Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τρίτη, 24 Μάρτιος 2020 06:52

Πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου από κοινού με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να στηριχτούν με πρόσθετα μέτρα φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες στους κλάδους του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών και ζητούν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προχωρήσει σε μέτρα όπως, να δοθεί έκτακτη ενίσχυση της τάξης του 10% του φορολογητέου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Να ανασταλεί η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ για τους επόμενους δύο μήνες για όλους τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Να ανασταλεί η επίδοση διαταγών πληρωμής από προμηθευτές και να καλυφθεί η ρευστότητά τους από τις τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να διασωθεί το χονδρεμπόριο. Να αναδιαρθρωθούν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα ενοίκια καταστημάτων και επαγγελματικής στέγης, και να εξοφληθούν, σε βάθος δωδεκαμήνου, ενώ παράλληλα να απαγορευτούν οι εξώσεις. Να ανασταλούν για έξι μήνες οι πλειστηριασμοί της Πρώτης Κατοικίας για το σύνολο  των φυσικών προσώπων και το καθεστώς προστασίας να επεκταθεί, τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο του 2021.  

 

Επισυνάπτεται η ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Συμπληρωματικά Μέτρα Στήριξης Φυσικών Προσώπων -Ελεύθερων Επαγγελματιών στους κλάδους του Εμπορίου και της Παροχής Υπηρεσιών για την Αντιμετώπιση των Οικονομικών Συνεπειών της Πανδημίας του Νέου Κορωνοϊού – Προστασία της Πρώτης Κατοικίας Όλων των Φυσικών Προσώπων από τους Πλειστηριασμούς»

Η επέλαση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει, ήδη, επηρεάσει συνολικά και πρωτόγνωρα όλους τους τομείς της οικονομίας και τους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους.

Το βαρύ τίμημα των αναγκαίων μέτρων προστασίας από την εξάπλωση του ιού, που οδηγούν στην περιστολή της οικονομικής δραστηριότητας πληρώνουν, μεταξύ άλλων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες (Δικηγόροι, Μηχανικοί, Αυτοκινητιστές, κ.α). Η ροή του χρήματος στον τομέα παροχής υπηρεσιών έχει, σχεδόν, εκμηδενιστεί, ενώ οι πάγιες υποχρεώσεις συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους επαγγελματίες του κλάδου. Αν και τα πρώτα γενικά μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτά δεν είναι ικανά να θωρακίσουν επαρκώς τους  ελεύθερους επαγγελματίες και να εξασφαλίσουν την οικονομική τους επιβίωση εν μέσω της παρούσας κρίσης, αλλά και μετά τη λήξη της. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να τονιστεί πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί η Πρώτη Κατοικία και των παραπάνω κατηγοριών, αλλά και όλων των φυσικών προσώπων, εν γένει, αφού το καθεστώς προστασίας της Πρώτης Κατοικίας τερματίζεται τον Απρίλιο.

Σε αυτό το σημείο, είναι σαφές πως η ανάληψη μιας γκάμας συγκεκριμένων μέτρων πηγάζει ως αίτημα από τις ειδικές συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί με τη μορφή λογικής αναγκαιότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνουμε:

  • Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση της τάξης του 10% του φορολογητέου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.
  • Να ανασταλεί η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ για τους επόμενους δύο μήνες για όλους τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
  • Να ανασταλεί η επίδοση διαταγών πληρωμής από προμηθευτές και να καλυφθεί η ρευστότητά τους από τις τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να διασωθεί το χονδρεμπόριο.
  • Να αναδιαρθρωθούν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα ενοίκια καταστημάτων και επαγγελματικής στέγης, και να εξοφληθούν, σε βάθος δωδεκαμήνου, ενώ παράλληλα να απαγορευτούν οι εξώσεις.
  • Να ανασταλούν για έξι μήνες οι πλειστηριασμοί της Πρώτης Κατοικίας για το σύνολο  των φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των  ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων. Το καθεστώς προστασίας της Πρώτης Κατοικίας να επεκταθεί, τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο του 2021, ενώ, ταυτόχρονα, να συζητηθεί και να διαμορφωθεί νέο καθεστώς προστασίας.  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Προτίθεται να υιοθετήσει τα προτεινόμενα συγκεκριμένα ειδικά μέτρα για τη στήριξη όλων των ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων και την προστασία της Πρώτης Κατοικίας όλων των φυσικών προσώπων, ως πρόσθετα συμπληρωματικά μέτρα στο πακέτο μέτρων που, ήδη, εξαγγέλθηκε;

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2