Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2017 11:56

Καπνική Μιχαηλίδης: Ένα βήμα πριν το λουκέτο η μεγάλη βιομηχανία της βορείου Ελλάδας

Μια ακόμα βιομηχανία της βορείου Ελλάδος φαίνεται πως οδηγείται προς το λουκέτο, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της παύσης των εξαγωγών. Η «Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ» αντιμετωπίζει μια «βροχή» ακυρώσεων των παραγγελιών ενώ οι 500 εργαζόμενοί της παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες.

Όπως αναφέρει ο  πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου της εταιρείας, Γιώργος Ιωαννίδης, η εταιρεία οφείλει στους εργαζόμενους περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι 500 εργαζόμενοι, 300 από τους οποίους είναι εποχικοί, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την Παρασκευή 10 Μαρτίου. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και περισσότεροι από 500 παραγωγοί (από την Κομοτηνή έως και την Φθιώτιδα), για τις ποσότητες που έδωσαν το 2016.

«Στραγγαλίζουν την εταιρεία, ενώ είναι απόλυτα βιώσιμη και μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της» τονίζει ο κ. Ιωαννίδης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ. Όπως διευκρίνισε «εάν επέτρεπαν στην εταιρεία την εξαγωγή καπνών φέτος βάσει των παραγγελιών που ήδη υπογράφηκαν, θα είχαμε έσοδα ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ από τις εξαγωγές μας. Βάσει δε της εμπειρίας της διοίκησης από τα προηγούμενα χρόνια, φέτος τα έσοδα της εταιρείας συνολικά από τις εξαγωγές της θα υπερέβαιναν τα 30 εκατ. ευρώ».

Η παύση των εξαγωγών της εταιρείας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις ποσότητες καπνού, ύψους άνω του 1 εκατ. τόνων, που έχει αποθηκευμένες στην ΠΑΕΓΑΕ και δεν μπορεί να πάρει, παρόλο που δεν είναι πουθενά υποθηκευμένοι.

«Δεν δίνουν στην Καπνική Μιχαηλίδης τους τίτλους να πάρει τα καπνά από τους παραγωγούς, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά σε τυχόν ελλείμματα που έχουν προέλθει από την επεξεργασία καπνών, που ήταν ήδη επεξεργασμένοι και είχαν εισαχθεί από την Τουρκία κατά την περίοδο 2008-2012» προσθέτει ο κ. Ιωαννίδης. «Αυτή η διαδικασία διαρκεί 100 εργάσιμες ημέρες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η εταιρεία θα σβήσει μέχρι τότε».

Τα εργοστάσια του ομίλου σε Βουλγαρία και Σκόπια δεν λειτουργούν από τον Οκτώβριο, ύστερα από απόφαση της διοίκησης. Οι ποσότητες καπνού από τη Βουλγαρία έρχονται στο εργοστάσιο του ομίλου στην Ελλάδα.

 

Η ιστορία του ομίλου της Καπνικής Μιχαηλίδη

Ο όμιλος εδρεύει στη Σιταριά Πολυκάστρου, έχει παρουσία σε οκτώ χώρες με εργοστάσια και θυγατρικές εταιρείες, ενώ πάνω από το 50% των πωλήσεών του διοχετεύεται στις τέσσερις μεγαλύτερες βιομηχανίες τσιγάρων παγκοσμίως, Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco και Imperial-Reemtsma.

Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνών στον κόσμο, πίσω από τρεις αμερικανικές πολυεθνικές, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των παραγωγών ανατολικών καπνών και έχει σημαντική παρουσία και στα καπνά δυτικού τύπου (F.C.V. και Burley). Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1886 στη Δράμα, το 2011 ίδρυσε εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού και στο Sandanski της Βουλγαρίας.

Υπογραμμίζεται ότι για τη δυσμενή κατάσταση της Καπνικής Μιχαηλίδη, ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, επιστολή, με την οποία ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κλεισίματος της εταιρείας, και σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μια τέτοια λύση, να διαμορφωθούν προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ για την κατά προτεραιότητα απορρόφηση των εργαζομένων της.

 

Με ένδικα μέσα παίρνουν τα καπνά τους από τις αποθήκες οι παραγωγοί

Σε 7,6 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της εταιρείας “Καπνική Μιχαηλίδης” στους καπνοπαραγωγούς της χώρας, για τις ποσότητες που έδωσαν το 2016, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά (1261 μέλη), Θόδωρος Ιορδανίδης.

Την Τετάρτη (8/3), όπως επισήμανε ο κ. Ιορδανίδης, “καταφύγαμε στη δικαιοσύνη και κερδίσαμε μια προσωρινή απόφαση για να μεταφέρουμε τα καπνά από τις αποθήκες της εταιρείας σε δικές μας, με σκοπό να τα πουλήσουμε σε άλλους έμπορους”.

Μετά την απόφαση αυτή, ξεκίνησε η μεταφορά των καπνών (ποικιλίες Μπασμά, Κατερίνη και Βιρτζίνια) αλλά στις “10/3 το μεσημέρι κατατέθηκε ένσταση και διακόπηκε η διαδικασία. Από τους συνολικά 1.600 τόνους καπνών, που είχε στις αποθήκες του ο όμιλος Καπνική Μιχαηλίδη, καταφέραμε να μεταφέρουμε περίπου 900 τόνους. Το σύνολο των χρημάτων που μας οφείλει (έπρεπε να είχαν πληρωθεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου) ανέρχεται σε 7,6 εκατ. ευρώ” υπογράμμισε.

Πάντως, όπως πρόσθεσε οι δικηγόροι των παραγωγών δουλεύουν εντατικά ώστε να επιτραπεί εκ νέου η διαδικασία της μεταφοράς των καπνών και, όπως υπογράμμισε ο κ. Ιορδανίδης, εκτιμώ ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν νεότερα. Ελπίζω να ανανεωθεί η δικαστική εντολή για να παραλάβουμε και τις υπόλοιπες ποσότητες. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιορδανίδης τόνισε ότι συνολικά το κόστος μεταφοράς των καπνών των παραγωγών από τις αποθήκες του ομίλου της Καπνικής Μιχαηλίδης σε δικές τους που έχουν νοικιάσει και ασφαλίσει, αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 200.000 ευρώ. “Από τη ζημιά δεν βγαίνεις κερδισμένος. Δεν πληρωθήκαμε και τώρα βάζουμε και από την τσέπη μας να σώσουμε ότι μπορούμε”, επισήμανε ο ίδιος.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση του ομίλου συνέβαλε τα μέγιστα ώστε οι παραγωγοί να πάρουν τις ποσότητες καπνού από τις αποθήκες της και είπε χαρακτηριστικά “ποτέ δεν είπαμε ότι θέλησαν να μας φάνε τα λεφτά μας, αλλά και εμείς οι παραγωγοί δεν μπορούμε να βρισκόμαστε άλλο στην αναμονή”.

Πηγή : «ΜοnoNews»

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2