Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Πέμπτη, 06 Αύγουστος 2020 07:30

Ο κρατικός καπιταλισμός θα φέρει την ανάπτυξη στη Θράκη !;

Ο κρατικός καπιταλισμός θα φέρει την ανάπτυξη στη Θράκη !;

Γράφει ο Ποπολάρος

Εδώ είμαστε και πάλι για να διατάξουμε …ανάπτυξη, γνωρίζοντας (;) όμως ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσατε. Αλλά, αφού δεν θα μας κοστίσει και τίποτα, (από την τσέπη τους θα βγουν τα όποια λεφτά;), να που στήθηκε μια ακόμη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης.

Λοιπόν, για να μπούμε αμέσως στην ουσία, η επιτροπή αυτή προκειμένου να έχει κάποια αξιοπιστία, θα πρέπει αρχικά να ασχοληθεί με το αποτέλεσμα της πρώτης επιτροπής, για τον ίδιο λόγο. Ειδικότερα δε, με την αναπτυξιακή επιχειρηματικά πολιτική που για πολλά χρόνια και διακομματικά, εφαρμόστηκε στη Θράκη.

Δηλαδή, να εξετάσει και να παρουσιάσει τα ακριβή στοιχεία για τα χρήματα που δόθηκαν, από ποιους και σε ποιους δόθηκαν, ποιο οικονομικό αποτέλεσμα έφεραν. Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό, να μάθουμε δηλαδή, τι έκαναν τα χρήματα αυτοί που τα πήραν, σε ποια κατάσταση είναι σήμερα οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιδοτήσεις, καθώς και τους λόγους αποτυχίας ή επιτυχίας.

Αν δεν γίνει αυτό, αν δεν υπάρξει κάθαρση για την κατασπατάληση των επιδοτήσεων και τον πακτωλό θαλασσοδανείων που δόθηκαν με δικαιολογία την «ιδιαιτερότητα της περιοχής», πως είναι δυνατόν να συζητηθεί και να παρουσιαστεί ένας νέος «αναπτυξιακός σχεδιασμός»;

Από εκεί και μετά, η επιτροπή δεν έχει και πολύ δουλειά να κάνει, εκτός και αν προτείνει και γίνει αποδεκτός, ένας σταθερός για 30 τουλάχιστον χρόνια αναπτυξιακός νόμος για την Θράκη και ένα επίσης 30ετές σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Επίσης, να προτείνει και να γίνει αποδεκτή για την Θράκη, η αναδιάρθρωση και η ορθή λειτουργία, κρίσιμων για την επιχειρηματικότητα Ανεξάρτητων Αρχών, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επίσης, ειδικά στη Θράκη, να εκδικάζονται άμεσα από τα αρμόδια δικαστήρια επιχειρηματικές-οικονομικές υποθέσεις. Ακόμη, να εκσυγχρονιστούν οι ΒΙΠΕ της Θράκης, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρήσεων, να είναι φθηνή η αγορά οικοπέδων εντός ΒΙΠΕ, να λειτουργήσουν δίκτυα υψηλής ταχύτητας ιντερνέτ κα.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω, είναι όσα χρειάζεται το σύνολο της χώρας προκειμένου να έχουμε ελπίδες προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων και όχι να ονομάζουμε επενδύσεις το πούλημα υποδομών ή την δημιουργία νέας οικιστικής φούσκας.

Αφού λοιπόν όλα αυτά τα έχει ανάγκη συνολικά η χώρα, αλλά δεν τα εφαρμόζει καμιά κυβέρνηση, ούτε τα προτείνει, διαχρονικά, η ελληνική βουλή, γιατί θα μπορούσε να τα προτείνει η εν λόγο επιτροπή και μάλιστα για ένα περιορισμένο τμήμα της ελληνικής επικράτειας;   

Επιπλέον, από πού και ως που, πολιτικοί άμεσα εξαρτημένοι από τα κόμματα τους, μπορούν να έχουν άποψη για την επιχειρηματικότητα σε καπιταλιστικές συνθήκες οικονομίας; Σε ποια άλλη χώρα μια επιτροπή βουλευτών, έχει προτείνει αναπτυξιακή επιχειρηματική πολιτική; Αυτά γινόταν στη Σοβιετία, όπου η κομματική νομενκλατούρα εκπονούσε και εφάρμοζε πενταετή-επταετή οικονομικά προγράμματα, τα οποία αποτύγχαναν παταγωδώς, αλλά το κόμμα παρουσίαζε στοιχεία που «αποδείκνυαν» την επιτυχία τους και την ευημερία των πολιτών-υπηκόων.

Έτσι και στην Ελλάδα, χώρα καπιταλιστική στα χαρτιά, αλλά κρυπτοκομμουνιστική στην συμπεριφορά, διακομματική νομενκλατούρα θα εκπονήσει αναπτυξιακό σχέδιο για μια περιοχή. Και θα προστρέξει στην επιτροπή ο κάθε …πικραμένος για να εντάξει στο σχέδιο την άποψη του για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.  Άραγε, ο κρατικός καπιταλισμός θα φέρει την  ανάπτυξη στη Θράκη;

Και όμως, να μην είμαστε απαισιόδοξοι. Υπάρχει η πιθανότητα, να πετύχει στο έργο της η επιτροπή και να γίνει Ελβετία η Θράκη. Και τούτο διότι, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, αδελφή του πρωθυπουργού, κόρη πρώην πρωθυπουργού και μαμά του δήμαρχου Αθηναίων και μελλοντικού πρωθυπουργού.

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2