Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τετάρτη, 13 Μάρτιος 2019 08:19

Κομοτηνή της Δύσης (Ελλάδας) ή της Ανατολίας ;

Το μεγαλύτερο για μένα πρόβλημα της Πατρίδας μας, το οποίο αποτυπώνεται τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο χώρα, ειδικότερα δε στην Πόλης μας την Κομοτηνή, είναι αυτή η αέναη αμφιταλάντευση μεταξύ Δύσης και Ανατολίας.

Δεν μιλώ για το τοπικό χρώμα της Πόλης, ούτε για την πολυπολιτισμική της σύνθεση, η οποία χαρακτηρίζεται όχι από τις θρησκείες αλλά από την πολιτισμική προέλευση των κατοίκων της γηγενείς, πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, την Ανατολική Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Ιωνία, Πόντο, χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, Σαρακατσάνους και συμπατριώτες μας που ήρθαν και έμειναν στην Κομοτηνή.

Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία και αφορά στην άναρχη δόμηση, την αδιαφορία για τον δημόσιο χαρακτήρα κτιρίων και γενικότερα χώρων, στο ρουσφέτι στην πολιτική και ειδικά στην αυτοδιοίκηση, στην εσωστρέφεια μιας πόλης που τρώει τα "σωθικά" της. Από την μια, έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη, με πολλούς από μας, θιασώτες της ραθυμίας, των πατερούληδων της πολιτικής και της οικονομικής ζωής.

Η Κομοτηνή μας, δεν θα άντεχε ούτε λεπτό, αν με ένα μαγικό τρόπο την μεταφέραμε σε ένα άλλο κράτος της ΕΕ, ας ήταν και κάποιο με μικρότερο ΑΕΠ από της Ελλάδας, με κλάσμα της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας.
Αυτή η προοπτική, της ταύτισης με την Ανατολία και προσοχή, όχι με την Ανατολή, άλλωστε ο δικέφαλος αετός της Ρωμανίας έβλεπε στην Δύση και στην Ανατολή, είναι που μετατρέπει την Πόλη μας, ιδίως τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια, σε πόλη χωρίς πολιτισμό, χωρίς σχέδιο, χωρίς ελπιδοφόρο μέλλον.

Δεν μας φταίνε τα κτήρια, τα ντουβάρια, οι δρόμοι, μας φταίει η προσκόλληση σε λογικές της Ανατολίας, τα έγραψα παραπάνω. Και πρέπει κάποια στιγμή, να αποφασίσουμε για την κατεύθυνση στην οποία θα πορευτούμε. Πόλη της ΕΕ, της Δύσης ή θα παραμείνουμε Ανατολία...

Να αποφασίσουμε αν μας αρέσει τελικά η χαοτική κατάσταση της κίνησης και της στάθμευσης των αυτοκινήτων, η επιβολή των "θέλω" των ολίγων και των συντεχνιών έναντι του συμφερόντων της Πόλης και των δημοτών της, αν μας αρέσει το Ελληνικό ωραίο ή το κομφούζιο και η αρπακόλλα, το Ελληνικό μέτρο ή η ανατολίτικη νοοτροπία.

Δεν λέω να απεμπολήσουμε τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα της Πατρίδας μας, άλλωστε όλα αυτά τα Ελληνικά, είναι που συνέβαλαν τα μέγιστα στην δημιουργία του Δυτικού πολιτισμού. Γιατί όμως να τα αρνούμαστε, αφού εν πολλοίς δικά μας είναι;

Προσωπικά επιθυμώ η Πόλη μας, η Κομοτηνή, να είναι μέτρο σύγκρισης για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και όχι απλά να θαυμάζουμε επιτεύγματα άλλων, χωρίς να τα εφαρμόζουμε εμείς.
Κατανοώ πως δεν είναι εύκολο, άλλωστε δέκα χρόνια μνημόνια και μυαλό δεν βάλαμε.

Ωστόσο, έχουμε μια ευκαιρία να επιλέξουμε για την Πόλη μας, ένα δρόμο πολιτισμού (με την γενικότερη έννοια του όρου) και όχι της απλής και στις περισσότερες των περιπτώσεων, κακής διαχείρισης, ένα δρόμο ανάτασης και όχι ισοπέδωσης, ένα δρόμο ο οποίος θα μας κάνει να χαιρόμαστε που ζούμε στην Κομοτηνή και όχι να λέμε ...δε βαριέσαι.

Από την Πολιτική Διακήρυξη της παράταξης «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ», ξεχωρίζω την επισήμανση ότι "η Αυτοδιοίκηση αποτελεί φορέα λαϊκής εξουσίας" και είναι πεποίθηση μου ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει στην Κομοτηνή, διέξοδο από τα αδιέξοδα.

Το ποιά Αυτοδιοίκηση θέλουμε, πρόσωπα και πρόγραμμα, είναι το ζητούμενο στις επερχόμενες εκλογές και είναι το όχημα για την κατεύθυνση στην οποία θα βαδίσει η Πόλη μας. Από την λαϊκή βούληση όλων εμάς, των δημοτών του Δήμου Κομοτηνής, θα εξαρτηθεί.


Παναγιώτης Τσοχλιάς, υπ. Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «ΞΕ-Κίνημα για την Πόλη»

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2