Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

64759092 713592732426656 2667375862789177344 n

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τρίτη, 19 Μάρτιος 2019 12:20

Αύξηση στην παραγωγή και τη διακίνηση παραποιημένων αγαθών καταδεικνύει νέα μελέτη του EUIPO & του ΟΟΣΑ

Παραποιημένα προϊόντα αξίας 460 δισεκατομμυρίων ευρώ διακινούνται ελεύθερα παγκοσμίως

Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσιεύουν σήμερα, 18 Μαρτίου 2019, μια κοινή μελέτη η οποία ποσοτικοποιεί το κόστος, το πεδίο εφαρμογής αλλά και το μέγεθος του παγκόσμιου εμπορίου παραποιημένων εμπορευμάτων. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα της απομίμησης στο παγκόσμιο εμπόριο έχει γίνει πλέον πολύ σοβαρό, αφού τα εμπορεύματα απομίμησης εκτιμώνται τώρα στο 3,3% του παγκόσμιου εμπορίου, σε σύγκριση με το 2,5% που είχε καταγραφεί σε προηγούμενη, πρόσφατη έρευνα.

Σύμφωνα με τη σημερινή έρευνα παραποιημένα προϊόντα αξίας 460 δισεκατομμυρίων ευρώ διακινούνται ελεύθερα παγκοσμίως, ενώ συγκριτικά με τη μελέτη του 2016 το μερίδιο των παραποιημένων αγαθών στο παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε από 2,5%  (το 2016) σε 3,3%  το 2019. Επίσης, η εισαγωγή παραποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση  αγγίζει σε αξία τα 121 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 6,8% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ.

Η σημερινή έκθεση, με τίτλο «Trends in Trade in Counterfeit and Pirated Goods» επικαιροποιεί  την αρχική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το EUIPO και τον ΟΟΣΑ, που κυκλοφόρησε το 2016  που εκτιμούσε ότι η συνολική αξία του παγκόσμιου εμπορίου παραποιημένων εμπορευμάτων έφτανε μέχρι τα 338 δισεκατομμύρια. Η παγκόσμια αύξηση είναι επομένως σημαντική.  Στην ΕΕ, το 6,8% όλων των εισαγωγών από τρίτες χώρες τώρα εκτιμάται ότι είναι παραποιημένα αγαθά αξίας έως 121 δις. Αυτό, σε σύγκριση με το 5% των εισαγωγών στην ΕΕ που παρουσιάστηκε στην έκθεση του 2016, συνιστά μια απότομη άνοδο.

Οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την παραποίηση συνεχίζουν και έχουν την έδρα τους στις χώρες του ΟΟΣΑ, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών που βασίζονται σε άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και του Χονγκ Κονγκ, επηρεάζονται, επίσης, από το παγκόσμιο εμπόριο πειρατικών αγαθών.

Ο Γενικός Διευθυντής του EUIPO, Christian Archambeau, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απομίμηση και η πειρατεία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη, τόσο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αύξηση του μεριδίου των παραποιημένων εμπορευμάτων στο παγκόσμιο εμπόριο είναι σχετικά βαθιά, και σαφώς ζητά συντονισμένη δράση, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πλήρως.  Η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα παραποιημένα εμπορεύματα μπορεί να προέρχονται από σχεδόν οποιοδήποτε οικονομία στον κόσμο που είτε παράγονται εκεί άμεσα είτε μέσω κάποιου σημείου διέλευσης».

Ωστόσο, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση, οι κατασχέσεις στα τελωνεία υποδεικνύουν τις κύριες χώρες και τις περιφέρειες προέλευσης από τις οποίες εξάγονται τα παραποιημένα εμπορεύματα. Αυτές οι χώρες περιλαμβάνουν την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, τη Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Ινδία και τη Μαλαισία.

Σχετικά με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ):

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. O OBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς Οργανισμούς διεθνώς όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο.

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2