, όπως μας ενημερώνει η εισήγηση. Αυτά είναι τα αδιέξοδα τέτοιων εγχειρημάτων της Τοπικής Διοίκησης που λειτουργεί με όρους Α.Ε. Δεν είναι μόνο τα Λουτρά των Ελευθερών στην Καβάλα και οι παλινωδίες μιας … «εμβληματικής» επένδυσης, ούτε το γεγονός ότι η ίδια η Διοίκηση της Εργοανάπτυξης αποτελεί πεδίο πολιτικών συμπράξεων και κολεγιών. Είναι πριν από όλα η ίδια η φύση, το περιεχόμενό της, που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των πολλών της περιοχής μας.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας γίνεται με τα λεφτά του λαού, αλλά από τη … βιωσιμότητα της ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό